U bent hier

Natacha opende een luxezaak voor dieren

Dierenfreak Natacha (51) is een veelzijdige vrouw. Voor ze haar dierenzaak Féline en Finn uit de grond stampte, werkte ze als kapster, verkoopster, bankbediende en verpleegster.

Ze voelde zich echter in geen enkele job helemaal thuis. Zo groeide het besef dat ze beter haar eigen zaak uit de grond kon stampen. Ze doet haar verhaal.

Natacha: “Al sinds ik een klein meisje was, koester ik een enorme liefde voor dieren. Vooral voor honden en katten. Ik wist dan ook meteen dat ik als ondernemer een luxezaak voor honden, katten en hun baasjes wilde oprichten.

Voor ik eraan begon, deed ik maandenlang research: ik maakte kennis met de markt, volgde de nieuwe trends en zocht de beste producten uit. Denk daarbij aan speelgoed voor dieren, halsbandjes, reismanden, gepersonaliseerde manden en zelfs kunst!”

Beginkapitaal en levenservaring

Voor Natacha uit de startblokken schoot, volgde ze een aantal cursussen.

“Tijdens mijn online zoektocht naar info vond ik de site Maak werk van je zaak. Via die site schreef ik me in voor een infosessie waarin VDAB, Unizo en Syntra me wegwijs maakten in de wereld van zelfstandigen.

Na die infosessie wist ik welke cursussen ik kon volgen om me te ondersteunen bij het oprichten van mijn eigen zaak. Zo volgde ik cursussen om een financieel plan op te stellen, een businessplan te maken en om de basis van boekhouding en marketing onder de knie te krijgen.

Twee maanden niet gepoetst

Een businessplan opstellen vond ik het moeilijkst. Je moet echt overal aan denken: van de douanekosten van de producten tot de decoratiekosten voor je zaak. Ik heb er heel wat werk in gestoken. Gelukkig werd mijn plan goedgekeurd en kon ik van start gaan.

De opstart van een eigen onderneming is best zwaar en heeft een grote impact op je leven. Ik heb me er echt in vastgebeten en heb geen enkele keer aan opgeven gedacht. 

Twee maanden lang heb ik thuis zelfs niet gepoetst of gekookt. Gelukkig begreep mijn omgeving dat ik al mijn tijd en enthousiasme in mijn beginnende zaak wilde steken.

Ultieme droom

Nu huur ik een winkelpand in het centrum van Antwerpen en ben ik blij dat ik op mijn 51ste de stap naar ondernemerschap heb gezet. Na 26 jaar werken bij de bank had ik een mooi beginkapitaal én de nodige levenservaring om mee aan de slag te gaan.

Mijn zaak runnen voelt niet aan als werken, ook niet op zaterdag en zondag. Vakantie? Daar heb ik momenteel geen nood aan.

Onlangs nam ik een boekhouder onder de arm: iemand uit mijn netwerk die ik kan vertrouwen én met me meedenkt. Zo’n vertrouwenspersoon kan ik elke ondernemer aanraden.

Daarnaast voel ik mij gesterkt omdat ik altijd bij mijn VDAB-begeleider An terecht kan. Zij is mijn contactpersoon sinds de eerste infosessie. Eén telefoontje naar haar doet wonderen om het administratieve kluwen dat er soms bij komt kijken te ontwarren.

Natuurlijk denk ik ook al aan morgen -als ondernemer moet je altijd vooruit. Een webshop is het eerste waar ik nu werk van wil maken, net als mijn aanwezigheid op sociale media.

En op lange termijn? Dan wil ik nog een winkel oprichten in Gent en Brussel. Het liefst zou ik die winkels uiteindelijk met winst verkopen, om zo mijn ultieme droom waar te maken: een dierenpension openen!”