Jobbeurs Zemst op 7 november: Stap voor stap naar hogere werkzaamheid in de regio

Op dinsdag 7 november 2023 organiseert de interlokale vereniging van de vijf gemeenten Zemst, Steenokkerzeel, Kampenhout, Kapelle-op-den-Bos en Lennik (ILV H5) samen met VDAB en intercommunale Haviland een regionale jobbeurs. Die zal plaatsvinden in GC De Melkerij in Zemst van 14 tot 17 uur.

Op de jobbeurs kunnen werkzoekenden op een informele manier kennismaken met 20 potentiële werkgevers uit de buurt. Dat is nuttig voor werkzoekenden, maar bij uitbreiding voor iedereen die op zoek is naar een nieuwe professionele uitdaging. Bedrijven kunnen er op korte tijd meerdere kandidaten spreken voor hun beschikbare jobs. Zo brengen de organiserende partners de reguliere en de sociale economie dichter bij elkaar en streven ze naar een hogere werkzaamheid in de regio. 

Krapte op arbeidsmarkt

Initiatieven zoals deze jobbeurs blijven nodig, want de krapte op de arbeidsmarkt laat zich overal voelen. In regio Zemst telde VDAB op 30 september 2023 1.028 ingeschreven werkzoekenden zonder werk met woonplaats in regio Zemst. Dat is 5,7% meer in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De voorbije 12 maanden werden in deze regio 1.338 vacatures rechtstreeks aan VDAB gemeld. 

Dat de vacatures ook in deze regio maar moeilijk ingevuld worden, leiden we af uit het aantal openstaande vacatures. In september 2023 waren er 233 vacatures waarvoor men (nog) geen geschikte kandidaat vond. De meeste vacatures staan daarbij open voor schoonmakers bij mensen thuis, verpleegkundigen en vertegenwoordigers. Vooral de knelpuntberoepen zijn prominent aanwezig in de lijst van openstaande vacatures. De krapte op de arbeidsmarkt blijft zich ook hier duidelijk tonen.

Groot en divers aanbod

Sander Herbosch leidt als regisseur werk en sociale economie bij Haviland de werking van ILV H5 in goede banen: “Werken in eigen streek is een belangrijk aandachtspunt in onze regio en daarom geven we deze jobbeurzen een uitgesproken lokale toets. We beperken het overigens niet tot Zemst. Werkzoekenden en werkgevers uit de brede regio zijn welkom. Het aantal openstaande vacatures is vrij groot én divers. Dat zien we aan het aantal knelpuntberoepen in het aanbod en aan de deelnemende bedrijven die uit een brede waaier van sectoren komen. Flexibiliteit is een must geworden en deze bedrijven bieden dat ook aan. We zijn ervan overtuigd dat er zo opnieuw duurzame samenwerkingen afgesloten zullen worden.”

Ook voor schepen van welzijn en sociale zaken Kathleen Goovaerts in Zemst is activering van werkzoekenden zeer belangrijk: “Niet alleen omdat een job de burgers de beste kansen geeft volwaardig aan de samenleving deel te nemen en hen te beschermen tegen armoede, maar ook voor hun eigenwaarde. Een job in eigen streek is dan ook nog eens een grote meerwaarde. Dat biedt meer mogelijkheden om een gezond evenwicht te vinden tussen werk en gezin. Door de samenwerking binnen de ILV H5 staan we sterker. De impact die lokale besturen en OCMW’s hebben op werkloosheid en tewerkstelling mag niet onderschat worden. We voeren samen beleid ter ondersteuning van de sociale economie, introduceren mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt terug in het arbeidscircuit en slaan tegelijk de brug naar de reguliere economie. Ook in deze uitdagende arbeidsmarkt streven we naar de doelstelling van 80% tewerkstellingsgraad te behalen in de regio.”

Tijdens de beurs staan bemiddelaars van VDAB klaar om vragen rond tewerkstelling, vacatures en opleidingen te beantwoorden. Ook werkzoekenden die nog vragen hebben over hun cv of last minute nog enkele sollicitatietips willen, kunnen bij hen terecht.

Jo Discart, netwerkmanager Lokale Besturen: “VDAB zet volop in op samenwerking met de lokale besturen, om de drempel naar de arbeidsmarkt voor de werkzoekenden te verlagen. Door de arbeidsmarktexpertise van VDAB te verbinden met de lokale kennis versterken we het bereik en de kwaliteit van onze dienstverlening aan werkzoekenden en lokale werkgevers. Naast matching van werkzoekenden aan vacatures, geven we o.a. advies op maat over opleidingen.

Iedereen is van harte welkom om een kijkje te komen nemen op de beurs. Inschrijven is niet noodzakelijk.

Praktische info 

Wanneer? Dinsdag 7 november 2023 van 14 tot 17 uur  
Waar? GC De Melkerij, Brusselsesteenweg 3, 1980 Zemst.

Een vraag?

Arbeidsmarktadviseur Vlaams-Brabant

Jemima Bidee

VDAB-netwerkmanager lokale besturen en partnerschappen

Jo Discart

Regisseur werk en sociale economie Haviland

Sander Herbosch