U bent hier

Vaakgestelde sollicitatievragen

Je weet nooit precies wat een werkgever zal vragen tijdens het sollicitatiegesprek, maar je kan je wel voorbereiden op een aantal vaakgestelde vragen. 

We geven een overzicht van de meest voorkomende sollicitatievragen en vertellen je hoe je best antwoordt. 

Dertien populaire sollicitatievragen

Klap alles open
Vertel eens iets meer over jezelf

Deze klassieke openingsvraag is bedoeld om je op je gemak te stellen. Je kunt er bijna zeker van zijn dat deze vraag wordt gesteld, dus doe je er goed aan om je hierop voor te bereiden. Gebruik je cv als leidraad en zorg voor een samenhangend verhaal.

Wil je meer info voor het beantwoorden van deze vraag? Lees het artikel in het MagEzine: 'Vertel eens iets over jezelf'.

Waarom kom je in aanmerking voor deze job?

Leg duidelijk uit welke gelijkaardige ervaring je hebt. Het hoeft niet per se over werkervaring te gaan, ervaring vanuit je stage, opleiding, vrije tijd, is ook bruikbaar. Heb je nog geen ervaring, benadruk dan meer je vaardigheden, je opleiding, stages of thesis.

Waarom ben je bij je vorige werkgever weggegaan?

Wees eerlijk, maar ga niet te diep in op punten die je in een slecht daglicht kunnen plaatsen. Wees nooit negatief over vorige werkgevers, hoe slecht deze ervaring ook geweest is. Je toekomstige werkgever zal daar eerder conclusies over jou uit trekken.

Wat spreekt je aan in deze job?

Zorg dat je van tevoren goed op een rijtje hebt waarom je deze functie ambieert. Probeer het eens op papier te zetten, pas dan kom je erachter of je het wel goed onder woorden kan brengen. Zorg dat je ten minste drie argumenten bedenkt: het bedrijf, de jobinhoud, het takenpakket, werkzekerheid, doorgroeimogelijkheden…

Wat spreekt je minder aan in deze job?

Elke job heeft minpunten. Zorg er gewoon voor dat je geen hoofdtaak aanhaalt. Solliciteer je bijvoorbeeld naar een job als consulent, dan zal je niet aangeworven worden als je zegt dat je niet graag met mensen werkt. Als je daarentegen vertelt dat administratie minder je ding is, maar dat je weet dat dit ook deel uitmaakt van je job, dan zal de werkgever daar veel minder over vallen.

Hoeveel wil je verdienen?

Ga na wat je marktwaarde is: hoeveel verdient iemand met jouw opleiding en ervaring? Deze tools kunnen je daarbij helpen:

Noem een onder- en een bovengrens waartussen je wil verdienen. Op die manier valt er nog te onderhandelen. Zorg dat je onder- en bovengrens niet te veel afwijkt van je marktwaarde. Anders kom je ongeloofwaardig over.

Bedenk ook een plan B. De kans is reëel dat de werkgever zegt: "Hoger dan dit loon kunnen we niet gaan". Zorg dat je op dat moment een lijst bij de hand hebt met andere dingen die misschien wel kunnen: een laptop, een gsm, een bedrijfswagen…

Wil je meer info over het beantwoorden van deze vraag? Lees het artikel in het MagEzine: 'Hoeveel wil je verdienen?'.

Waarom moeten we jou aanwerven en niet een andere kandidaat?

Zorg dat je zelfverzekerd overkomt. Als jij niet zeker bent dat je de job moet krijgen, hoe kan een werkgever het dan zijn? Som bondig je goede eigenschappen op. Verwijs naar ervaring, interesses, opleiding, tewerkstellingsmaatregelen. Overtuig de werkgever van je kwaliteiten. Dit is het moment om je beste beentje voor te zetten!

Wat zijn je sterke punten?

Overloop eerst nog eens de vacature om te zien welke eigenschappen en vaardigheden de werkgever vraagt. Som enkele van deze vaardigheden op en geef telkens een voorbeeld.

  • Haal je aan dat je een flexibele werkkracht bent, leg dan concreet uit hoe dit in een vorige job gebleken is. “Toen ik als webredacteur werkte, gebeurde het regelmatig dat ik de dag zelf nog nieuwe opdrachten kreeg voor artikels die binnen de twee uur klaar moesten zijn. Ik vond het fijn dat mijn job niet voorspelbaar was en nam die extra taken er met plezier bij zonder te stressen.”
  • Heb je nog geen werkervaring? Bedenk dan een andere situatie waaruit blijkt dat je de vaardigheid bezit. Bijvoorbeeld:
    • “Ik kan goed omgaan met conflicten. Dat bewees ik toen ik vorig jaar als leider op kamp ging met de Chiro. Alles liep verkeerd: de planning, locatie, activiteiten, betalingen… Dit zorgde voor spanningen bij de leiding. Er werd alleen nog maar geroepen tijdens de vergaderingen. Ik heb de gemoederen gekalmeerd door op te sommen wat er precies verkeerd liep en aan iedereen een taak toe te wijzen.”
    • “Of ik een dynamische medewerker ben? Jazeker! Als student was ik met verschillende dingen bezig: ik zat in een studentenvereniging, ging regelmatig sporten, lette een avond per week op mijn nichtje en werkte af en toe in een café om bij te verdienen. Ik combineerde al die activiteiten vlot én behaalde mijn diploma.”
Wat zijn je zwakke punten?

Noem geen zwakke punten die een directe negatieve invloed hebben op de job. Vermeld een eigenschap die een pluspunt is voor de job. Als je solliciteert naar een boekhoudkundige functie, kan je zeggen dat je erg perfectionistisch bent. Voor sommige functies is dit nefast, maar voor een boekhouder is het eerder een positief punt. Ook punten die je zelf als negatief ervaart, maar waar je al aan gewerkt hebt, kan je gebruiken. Geef net zoals bij je positieve eigenschappen een woordje uitleg.

Ben je niet te jong voor deze job?

Benadruk de voordelen van jouw leeftijd. Leg bijvoorbeeld uit dat je flexibel en dynamisch bent. Je werkt snel en bent niet vastgeroest in principes en werkmethodes…

Ben je niet te oud voor deze job?

Benadruk de voordelen van jouw leeftijd. Leg bijvoorbeeld uit dat je veel werkervaring en maturiteit hebt. Je weet wat je wilt, je bent standvastig en verantwoordelijk… Lees meer over je troeven als 50-plusser.

Ben je bereid om overuren te doen?

Geef een eerlijk antwoord. Vraag of dit vaak voorkomt en wat het gemiddeld aantal overuren is. Kan of wil je geen overuren doen, zeg dan dat je in noodgevallen wil bijspringen. Informeer of die overuren vergoed worden en hoe.

Hoe komt het dat je nog geen werk hebt?

Ben je thuisgebleven om voor je gezin te zorgen? Heb je gereisd? Heb je een dip gehad bij het werk zoeken? Heb je een rustperiode ingelast om stil te staan bij je verdere loopbaan? Vertel waarom je nog geen werk hebt, maar verwoord het positief. Bijvoorbeeld niet: “Ik bleef thuis omdat het me allemaal teveel werd”, maar wel “Ik heb bewust twee jaar voor mijn gezin gezorgd en wil me nu graag weer engageren.” Vergeet er niet bij te vertellen waarom je je nu opnieuw wil engageren. Overtuig de werkgever van je motivatie.

Wat als de werkgever je een persoonlijke vraag stelt?

Stelt de werkgever je een persoonlijk vraag (over je burgerlijke staat, gezinssamenstelling, seksuele geaardheid…) waarvan je je afvraagt wat de relevantie is voor de job? Zeg dan nooit botweg dat je niet wil antwoorden, maar vraag beleefd naar de relevantie voor de job of maak op een vriendelijke manier duidelijk dat dit voor jou te persoonlijk wordt.