Wat mag ik verwachten van mijn loopbaancentrum?

Als je loopbaanbegeleiding volgt bij een erkend loopbaancentrum moet de loopbaanbegeleiding aan een aantal voorwaarden beantwoorden. We zetten ze voor je op een rijtje.

Samenwerkingsovereenkomst

Op het einde van het eerste gesprek met je loopbaanbegeleider ondertekenen jullie een samenwerkingsovereenkomst. Op dat moment geef je je loopbaancheque aan je loopbaanbegeleider.

Na de ondertekening kan je niet meer van loopbaancentrum veranderen (maar eventueel wel nog van loopbaanbegeleider binnen het centrum).

Je kan pas opnieuw van loopbaancentrum veranderen als je na je 4 uur begeleiding een tweede loopbaancheque gebruikt.

Het is dus erg belangrijk dat je je eerst goed informeert voor je een loopbaancentrum kiest!

Vier kenmerken

De loopbaanbegeleiding die je krijgt moet aan vier kenmerken beantwoorden:

  • Loopbaanbegeleiding gebeurt op jouw eigen initiatief en vertrekt vanuit jouw behoeftes.
  • Loopbaanbegeleiding is een proces waarbij het ontdekken, versterken of ontwikkelen van je loopbaancompetenties centraal staat zodat je nu en in de toekomst je loopbaan zelf actiever kan beheren en je positie op de arbeidsmarkt kan versterken.
  • Loopbaanbegeleiding resulteert altijd in het opstellen van een persoonlijk ontwikkelplan en heeft een impact op je inzetbaarheid en flexibiliteit op de arbeidsmarkt
  • Loopbaanbegeleiding maakt geen deel uit van een andere vorm van begeleiding, opleiding of coaching en is ook geen voorbereiding op of een sluitstuk van een andere vorm van begeleiding opleiding of coaching. Welke begeleiding is géén loopbaanbegeleiding?

Aanwezigheidsdocument

Je loopbaanbegeleider vraagt je na elk gesprek om een aanwezigheidsdocument te ondertekenen ('Bewijs van deelname aan loopbaanbegeleiding').

Je mag dit document enkel ondertekenen voor gesprekken die ook effectief hebben plaatsgevonden op de datum die vermeld wordt in het document.

Individuele begeleiding

Het grootste deel van de loopbaanbegeleiding is individueel. Per pakket van vier uur begeleiding mag er maximum anderhalf uur begeleiding in groep plaatsvinden.

Nazorg

Wil je na je loopbaanbegeleiding nog wat extra hulp om je persoonlijk ontwikkelplan te realiseren? Je loopbaanbegeleider is verplicht om tot 12 maanden na je laatste gesprek gratis nazorg aan te bieden.

De nazorg omvat maximaal 30 minuten als je één cheque van vier uur gebruikte en maximaal één uur als je twee cheques gebruikte (ongeacht hoeveel uren je van de cheques hebt opgenomen).

In de nazorg mag je geen loopbaanvraag behandelen die tijdens de loopbaanbegeleiding nog niet aan bod kwam.

Je loopbaanbegeleider bepaalt hoe de nazorg verloopt: face-to-face, telefonisch, via mail, online...

Privacy

Het loopbaancentrum moet jouw privacy respecteren. De loopbaanbegeleiding mag niet plaatsvinden in een publieke ruimte, zoals een restaurant of een café. Dit om je privacy te waarborgen.

Bovendien behandelen je loopbaancentrum en VDAB je gegevens strikt vertrouwelijk. Ze laten aan niemand weten dat je loopbaanbegeleiding met loopbaancheques volgt. Je werkgever kan dit dus niet via hen te weten komen.

Wil je weten hoe VDAB omgaat met je privacy? Bekijk onze privacyverklaring.

Kwaliteit van de dienstverlening

We garanderen de kwaliteit van loopbaanbegeleiding met loopbaancheques op verschillende manieren

Heb je een klacht over loopbaanbegeleiding?

Meld dit zo snel mogelijk aan VDAB via ons klachtenformulier of aan je loopbaancentrum.