U bent hier

Sollicitatiegesprek via videochat

Moet je binnenkort een sollicitatiegesprek voeren via videochat? We geven twaalf tips om er een succes van te maken.

 1. Zorg dat je er netjes uitziet.
  Draag kledij die je ook tijdens een gewoon sollicitatiegesprek zou dragen. Kies kleren waarin je je goed voelt en die passen bij de job waarnaar je solliciteert.
   
 2. Ruim op.
  Ruim de kamer waar je de videochat gaat doen op. Rondslingerend speelgoed of een vuile vaat geven geen professionele indruk.
   
 3. Test of alles werkt.
  Test je internetverbinding, microfoon en je videochatprogramma (bijvoorbeeld Skype, FaceTime of Google Hangouts). Werkt alles zoals het moet?
   
 4. Kies een professionele gebruikersnaam.
  Niet 'sjoeke2004', maar bijvoorbeeld 'voornaam.achternaam’. Misschien niet zo origineel, maar wel eenvoudig, én duidelijk.
   
 5. Zorg voor stilte en privacy.
  Zet je gsm en radio uit en sluit alle ramen. Stuur huisgenoten en dieren naar een andere kamer zodat niemand je stoort tijdens je gesprek.
   
 6. Positioneer je goed
  Zorg dat de camera op ooghoogte staat. Zo kijk je niet boven of onder de rekruteerder heen. Ga op een armlengte afstand van de camera zitten. Dan pas je mooi in het beeld. Ga niet voor een raam zitten want dan is er teveel tegenlicht. Denk ook even na wat er achter jou in beeld komt. Kies bijvoorbeeld voor een muur met een leuk accent, zoals een kader, boekenrek of plant.
   
 7. Leg je cv bij je
  Druk je cv af en leg het binnen handbereik, zodat je snel kan inspelen op eventuele vragen. Heb je zelf vragen? Noteer deze al op voorhand.
   
 8. Maak oogcontact.
  Maak oogcontact met de rekruteerder door in de camera te kijken. Kijk dus niet naar het beeld van jezelf op je scherm. Hang er desnoods een post-it over.
   
 9. Probeer rustig over te komen
  Blijf zoveel mogelijk jezelf, spreek duidelijk en praat niet te snel. Let op je lichaamstaal: speel niet met je pen, bijt niet op je nagels, zit mooi recht…
   
 10. Antwoord concreet. 
  Antwoord duidelijk op alle vragen. Vermijd zoveel mogelijk 'mmm', 'ik weet het niet' of 'euh'. Laat je niet van de wijs brengen door directe vragen, ook niet door de vraag 'hoeveel wil je verdienen?'. Soms gebeurt het wel eens dat de rekruteerder je bewust provoceert om je te testen. Blijf ook dan beleefd.
   
 11. Wees enthousiast.
  Toon je enthousiasme en glimlach. Ook al is het je zoveelste sollicitatiegesprek met telkens dezelfde vragen. De rekruteerder wil iemand die gemotiveerd en opgewekt is.
   
 12. Bedankt de rekruteerder.
  Vergeet de werkgever niet te bedanken voor het gesprek.