VDAB, Stad Oostende en Het Poetsbureau - part of Glowi slaan handen in elkaar voor de mobiele opleiding ‘Schoonmaken bij mensen thuis’

VDAB, stad Oostende en Het Poetsbureau - part of Glowi werkten intensief samen aan de Mobiele Opleiding ‘Schoonmaken bij mensen thuis’. Vier cursisten kregen eind augustus de kans om via VDAB een opleiding te volgen en onmiddellijk aan de slag te gaan bij Het Poetsbureau - part of Glowi. Met de Mobiele Opleiding ‘Schoonmaken bij mensen thuis’ wil VDAB in samenwerking met lokale besturen, bedrijven en andere partners een antwoord bieden op het grote tekort aan huishoudhulpen.

Vandaag is huishoudhulp een groot knelpuntberoep. Het is dan ook een hele uitdaging om goede kandidaten te vinden. Nog maar weinig mensen beschikken over de juiste competenties. VDAB ondersteunt ondernemingen mede door mobiele opleidingen te organiseren en zo werkzoekenden klaar te stomen voor de job als huishoudhulp.

“Omdat we vandaag de dag snel moeten schakelen, hebben we aan VDAB gevraagd om een verkorte opleiding te organiseren met een duurtijd van 10 i.p.v. de gebruikelijke 20 lesdagen. Binnen Het Poetsbureau - part of Glowi geven we gemotiveerde kandidaten de kans om snel aan het werk te gaan. Bovendien krijgen de kandidaten naast de mobiele opleiding vanuit VDAB ook een interne opleiding die door onze Poetsbureau Academy wordt georganiseerd”, aldus Ann-Sophie Danschutter, regiomanager binnen Het Poetsbureau - part of Glowi.

Tijdens de mobiele opleiding kregen de cursisten de “tips en tricks” aangaande het schoonmaken bij particulieren thuis, materiaalkennis en het correct gebruik van schoonmaakproducten. Bovendien voorziet VDAB in een opleiding op maat, gestuurd door de lokale ondernemingen. “Zo hield VDAB rekening met onze nieuwe producten en poetstechnieken, gekend onder de naam van Glowi Goodies”, vertelt Ann-Sophie Danschutter verder.

Voor heel wat bedrijven is het vinden van personeel voor knelpuntberoepen een hele uitdaging. Ze hebben veel vacatures, maar te weinig mensen beschikken over de juiste competenties. VDAB probeert met z'n mobiele opleidingen daar verandering in te brengen door de werkzoekenden en de opleiding dichter bij het bedrijf te brengen, niet alleen fysiek maar ook inhoudelijk. Door die opleidingen ook in samenwerking met lokale besturen te organiseren, kan er meer op maat gewerkt worden. De bedrijven krijgen inspraak in opleidingsinhoud en duurtijd.

"Men denkt vaak dat iedereen toch kan poetsen maar dat is echter een absolute misvatting", aldus Johan Van Hecke, projectmanager mobiele opleidingen VDAB. “Tijdens de opleiding werden de cursisten ondergedompeld in het vak van huishoudhulp. Ze leerden meer over de verschillende schoonmaaktechnieken en verwierven een goede productkennis. Daarbovenop kregen ze coaching op attitude en werden ze voorbereid op contact met de klanten. Op die manier ontwikkelen we duurzame tewerkstelling. Doordat de kandidaten helemaal klaar zijn voor de job, houden ze het ook langer vol.”

De cursisten konden onmiddellijk met een vast contract aan de slag bij Het Poetsbureau Oostende.

Een vraag?

Communicatieverantwoordelijke West-Vlaanderen

Johan Vandevyvere