Brugse werkzoekenden proeven van een horecajob

Opleidingsorganisatie Horeca Forma, stad Brugge en VDAB willen samen het personeelstekort in de horeca aanpakken. Daarom nodigden ze vandaag Brugse werkzoekenden en niet-beroepsactieven uit voor een horecadag in hotel Crowne Plaza te Brugge. In een krappe arbeidsmarkt, was de opkomst groot: 45 geïnteresseerden ontdekten via workshops welk horecaberoep bij hen past. Na vandaag kunnen ze instappen in één van de vier geplande opleidingen: afwasser, medewerker kamerdienst, zaalmedewerker of keukenmedewerker.

Na de coronacrisis blijft de horecasector op zoek naar goede medewerkers. Heel wat werknemers verlieten de sector tijdens hun periode van tijdelijke werkloosheid en gingen aan de slag in andere sectoren. Hierdoor werd een reeds bestaand personeelstekort alleen maar groter. Anno 2023 zijn dan ook bijna alle beroepen in de horecasector een knelpuntberoep.

"De vraag naar arbeidskrachten voor de horeca blijft erg hoog in Brugge” verklaart Robert De Clercq, directeur VDAB West-Vlaanderen. “Daarom kijken we niet alleen naar werkzoekenden, maar ook naar werknemers en andere kandidaten die nog niet bij VDAB zijn ingeschreven, zoals mensen die een leefloon of een ziekte-uitkering ontvangen. Elke burger met goesting om te werken in de horeca is meer dan welkom.”

Werken in de horeca heeft veel voordelen. Er wordt gewerkt met fantastische producten en het zijn jobs waarbij je meteen resultaat ziet, in een fijne sfeer en met veel doorgroeimogelijkheden. Vandaag konden de deelnemers via verschillende workshops ontdekken of de horeca iets voor hen is. Al doende maakten ze kennis met vier horecaberoepen: afwasser, medewerker kamerdienst, zaalmedewerker en keukenmedewerker. Met 45 geïnteresseerden waren de workshops volzet. Dit dankzij de goede samenwerking met de organisaties die dichtbij de doelgroepen staan zoals Ligo (Centra voor Basiseducatie), het OCMW en jongerenorganisaties.

Het was de eerste keer dat VDAB, Horeca Forma en stad Brugge deze formule uitprobeerden in Brugge. “Voor herhaling vatbaar,” meent Brugs schepen van werk en ondernemen Pablo Annys. “De Brugse horeca draait het hele jaar door op volle toeren en biedt dus jobzekerheid.  Werkzoekenden krijgen nu via deze on the job training de kans om verschillende aspecten van deze boeiende sector te leren kennen.”

Robin Vanderelst, directeur Horeca Forma, besluit: “Vandaag tonen we aan dat er nog steeds veel interesse is om in onze mooie sector te werken. Ondanks een krappe arbeidsmarkt zijn er nog heel wat talenten die we allemaal graag verwelkomen en kansen geven. Daarom gaan we zelf naar hen toe en proberen we zoveel mogelijk drempels weg te nemen. Zo voorzien we o.a. uitgebreide taalondersteuning tijdens de opleidingen, waardoor ook anderstaligen zonder problemen kunnen deelnemen.

 

Horecadag Brugge


 

Een vraag?

Communicatieverantwoordelijke West-Vlaanderen

Johan Vandevyvere