Rechten en plichten als je in je beroepsinschakelingstijd zit

Ben je ingeschreven bij VDAB als werkzoekende en zit je in je beroepsinschakelingstijd? We zetten je rechten en plichten op een rijtje en leggen uit wat er gebeurt als je je niet aan je plichten houdt.

Mijn rechten

1. Jobsuggesties

We bezorgen je jobsuggesties. Met deze jobsuggesties willen we je helpen in je zoektocht naar werk. We hopen dat ze je positief verrassen en inspireren. Je bent niet verplicht om ernaar te solliciteren.

2. Tewerkstellingspremies

Je komt in aanmerking voor tewerkstellingspremies.

3. Gratis opleiding

Om je kansen op werk te vergroten, kan je gratis opleidingen volgen die erkend worden door VDAB. Bovendien geniet je van een aantal financiële voordelen.

4. Gelijke kansen

Je hebt recht op gelijke kansen: we zijn er voor iedereen.

5. Privacy

Je hebt recht op privacy. Als je ingeschreven bent bij VDAB, gebruiken we je gegevens om je zo goed mogelijk te helpen in je zoektocht naar werk. Je kan die gegevens altijd bekijken en aanpassen. Meer info vind je in onze privacyverklaring.

Mijn plichten

1. Ik zoek zelf actief naar werk

Het is belangrijk dat je actief naar werk zoekt en dat je dit kan bewijzen. 

Enkele tips:

  • Doe de opdrachten die we je geven. Ze helpen je in je zoektocht naar werk en zijn verplicht. Je moet ze tegen een bepaalde datum afwerken. De opdrachten vind je in je account. Koos je ervoor om de communicatie ook via de post te ontvangen, dan krijg je ze eveneens via de post.
  • Solliciteer regelmatig. Probeer minstens drie keer per week te reageren op een vacature en je cv te versturen.
  • Bewaar je vacatures en sollicitaties in je account. Zo kan je aantonen dat je gesolliciteerd hebt.
  • Publiceer je cv op vdab.be.
  • Vul je profiel zo goed mogelijk in. Zo kunnen we je jobsuggesties bezorgen die beter bij je passen.

Wil je je graag een opleiding volgen om je kansen op werk te verhogen? Goed idee. Bespreek dit met je bemiddelaar.

2. Ik mag geen passende job, begeleiding of opleiding van VDAB weigeren

Biedt VDAB je een vacature, begeleiding of opleiding aan die volgens je bemiddelaar bij jou past? Dan ben je verplicht om te solliciteren naar deze vacature of de begeleiding of opleiding te volgen.

Heb je gesolliciteerd en nodigt de werkgever je uit voor een sollicitatiegesprek? Dan ben je verplicht om hierop in te gaan.

3. Ik kom de afspraken met de bemiddelaar na en werk actief mee 

Je moet alle afspraken nakomen die je bemiddelaar met je maakt en op een positieve manier meewerken. Ontdek wat dit concreet inhoudt.

Wat als ik me niet aan mijn plichten hou?

We evalueren in de zesde en elfde maand van je beroepsinschakelingstijd of je voldoende inspanningen doet om werk te vinden. Is dit het geval dan krijg je twee positieve evaluaties. Je hebt die nodig om na je beroepsinschakelingstijd een inschakelingsuitkering te kunnen aanvragen.