U bent hier

Knelpuntberoepenlijst

knelpuntberoepenDe Studiedienst van VDAB publiceert elk jaar een knelpuntberoepenlijst. Knelpuntberoepen zijn beroepen waarvoor werkgevers het moeilijk hebben om geschikte kandidaten te vinden.

Wat houdt het in?

VDAB publiceert elk jaar een lijst met de knelpuntberoepen in Vlaanderen. Per beroep wordt aangegeven waarom het een knelpunt vormt. Er zijn drie mogelijke oorzaken:

  • Kwantitatief tekort: er is een te lage uitstroom uit het onderwijs, bijvoorbeeld omdat te weinig studenten die richting kiezen of omdat er geen schoolse opleiding voor bestaat.
  • Kwalitatief tekort: de kandidaten beschikken niet over de gevraagde bekwaamheden.
  • Specifieke arbeidsomstandigheden: weekendwerk, laag loon, zwaar werk, stress...

De knelpuntberoepen van 2020: Krapte op de arbeidsmarkt zorgt voor meer knelpuntberoepen

Werkgevers blijven problemen ervaren om geschikt personeel te vinden. Ondanks de economische groeivertraging neemt de opgebouwde arbeidsmarktkrapte van de laatste jaren niet af. Dit wordt duidelijk in de jaarlijkse VDAB-analyse van de knelpuntberoepen. Het aantal beroepen waarbij werkgevers het moeilijker hebben om geschikte werknemers te vinden neemt jaar na jaar toe.

De zoektocht naar technisch personeel blijft ronduit problematisch.. Ook binnen de gezondheids- en welzijnszorg zorgt de krapte voor problemen. Daarnaast blijven ook andere 'klassiekers' zoals ICT-specialisten, Chef-koks, vrachtwagenbestuurders, vertegenwoordigers en call centermedewerkers een knelpuntberoep.

Naast deze 'vaste waarden' zijn er in 2020 een aantal nieuwe knelpuntberoepen zoals winkelmedewerker en polyvalent medewerker restaurant die hun oorzaak eerder lijken te vinden in de grote kloof tussen de verwachtingen van werkgevers en kandidaten.

Download:

Vorige edities vind je terug in het archief.