U bent hier

Onze persberichten in 2022

Nooit waren er meer vacatures voor begeleider in de kinderopvang. Dat blijkt uit de cijfers van VDAB.
De werkzoekendencijfers van april 2022 zijn gepubliceerd. Op 30 april 2022 waren er 274.031 burgers bij VDAB ingeschreven. 66% was werkzoekend zonder werk, 27% werkend, en 7% student of andere. Het aantal werkzoekenden zonder werk bedraagt 181.052.
Onze webtoepassing Arvastat is uitgebreid met het vernieuwde dashboard ‘Dynamische gegevens’ in het luik ‘Burgerklanten’. Dit dashboard geeft meer inzicht in de in- en uitstroom van de verschillende groepen burgerklanten in de loop van een maand of jaar.
Vanaf vandaag, vrijdag 15 april, start Elke Jeurissen als voorzitter van de Raad van Bestuur van VDAB. Ze volgt Luc Cortebeeck op die het mandaat opnam sinds juli 2020.
Vlaams minister van Werk Hilde Crevits en federaal minister van Defensie Ludivine Dedonder ondertekenen vandaag een nieuw samenwerkingsakkoord tussen Defensie en VDAB.
Op 31 maart 2022 waren er 275.397 burgers bij VDAB ingeschreven. 66% was werkzoekend zonder werk, 27% werkend, en 6% student of andere. Het aantal werkzoekenden zonder werk bedraagt 182.442.
Op woensdag 30 maart organiseren VDAB en Actiris een jobdag voor de openstaande vacatures bij Fedasil. Door de crisis in Oekraïne is dat aantal toegenomen, net als de druk om al die vacatures ingevuld te krijgen.
Vanaf maandag 4 april om 21u55 pakt VTM in Blind Gesprongen uit met een nieuw life-changing sociaal experiment. Vijf kandidaten geven hun vaste job op, nemen ontslag bij hun huidige werkgever en springen ‘blind’ in een nieuw jobavontuur dat ze niet zelf hebben kunnen kiezen. Dat hebben vier experten, waaronder twee VDAB-jobcoaches, voor hen gedaan.
Werkzoekenden die gaan solliciteren, kunnen voortaan digitaal een gratis treinticket krijgen om naar hun sollicitatiegesprek te gaan. Dat wordt op vraag van Vlaams minister van Werk Hilde Crevits mogelijk gemaakt.
Door de coronacrisis is de opvolging van werkzoekenden door VDAB hoofdzakelijk via telefoon en digitale weg verlopen. Dat heeft ook een impact op het aantal sancties die werkzoekenden krijgen wanneer ze niet komen opdagen.
Vanaf vandaag kunnen werkgevers vacatures voor Oekraïners melden bij VDAB onder de noemer #werkplekvrij. Vlaams minister van Werk Hilde Crevits lanceert hiervoor samen met VDAB een onthaalpagina met uitleg voor de werkgevers. Binnenkort komt er ook informatie op de site voor de vluchtelingen zelf en voorziet VDAB in taalopleidingen, sollicitatieondersteuning of begeleiding bij diploma-erkenning.
In de afgelopen 12 maanden ontving VDAB meer dan 380.000 vacatures. In elke provincie is dat een verdubbeling ten opzichte van een jaar eerder. Om al die vacatures ingevuld te krijgen, schakelt VDAB de hulp in van lokale besturen. Vandaag ondertekent VDAB een overeenkomst met stad Tongeren.
Op 28 februari 2022 waren er 277.061 burgers bij VDAB ingeschreven. 66% was werkzoekend zonder werk, 27% werkend, en 6% student of andere.
Scholen en bedrijven kunnen de uitdagingen in onze snel veranderende samenleving beter aanpakken in een goede samenwerking met elkaar. Een vlotte overgang van school naar werk, een cultuur en aanbod van levenslang leren en nog meer sterke leraren zijn daarbij speerpunten. Om die samenwerking te bestendigen tekenden VDAB en Katholiek Onderwijs Vlaanderen vandaag een samenwerkingsovereenkomst in het Maria Assumptalyceum te Laken.
Op 31 januari 2022 waren er 280.364 burgers bij VDAB ingeschreven. 66% was werkzoekend zonder werk, 28% werkend, en 6% student of andere.
Op de knelpuntberoepenlijst 2022 staan 207 beroepen, 17 meer dan vorig jaar. De knelpuntberoepenlijst is de lijst met beroepen waarvoor werkgevers het moeilijkst geschikte werknemers vinden.
Op 31 december 2021 waren er 277.146 burgers bij VDAB ingeschreven. 66% was werkzoekend zonder werk, 28% werkend, en 6% student of andere. Het aantal werkzoekenden zonder werk bedraagt 181.792 en ligt iets hoger dan vorige maand, toen we een nieuw laagterecord bereikten.