42 opleidingen gevonden
Voor
Werkzoekende, Werknemer
Organisator: VDAB
KNELPUNTBEROEP
×
Knelpuntberoep
Knelpuntberoepen zijn jobs waar altijd vraag naar is. Kies je een knelpuntberoep, dan heb je een grote kans op werk.
Erkend door VDAB
×
Erkend door VDAB
Deze opleiding is voor werkzoekenden erkend door VDAB omdat ze een grote kans biedt op werk. Bovendien is deze opleiding gratis en heb je recht op financiële voordelen.
Je wil je klanten veilig voedsel voorschotelen. Je vermijdt ziekmakende bacteriën, ongezonde stoffen en ongewenste voorwerpen in het voedsel. Tegelijkertijd zorg je ook voor je eigen veiligheid. Vuur, water en scherpe voorwerpen maken de keuken immers tot een gevaarlijke plek.
Elk horecabedrijf is verplicht om de HACCP-regels toe te passen. Als je die regels naleeft, bied je veilig voedsel aan je klanten en werk je op een veilige manier.
Deze online cursus biedt je een eerste kennismaking met HACCP in de horeca in 5 modules 'Wat zegt de wet', '4 gevaren', 'Hygiëne', 'Veiligheid' en 'Afval'.
Voor
Werkzoekende, Werknemer
Organisator: VDAB
KNELPUNTBEROEP
×
Knelpuntberoep
Knelpuntberoepen zijn jobs waar altijd vraag naar is. Kies je een knelpuntberoep, dan heb je een grote kans op werk.
Erkend door VDAB
×
Erkend door VDAB
Deze opleiding is voor werkzoekenden erkend door VDAB omdat ze een grote kans biedt op werk. Bovendien is deze opleiding gratis en heb je recht op financiële voordelen.
Hoe haal je het meeste uit je ingrediënten? Hoe verklein je je ecologische voetafdruk? En hoe creëer je een fijne sfeer voor je gasten en personeel?
In deze cursus ontdek je hoe je op verschillende vlakken duurzaam kan werken in de horeca. Want duurzaamheid gaat verder dan aandacht hebben voor het klimaat. Het is ook duurzaam omgaan met jezelf en je medewerkers. En ook klanten vinden een duurzame aanpak waardevol. Je hebt er dus heel wat bij te winnen als je duurzaam werkt.
Deze onderwerpen komen aan bod:
- Op weg naar duurzame horeca: Wat is duurzaamheid in de horeca en wat is het niet?
- Onze producten & ik: Hoe helpen productkennis en een goede voorbereiding om duurzaam te ondernemen?
- Onze natuur & ik: Hoe werk ik spaarzaam met voedsel, verpakkingen, water en energie?
- Ons team & ik: Hoe bouw ik een duurzame relatie op met mijn team?
- Onze gasten & ik: Hoe bouw ik een duurzame relatie op met mijn klanten?
Organisator: VDAB
Erkend door VDAB
×
Erkend door VDAB
Deze opleiding is voor werkzoekenden erkend door VDAB omdat ze een grote kans biedt op werk. Bovendien is deze opleiding gratis en heb je recht op financiële voordelen.
Heb je altijd al indruk willen maken in de keuken maar is er nog werk aan je kookkunsten? In deze workshop tonen we wat je allemaal moet kunnen en hoe je de eerste stappen zet in een professionele keuken. Leren koken voor beginners ontdek je hier.Deze onderwerpen komen aan bod:enkele basissnijtechniekenverschillende kooktechniekenbasisprincipes van voedselveiligheidLaat je inspireren en word een betere kok tijdens deze praktijkgerichte workshop.
Organisator: VDAB
Erkend door VDAB
×
Erkend door VDAB
Deze opleiding is voor werkzoekenden erkend door VDAB omdat ze een grote kans biedt op werk. Bovendien is deze opleiding gratis en heb je recht op financiële voordelen.
Wil je meer weten over wijn? In deze workshop krijg je de nodige basisinfo en leer je hoe je wijn proeft en serveert zoals een professional. Deze onderwerpen komen aan bod:Wat is wijn?Welke wijnsoorten zijn er?Hoe ziet de wijnkaart van Frankrijk eruit?Hoe open en serveer je een fles wijn?Hoe proef en beoordeel je wijn? Deze workshop is praktijkgericht. Je leert concrete vaardigheden en oefent ze in.Een must voor beginners die hun wijnkennis willen uitbreiden.
Organisator: VDAB
Erkend door VDAB
×
Erkend door VDAB
Deze opleiding is voor werkzoekenden erkend door VDAB omdat ze een grote kans biedt op werk. Bovendien is deze opleiding gratis en heb je recht op financiële voordelen.
Zou je graag de afwas in de keuken van een restaurant organiseren? Maar mis je de nodige kennis of ervaring ?
Ben je flexibel en gemotiveerd om iets bij te leren? Dan is de praktijkgerichte opleiding afwasser iets voor jou. In 3 weken leer je de afwas professioneel uit te voeren. Als afwasser moet je `s avonds, in het weekend en soms in onderbroken diensten werken.
Wil je ontdekken of een job in de horeca iets voor jou is ? Neem dan zeker [het digitaal infopakket](https://leren.vdab.be/course/view.php?id=939) als eens door !
**Wat leer je?**
- De rol van de afwasser
- De verschillende stappen in het afwasproces
- Het verschil tussen hand- en machinewas
- Een machine onderhouden
- Welke afwasproblemen je kan tegenkomen en hoe je ze oplost
- Hoe je de afwas organiseert en opbergt
**Duur van de opleiding ?**
De duurtijd kan variëren van opleidingsplaats tot opleidingsplaats en is te vinden onder "planning en organisatie".
SINT-NIKLAAS, UKKEL, HEVERLEE
Organisator: VDAB
KNELPUNTBEROEP
×
Knelpuntberoep
Knelpuntberoepen zijn jobs waar altijd vraag naar is. Kies je een knelpuntberoep, dan heb je een grote kans op werk.
Erkend door VDAB
×
Erkend door VDAB
Deze opleiding is voor werkzoekenden erkend door VDAB omdat ze een grote kans biedt op werk. Bovendien is deze opleiding gratis en heb je recht op financiële voordelen.
Diploma
×
Diploma Some text. Some text. Some text.
Some text. Some text. Some text.
Na deze opleiding kun je aan de slag als bakker- banketbakker. Als bakker-banketbakker bereid, verwerk en bak je verschillende soorten degen en beslagen. Je bewaart en verpakt deze producten volgens de voorschriften en normen van de voedselveiligheid. Je helpt mee in de organisatie van een bakkerij of een industriële bakkerij.
Wil je ontdekken of een job als industriële bakker/ banketbakker iets voor jou is? Neem dan zeker[het digitaal infopakket](https://leren.vdab.be/course/view.php?id=1257) al eens door!
**Wat leer je?**
- Bewerkingen en specialiteiten van verschillende beslagen en degen
- Productkennis over verschillende beslagen en degen
- Dieetproducten (banket)bakkerij
- Verkoop (banket)bakkerij- en aanverwante producten
- Organisatie (banket)bakkerij- en aanverwante producten
- Stage
Door de praktijkgerichte opleiding en de bijbehorende stages, leer je het beroep bakker-banketbakker nog beter beheersen.
**Hoe lang duurt de opleiding?**
De opleiding duurt maximaal 1 jaar.
BRUSSEL, KORTRIJK, DIEPENBEEK, ANDERLECHT, MECHELEN, HASSELT, GEEL, ANTWERPEN, HEVERLEE, TURNHOUT, SINT-ANDRIES, GENT
Organisator: VDAB
KNELPUNTBEROEP
×
Knelpuntberoep
Knelpuntberoepen zijn jobs waar altijd vraag naar is. Kies je een knelpuntberoep, dan heb je een grote kans op werk.
Erkend door VDAB
×
Erkend door VDAB
Deze opleiding is voor werkzoekenden erkend door VDAB omdat ze een grote kans biedt op werk. Bovendien is deze opleiding gratis en heb je recht op financiële voordelen.
Diploma
×
Diploma Some text. Some text. Some text.
Some text. Some text. Some text.
Via deze opleiding kan je het diploma behalen van de educatieve graduaatsopleiding en kan je als leerkracht in het secundair onderwijs aan de slag.
Heb je minstens drie jaar praktische beroepservaring? Overweeg je de stap naar het onderwijs om als leerkracht secundair onderwijs je passie voor je beroep te delen? Heb je een grote interesse in hoe jongeren denken en leren? Dan is dit graduaat de geknipte opleiding voor jou!
Wil je ontdekken of een job als leerkracht iets voor jou is? Neem dan zeker [het digitaal infopakket](https://leren.vdab.be/course/view.php?id=944) al eens door!
**Wat leer je ?**
- Je leert je vakkennis op een inspirerende manier overdragen aan jongeren.
- Je communicatievaardigheden worden aangescherpt.
- Je verwerft inzicht in het brede onderwijsveld.
- Je leert differentiëren en evalueren op maat van de jongere.
Tijdens deze opleiding zijn 30 studiepunten stage voorzien. Zo krijg je praktijkervaring.
**Hoelang duurt deze opleiding?**
- Het is een opleiding van 90 studiepunten, met een duurtijd van 1,5 jaar of 2 jaar.
Je kan dit traject ook als LIO (leraar in opleiding) volgen zodat je de opleiding kan combineren met deeltijdse tewerkstelling als leerkracht. Neem contact op met je bemiddelaar en/of de school van je keuze om na te gaan of je aan de voorwaarden voldoet.
**Vraag ten laatste 2 weken voor de start je opleiding aan. Na je opleidingsaanvraag doorloop je namelijk eerst nog een inschattingsprocedure bij VDAB. Zie rubriek planning en organisatie voor meer info.**
Organisator: VDAB
Erkend door VDAB
×
Erkend door VDAB
Deze opleiding is voor werkzoekenden erkend door VDAB omdat ze een grote kans biedt op werk. Bovendien is deze opleiding gratis en heb je recht op financiële voordelen.
Wil je aan de slag in de Horeca als kelner maar heb je nog geen ervaring? Volg dan nu deze workshop! De start van een nieuwe job en misschien wel een nieuwe carrière!In deze praktijkgerichte, inspirerende workshop krijg je tips en tricks om klanten in de horeca correct en klantvriendelijk te bedienen. Tafels indekken, borden en plateau dragen, inzetten en afruimen, digitaal bestellingen opnemen en een initiatie in drankenkennis worden je interactief aangeleerd. Doorheen de hele dag is er ook aandacht voor klantgerichtheid, hygiëne .Op naar een professionele WOW service.
Voor
Werkzoekende, Werknemer
Organisator: VDAB
Erkend door VDAB
×
Erkend door VDAB
Deze opleiding is voor werkzoekenden erkend door VDAB omdat ze een grote kans biedt op werk. Bovendien is deze opleiding gratis en heb je recht op financiële voordelen.
Hoe ga jij om met thema's als duurzaamheid, deeleconomie of ecodesign? Ben je spaarzaam met energie, water en grondstoffen? Denk je na over milieuvriendelijke alternatieven om je te verplaatsen? Ecologische competenties helpen je om bewuste keuzes te maken in je persoonlijk en professioneel leven en daar ook naar te handelen.
Met deze online cursus krijg je inzicht in jouw ecologische competenties en leer je ze verder te ontwikkelen. Deze modules komen aan bod:
* Introductie
* Wonen
* Mobiliteit
* Consumptiegedrag
* Voeding
* Afvalbeheer
* Vrije tijd
Elke module is zeer visueel en interactief. Je vertrekt telkens van een misverstand en je staat stil bij je eigen keuzes op ecologisch vlak. In de module zit theorie, praktijkvoorbeelden, oefeningen maar ook tips en tricks verwerkt.
Organisator: VDAB
KNELPUNTBEROEP
×
Knelpuntberoep
Knelpuntberoepen zijn jobs waar altijd vraag naar is. Kies je een knelpuntberoep, dan heb je een grote kans op werk.
Erkend door VDAB
×
Erkend door VDAB
Deze opleiding is voor werkzoekenden erkend door VDAB omdat ze een grote kans biedt op werk. Bovendien is deze opleiding gratis en heb je recht op financiële voordelen.
Zou je graag in de zaal van een restaurant werken, maar mis je de nodige kennis of ervaring?
Ben je flexibel en gemotiveerd om iets bij te leren? Dan is de praktijkgerichte opleiding Hulpkelner iets voor jou. Tijdens de opleiding is een korte stage mogelijk. Na de opleiding doe je 4 weken stage in een professionele zaal. Zo krijg je beroepservaring.
Als hulpkelner moet je `s avonds, in het weekend en soms in onderbroken diensten werken.
Wil je ontdekken of een job als (hulp-)kelner of maître/een job in de horeca iets voor jou is? Neem dan zeker [het digitaal infopakket](https://leren.vdab.be/course/view.php?id=1337) al eens door!
**Wat leer je?**
- hygiëneregels;
- basistechnieken zaal, bar en cocktails;
- onthaal en omgang met gasten;
- interactie tussen keuken en zaal;
- zaalvoorbereiding en bediening van gasten;
- drankenkennis;
- zaalversnijdingen en -bereidingen;
**Hoelang duurt de opleiding?**
De duurtijd kan variëren van opleidingsplaats tot opleidingsplaats en is te vinden onder "planning en organisatie".
Organisator: VDAB
Erkend door VDAB
×
Erkend door VDAB
Deze opleiding is voor werkzoekenden erkend door VDAB omdat ze een grote kans biedt op werk. Bovendien is deze opleiding gratis en heb je recht op financiële voordelen.
Zou je graag carrière als bartender starten , maar mis je de nodige kennis of ervaring? Horeca Forma, Diageo en VDAB organiseren samen deze opleiding. Ben je flexibel en gemotiveerd om iets bij te leren? Dan is de praktijkgerichte opleiding `Bartender¿ iets voor jou. In 8 weken leer je de basis om in een bar en restaurant te kunnen werken. Tijdens of na de opleiding doe je enkele weken stage in een professionele bar of restaurant. Zo krijg je beroepservaring.
Wil je ontdekken of een job als (hulp-)kelner of maître/Een job in de horeca iets voor jou is? Neem dan zeker [het digitaal infopakket](https://leren.vdab.be/course/view.php?id=1337) al eens door!
**Wat leer je?**
- hygiëneregels;
- bar basics en zaaltechnieken;
- spirits;
- koffie;
- mixology;
- bier, wijn, cocktails, mocktails;
- verkoopstechnieken, communicatie- en sollicitatievaardigheden;
KORTRIJK, HASSELT, VILVOORDE, DIEST, ANTWERPEN, OOSTENDE, ZAVENTEM
Organisator: VDAB
KNELPUNTBEROEP
×
Knelpuntberoep
Knelpuntberoepen zijn jobs waar altijd vraag naar is. Kies je een knelpuntberoep, dan heb je een grote kans op werk.
Erkend door VDAB
×
Erkend door VDAB
Deze opleiding is voor werkzoekenden erkend door VDAB omdat ze een grote kans biedt op werk. Bovendien is deze opleiding gratis en heb je recht op financiële voordelen.
Zou je graag in de keuken werken, maar mis je de nodige kennis of ervaring? Ben je flexibel en gemotiveerd om iets bij te leren? Dan is de praktijkgerichte opleiding Keukenmedewerker iets voor jou. Tijdens de opleiding is een korte stage mogelijk. Na de opleiding doe je 4 weken stage in een professionele keuken. Zo krijg je beroepservaring.
Wil je ontdekken of een job als (hulp-)kok/Een job in de horeca iets voor jou is? Neem dan zeker [het digitaal infopakket](https://leren.vdab.be/course/view.php?id=1338) al eens door!
**Wat leer je?**
- hygiëneregels;
- snijtechnieken;
- basisbereidingen en kooktechnieken;
- samenwerken met anderen;
- salades, snacks en soepen bereiden;
- aardappel- en pastabereidingen maken;
- initiatie koude, warme keuken en nagerechten.
**Hoelang duurt de opleiding?**
De duurtijd kan variëren van opleidingsplaats tot opleidingsplaats en is te vinden onder "planning en organisatie".
Organisator: Odisee Advanced Education
Naast een goede wondbehandeling, draagt ook voeding bij in het herstelproces van een wonde.
Wanneer je lichaam extra belast wordt door ziekte of een wonde, heeft het bijkomende energie en voedingsstoffen nodig waardoor jouw voedingsbehoefte verandert.
In deze navorming ontdek je het belang van elke voedingsstof op de wondheling!
Iets voor jou?
Ben je verpleegkundige en ben je geïnteresseerd in wondzorg, dan is deze navorming iets voor jou!
Het maakt niet uit waar je tewerkgesteld bent: ziekenhuis, thuisverpleging, onderwijsinstelling, woonzorgcentrum...
Voor
Werkzoekende, Werknemer
Organisator: cvo MIRAS
Wil je gasten ontvangen en gastronomisch verwennen? Wil je van je passie je beroep maken? Dan ben je aan het juiste adres! Met deze praktijkgerichte opleiding keuken ben je na 2 jaar klaar om de sprong naar de horeca te wagen.
Deze unieke opleiding bieden wij aan in de gerenommeerde Hotelschool Spermalie. Spermalie is na meer dan 65 jaar uitgegroeid tot een school die staat voor kwaliteit.
In deze boeiende en veelzijdige opleiding volgen we de laatste trends op de voet. We zetten onze horecapassie om in uitmuntend vakmanschap.
Organisator: Creo
Na de opleiding sommelier kan de cursist Franse, Europese en wereldwijnen degusteren en serveren; de gepaste wijn bij specifieke gerechten adviseren en professioneel wijnproeven.
Het opleidingstraject omvat 400 lestijden, en omvat onderstaande modules:
Initiatie Wijnkennis en -degustatie (80 lt)
Kennis en degustatie Franse wijnen (80 lt) - voorkennis Initiatie Wijnkennis en -degustatie vereist
Kennis en degustatie Europese (80 lt) - voorkennis Initiatie Wijnkennis en -degustatie vereist
Kennis en degustatie wereldwijnen (80 lt) - Initiatie Wijnkennis en -degustatie vereist
Wijn en gastronomie (80 lt) - voorkennis Franse, Europese en wereldwijnen vereist
Organisator: De Krone - jobervaringscentrum
Erkend door VDAB
×
Erkend door VDAB
Deze opleiding is voor werkzoekenden erkend door VDAB omdat ze een grote kans biedt op werk. Bovendien is deze opleiding gratis en heb je recht op financiële voordelen.
Hoe organiseer ik mijn toog?
Hoe zet ik koude dranken klaar?
Hoe maak ik expresso en presenteer ik warme dranken?
Hoe houd ik mijn toog net volgens de opgelegde normen?
Organisator: CVO Vitant - campus PIVA
Tijdens de opleiding leer je brood bakken en gebakjes maken. Denk aan fruitvlaaien, speculaas, sandwiches, javanais en tijgerbrood. Kortom alles om als medewerker in een bakkerij aan de slag te gaan.
De opleiding Medewerker Bakkerij bestaat uit 7 modules:
Broden en harde luxe
Gerezen bladerdeeg
Taarten op basis van gistdegen
Zachte luxe
Beslagen
Bladerdeeg
Vet- en kookdegen
Organisator: CVO EduKempen
Dit traject wordt aangeboden in samenwerking met VDAB. Als je bent ingeschreven als werkzoekende bij VDAB en je hebt interesse in deze opleiding, neem dan eerst contact op met Kathleen Dejongh (kathleen.dejongh@vdab.be)
In dit intensieve traject starten we met de modules van de opleiding keukenmedewerker en stromen we door naar hulpkok. Dit traject kan je enkel in het geheel volgen en omvat stage.
Als keukenmedewerker assisteer je de kok en het andere keukenpersoneel. Zo help je voor de service met alle voorbereidingen. Tijdens de dienst help je de (hulp)kok bij de bereidingen en maak je ook eigen bereidingen klaar. Na de dienst ruim je mee op.
Als hulpkok ben je de rechterhand van de kok en bereid je gerechten volgens de juiste kooktechnieken. Je zorgt mee voor een goede mise-en-place en staat mee in voor een goede werkorganisatie van de keuken en zorgt voor een gepaste communicatie met andere collegas, gasten en leveranciers.
Je leert een evenwichtig, gevarieerd en smakelijk menu samenstellen. Soepen en sausen, vlees-, gevogelte- en visbereidingen, desserts en gebak en de basis van de zaal; in deze opleiding komt het aan bod. Technieken zoals wokken, steamen en andere, nieuwe bereidingswijzen hebben na de lessenreeks geen geheimen meer voor jou.
Naast dit alles leer je ook de basis van de zaaltechnieken.
In dit intensieve traject worden theorie, praktijk en werkplekleren (stage) gecombineerd.
Voor
Werkzoekende, Werknemer
Organisator: CVO Vitant - campus PIVA
Wil je aan de slag in de horeca? Dan is de opleiding Keukenmedewerker iets voor jou.
In de opleiding van Keukenmedewerker leer je alle basistechnieken om als een professional te leren koken..
Voor
Werkzoekende, Werknemer
Organisator: cvo MIRAS
Wil jij de rechterhand van de chef worden?
Wil je heerlijke gerechten en desserts leren maken onder de begeleiding van een professionele kok?
Wil je de chef ondersteunen door zelf te zorgen voor de mise-en-place, het bereiden van gerechten en het dresseren?
Dan is deze opleiding iets voor jou! Via duaal leren krijg je de kans om je vaardigheden zowel op de werkvloer als in ons centrum te behalen.
Organisator: CVO HIK
De cursisten gaan leren de verschillende soorten chocolade tempereren, truffels vervaardigen (dresseren en pralineren), verschillende soorten vullingen maken en vormen mouleren, vullen, afstrijken en demouleren.
Het vervaardigen van holgoed (sinterklaas, paaseieren en gevulde paaseitjes, nougat dur).
Valentijn: bonbonnière + transfer pralines, hartjes, decoratietechnieken, desserten marsepein.
Nevenproducten zoals nougat, pate fruit, advokaat, confituren en turks fruit.
Organisator: cvo MIRAS
Droom je van een gastvrije job in een hotel op een toeristische trekpleister?
Vind je het fijn om toeristen en zakelijke gasten te verwelkomen aan de receptiebalie en hen wegwijs te maken in je stad?
Wil je een ontbijtservice leren verzorgen voor internationale hotelklanten?
Wil je gasten verwennen met een afternoon tea of met een cocktail in de hotelbar?
Wil je jouw talenkennis aanwenden (Frans Engels) in de hotelpraktijk?
Dan is deze opleiding iets voor jou! Ervaring in gastvrijheid en onthaal is niet nodig om te starten.
Hotels zijn voortdurend op zoek naar flexibele medewerkers met de juiste attitude en skills, dus werk vinden is geen probleem. Je zal zelfs kunnen kiezen waar je graag aan de slag wil: aan de receptie van een hotel of als allround onthaalhotelmedewerker bij het ontbijt of in de bar.
Organisator: CVO Vitant - campus PIVA
Ben je gepassioneerd door bier? Wil je meer weten over het productieproces? En wil je degusteren volgens de wetenschap en analyse van typische aroma's, kleuren en smaken? Dan is de Initiatie bierkennis en- degustatie bij CVO VItant - Campus PIVA iets voor jou!
Deze module is een onderdeel van de opleiding Sommelier. Je leert hier de basis en is daarom ideaal voor starters. De module is instapvrij voor iedereen. Als je deze module succesvol beëindigt, ontvang je een deelcertificaat.
Programma
Een greep uit het programma:
geschiedeins van het biervan de oudheid tot de 21ste eeuw
geschiedenis van Antwerpse bieren
proeven: zoet, zuur en bitter
grondstoffen en ingrediënten: gerst, tarwe, granen, hop, gist, kruiden
brouwen van bier: mouten, brouwen, gisten, lagering
bewaren en schenken: vatenbier, flessenbier, glazen
tappen en organisatie van de toog
gezondheid en bierconsumptie
Organisator: CVO Vitant - campus PIVA
Zou je graag in de grootkeuken werken, maar mis je de nodige kennis of ervaring? Ben je flexibel en gemotiveerd om iets bij te leren? Dan is de praktijkgerichte opleiding grootkeukenhulpkok iets voor jou.
Tijdens de opleiding is een stage mogelijk. Zo krijg je beroepservaring.
In deze opleiding leer je op 18 weken tijd grootkeukengerechten bereiden. Je leert op grote schaal ingrediënten verwerken tot smakelijke vis-, vlees-, groente- en nagerechten.
We organiseren deze opleiding één keer per jaar. Je start op 3 november '25 en rond de opleiding af eind april '26.