U bent hier

Jeugdvakantie

zee

Heb je eindelijk je eerste job te pakken? Dan heb je misschien recht op jeugdvakantie.

Wat houdt jeugdvakantie in? 

Normaal gezien heb je recht op vier weken betaalde vakantie als je het jaar ervoor voldoende hebt gewerkt. Kom je in aanmerking voor jeugdvakantie? Dit krijg je een aantal jeugdvakantiedagen zodat je toch vier weken betaalde vakantie hebt, ook al heb je het jaar ervoor onvoldoende gewerk. De jeugdvakantiedagen worden betaald door RVA.

Wanneer heb ik recht op jeugdvakantie?

Ben je jonger dan 25 en heb je in het jaar dat je afstudeerde minstens een maand gewerkt? Dan heb je het jaar daarop recht op jeugdvakantie.

Opgelet: jeugdvakantie is enkel van toepassing in de privésector. Werk je bij de overheid, dan geldt er een andere regeling en krijg je onmiddellijk een aantal vakantiedagen.

Wat moet ik doen om jeugdvakantie te krijgen?

Je bezorgt na de eerste keer dat je gebruik maakte van je jeugdvakantie twee documenten aan je uitbetalingsinstelling (vakbond of Hulpkas):

Een voorbeeld: heb je recht op drie weken jeugdvakantie en neem je deze vakantie op in april (een week) en augustus (twee weken)?Dan bezorg je de ingevulde documenten aan je uitbetalingsinstelling na je vakantie in april. Voor je vakantie in augustus moet je geen aanvraag meer doen.

Meer info over de aanvraag vind je op de RVA-site.