Gezondheidsprobleem en een job
Heb je het moeilijk om je job uit te oefenen door een ziekte of beperking? Of was je een tijd afwezig en wil je terug aan de slag? We leggen uit welke hulp je kan krijgen.
Ondersteuning om te weten wat haalbaar is
1. Gesprek met arbeidsarts
Je kan gratis een gesprek voeren met de arbeidsarts van je bedrijf. Hij bekijkt of je oude job nog haalbaar is voor je en of bepaalde aanpassingen op het werk je hierbij kunnen helpen.
Interesse? Contacteer je arbeidsarts. De naam vind je in het arbeidsreglement of op het gezondheidportaal als je je aanmeldt.
2. Gesprek met terug-naar-werk-coördinator
Voer gratis een gesprek met de terug-naar-werk-coördinator van je ziekenfonds. De coördinator bekijkt samen met jou wat je opties zijn.
Interesse? Contacteer je ziekenfonds.
3. Loopbaanbegeleiding
Je loopbaanbegeleider gaat samen met jou na welke richting je uit wil. Kan je je oude job terug opnemen als er enkele aanpassingen gebeuren? Of is dit niet haalbaar en zoek je beter een ander werk? Je ontdekt wat je wil en kan, en krijgt praktische tips.
Loopbaanbegeleiding is betalend, maar via loopbaancheques betaal je maar een deel. De overheid betaalt de rest.
Interesse? Bestel loopbaancheques en zoek een loopbaancentrum. Sommige loopbaancentra zijn gespecialiseerd in re-integratie. Je vindt ze met het trefwoord ‘re-integratie’.
Op deze pagina
Ondersteuning om je job weer op te nemen
1. Gespecialiseerde jobcoaching
Wil je je job terug oppikken, maar kan je hierbij wat ondersteuning gebruiken? Een gespecialiseerde jobcoach begeleidt je gratis op de werkvloer.
- Je coach bekijkt welke noden je hebt om je job goed uit te oefenen en zoekt een oplossing. Je krijgt bijvoorbeeld hulp om een werkplekaanpassing aan te vragen.
- Bovendien begeleidt je coach je werkgever en collega's zodat zij weten hoe ze rekening kunnen houden met je situatie.
Interesse? Neem contact op met een jobcoach in je buurt.
2. Gesprek met terug-naar-werk-coördinator
Daarnaast kan je ook een gratis gesprek voeren met de terug-naar-werk-coördinator van je ziekenfonds. De coördinator bekijkt samen met jou wat je opties zijn.
Interesse? Contacteer je ziekenfonds.
3. Financiële tegemoetkomingen
Misschien heb je recht op ondersteunende maatregelen die je helpen om je job uit te oefenen. Bijvoorbeeld:
- een aanpassing aan je werkplek waarbij we financieel tussenkomen
- een terugbetaling van je vervoerskosten
- gratis ondersteuning door een tolk als je doof bent of slechthorend
Interesse? Bel ons gratis nummer 0800 30 700 (elke werkdag van 8 tot 16.30 uur).
Ondersteuning om een nieuwe job te vinden
Is het door je gezondheidsprobleem niet haalbaar om je oude job terug uit te oefenen? Dan begeleiden we je gratis met onze partners om een nieuwe job te vinden. Een greep uit ons aanbod:
- Je ontdekt welke job het best bij jou past en of je best voltijds of deeltijds aan de slag gaat.
- Je doet een bedrijfsstage om na te gaan wat je het best ligt en ervaring op te doen.
- Je volgt een opleiding om extra vaardigheden op te doen. Bekijk de financiële voordelen als je een opleiding volgt.
- Je krijgt hulp om vacatures te vinden en te solliciteren. Je leert ook hoe je je gezondheidsprobleem best ter sprake brengt. Bekijk alvast enkele sollicitatietips.
- We gaan na of je recht hebt op ondersteunende maatregelen. Bijvoorbeeld een aanpassing aan je werkplek, een terugbetaling van je vervoerskosten of ondersteuning door een tolk.
- Lukt een job in het gewone arbeidscircuit niet, dan bekijken we of je aan de slag kan in de lokale diensteneconomie, een maatwerkbedrijf of arbeidsmatige activiteiten.
Interesse? Zo vraag je de begeleiding aan:
-
Bel ons gratis nummer 0800 30 700 (elke werkdag van 8 tot 16.30 uur).
-
We geven je meer info en nodigen je uit voor een gesprek.
-
Tijdens het gesprek bekijken we welke hulp je nodig hebt.
Belangrijk om te weten
- Ontvang je een ziekte- of invaliditeitsuitkering? Dan moet je eerst via de terug-naar-je-werk-coördinator van je ziekenfonds toestemming vragen om begeleiding te volgen. De coördinator geeft je een aanmeldingsformulier dat je aan ons kan bezorgen.
- Ben je een ambtenaar? Dan moet de arbeidsarts je eerst ongeschikt verklaren voor je huidige job.
- Kies je voor begeleiding bij VDAB, dan heeft dit geen gevolgen voor je ziekte- of invaliditeitsuitkering, inkomensvervangende of integratietegemoetkoming of tegemoetkoming na een arbeidsongeval of beroepsziekte.
- De begeleiding verloopt op vrijwillige basis. Je bent niet verplicht om op ons aanbod in te gaan.
"Toen ik na een lange afwezigheid een nieuwe kans kreeg bij mijn oude werkgever, voelde ik me onzeker. Hoe vertelde ik collega’s dat ik niet meer dezelfde persoon was en aangepast werk nodig had? Ik had het ook moeite om mijn werk te structureren en mijn dag in te delen. Gelukkig had ik een jobcoach die me ondersteunde. Dat heeft me echt geholpen."
Ook interessant
Ontvang je een ziekte- of invaliditeitsuitkering?
- Dan kan je deeltijds aan de slag gaan en je uitkering gedeeltelijk behouden. Contacteer wel eerst je ziekenfonds om toestemming te vragen. Meer weten? Lees de infofiche.
- Download onze flyers: Hoe helpt VDAB me? en Hoe helpt mijn ziekenfonds me?.