Nieuwe opleiding gestart op maat van cursisten én werkgevers in Ronse

De Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) leidt samen met lokaal bestuur Ronse vijf cursisten op tot onderhoudstechnicus.

Met de nieuwe mobiele opleidingsunits en tent komt VDAB tot bij de werkzoekenden én de werkgever. “Op die manier werken we aan de krapte op de arbeidsmarkt,” zegt Freddy Van Malderen, provinciaal directeur van VDAB in Oost-Vlaanderen. “Enerzijds is de vraag naar geschoold personeel groot, anderzijds missen de werkzoekenden die we vandaag begeleiden de competenties om de knelpuntvacatures in te vullen. Deze mobiele opleiding biedt een oplossing voor die mismatch.”

VDAB werkt hiervoor nauw samen met het lokaal bestuur van Ronse, en die lokale aanpak is belangrijk. Dat zegt schepen van lokale economie van Ronse Brigitte Vanhoutte: “Voor sommige werkzoekenden is de verplaatsing naar een opleidingscentrum een drempel. Door de opleidingen in Ronse te organiseren, kunnen ze dichtbij huis én dicht bij de werkgever hun competenties versterken. De werkgevers in onze regio gaven de nood aan onderhoudstechnici aan, met dit project beantwoorden we aan hun verwachtingen.”  “Dat is een mooi voorbeeld van ons motto #SamenSterkVoorWerk,” vult Van Malderen aan.

Kunststofverwerker Incoplas is een van de bedrijven die staan te springen om de cursisten aan te nemen. “Deze opleiding is de ideale springplank  voor de cursisten om bij ons te beginnen werken. Gezien we in een ploegensysteem werken, is het belangrijk dat de werknemers in de buurt wonen en zo niet afhankelijk zijn van het openbaar vervoer om naar het werk te gaan. Door hier de opleiding aan te bieden, valt dat probleem voor hen weg.” zegt Jo Bruyneel van Incoplas.

De opleiding vindt plaats bij elektronicaproducent C-MAC in Ronse, en dat brengt heel wat bijkomende voordeel mee volgens Johan Browaeys, HR-manager bij C-Mac: “We stellen onze locatie gratis ter beschikking, zodat de cursisten meteen de werksfeer meekrijgen tijdens de opleiding. Bovendien leren ze op de ‘echte werkvloer’ werken met technieken en machines die niet in de klassieke opleidingen zitten.”

De opleiding is op 15 mei begonnen en duurt ongeveer 20 weken, inclusief stages. Het traject is op maat van elke cursist opgebouwd, op basis van hun competenties en verwachte job. Na afloop krijgen de cursisten een getuigschrift waarmee ze snel  aan de slag kunnen.

Persmoment
De partners organiseren een persmoment op vrijdag 2 juni om 9.30 uur op de terreinen van C-Mac (Kleinfrankrijk 4, 9600 Ronse). Heb je als journalist vragen over dit bericht? Neem contact op met Adel Mouchalleh of Veronique De Wulf.

Een vraag?

Communicatieverantwoordelijke Oost-Vlaanderen

Lukas Vanderborght

Diensthoofd Omgeving Lokaal Bestuur Ronse

Veronique De Wulf

Human Resource Manager C-MAC

Johan Browaeys