U bent hier

Sollicitatiegesprek via videochat

Moet je binnenkort een sollicitatiegesprek voeren via videochat? We geven tips om er een succes van te maken.

Bereid je voor zoals je dit ook bij een gewoon sollicitatiegesprek zou doen

Zoek informatie op over het bedrijf en bedenk een antwoord op veelgestelde sollicitatievragen, zoals wie ben je, wat zijn je troeven voor de job en wat spreekt je aan in ons bedrijf?

Maak om te oefenen een video van jezelf terwijl je enkele sollicitatievragen beantwoordt

Kijk hoe je overkomt op het scherm of laat het gesprek zien aan een vriend en vraag zijn mening. Check ook even de omgeving achter je: is ze neutraal genoeg en is er niet te veel tegenlicht?

Zorg dat je er netjes uitziet

Draag kledij die je ook tijdens een gewoon sollicitatiegesprek zou dragen. Kies kleren waarin je je goed voelt en die passen bij de job waarnaar je solliciteert.

Ruim op

Ruim de kamer waar je de videochat gaat doen op. Rondslingerend speelgoed of een vuile vaat geven geen professionele indruk.

Test of alles werkt

Test je internetverbinding, geluid en je videochatprogramma (bijvoorbeeld Skype, FaceTime of Google Hangouts). Werkt alles zoals het moet? Kan je niet vertrouwen op je wifi-netwerk? Gebruik dan voor de zekerheid een vaste netwerkkabel.

Gebruik een koptelefoon of oortjes

Op die manier kan je de rekruteerder beter horen en kan je je gemakkelijker concentreren.

Kies een professionele gebruikersnaam

Niet 'sjoeke2004', maar bijvoorbeeld 'voornaam.achternaam’. Misschien niet zo origineel, maar wel eenvoudig, én duidelijk.

Zorg voor stilte en privacy

Zet je gsm en radio uit en sluit alle ramen. Stuur huisgenoten en dieren naar een andere kamer zodat niemand je stoort tijdens je gesprek.

Positioneer je goed

Zorg dat de camera op ooghoogte staat. Zo kijk je niet boven of onder de rekruteerder heen. Ga op een armlengte afstand van de camera zitten. Dan pas je mooi in het beeld. Ga niet voor een raam zitten want dan is er teveel tegenlicht. Denk ook even na wat er achter jou in beeld komt. Kies bijvoorbeeld voor een muur met een leuk accent, zoals een kader, boekenrek of plant.

Leg je cv bij je

Druk je cv af en leg het binnen handbereik, zodat je snel kan inspelen op eventuele vragen. Heb je zelf vragen? Noteer deze al op voorhand.

Leg een notitieboekje bij je

Dit is handig als je iets wil noteren. Begin zeker niet te tikken op je computer, want dit is storend voor je gesprekspartner.

Probeer rustig over te komen

Beschouw het als een normaal sollicitatiegesprek en blijf kalm, ook bij technologische problemen. Blijf zoveel mogelijk jezelf, spreek duidelijk en praat niet te snel. Let op je lichaamstaal: speel niet met je pen, bijt niet op je nagels, zit mooi recht…

Antwoord concreet

Antwoord duidelijk op alle vragen. Vermijd zoveel mogelijk 'mmm', 'ik weet het niet' of 'euh'. Laat je niet van de wijs brengen door directe vragen, ook niet door de vraag 'hoeveel wil je verdienen?'. Soms gebeurt het wel eens dat de rekruteerder je bewust provoceert om je te testen. Blijf ook dan beleefd.

Wees enthousiast

Toon je enthousiasme en lach! Tijdens een videogesprek ben je vaak zo afgeleid door de technologie dat je vergeet te glimlachen. Laat je gesprekspartner ook merken dat je luistert door bevestigende geluiden te maken als ‘hmm’ en ‘ja’.

Bedank de rekruteerder

Vergeet de werkgever niet te bedanken voor het gesprek.