Rechten en plichten 60-plus of bedrijfstoeslag

Ben je ingeschreven bij VDAB als werkzoekende en ouder dan 60 jaar of ontvang je een bedrijfstoeslag (SWT)? We zetten je rechten en plichten op een rijtje en leggen uit wat er gebeurt als je je niet aan je plichten houdt.

Mijn rechten

1. Jobsuggesties

We bezorgen je jobsuggesties. Met deze jobsuggesties willen we je helpen in je zoektocht naar werk. We hopen dat ze je positief verrassen en inspireren. Je bent niet verplicht om ernaar te solliciteren..

2. Tewerkstellingspremies

Je komt in aanmerking voor tewerkstellingspremies.

3. Gratis opleiding

Om je kansen op werk te vergroten, kan je gratis opleidingen volgen die erkend worden door VDAB. Bovendien geniet je van een aantal financiële voordelen.

4. Gelijke kansen

Je hebt recht op gelijke kansen: we zijn er voor iedereen.

5. Privacy

Je hebt recht op privacy. Als je ingeschreven bent bij VDAB, gebruiken we je gegevens om je zo goed mogelijk te helpen in je zoektocht naar werk. Je kan die gegevens altijd bekijken en aanpassen. Meer info vind je in onze privacyverklaring.

Mijn plicht: ik laat me begeleiden door VDAB

Een van onze bemiddelaars neemt binnen de 2 weken nadat je je inschreef contact met je op om je te begeleiden.

Je bemiddelaar bekijkt wat je nodig hebt om terug aan de slag te gaan en stelt acties voor die aangepast zijn aan je competenties, ervaring en fysieke en mentale mogelijkheden.

Tijdens deze begeleiding kunnen we je een passende job of opleiding aanbieden. We verwachten dat je solliciteert naar deze job of de opleiding volgt.

Je bemiddelaar kan een afspraak met je maken voor een persoonlijk gesprek.

  • Je vindt de uitnodiging voor deze afspraak in je account. Koos je ervoor om de communicatie ook via de post te ontvangen, dan verstuurt de bemiddelaar ze ook via de post naar je. Is het een aangetekende uitnodiging, dan krijg je ze sowieso via de post.
  • Kan je niet aanwezig zijn op het gesprek?
    • Dan moet je dit op voorhand melden aan je bemiddelaar. Zo kunnen jullie een nieuwe afspraak maken.
    • Daarnaast moet je ten laatste de derde werkdag na de geplande afspraak een bewijs van de reden van je afwezigheid bezorgen aan je bemiddelaar.

Belangrijk om te weten

  • Oordeelt je bemiddelaar dat je je niet aan je plichten houdt? Dan bezorgen we je dossier aan de Controledienst. De Controledienst beslist of je een sanctie krijgt of niet. Lees meer over wat en hoe.
  • Ontvang je een bedrijfstoeslag en heb je een groepsverzekering? Om op pensioenleeftijd recht te hebben op het voordelig belastingtarief, moet je ingeschreven blijven als werkzoekende bij VDAB. Vraag je een vrijstelling van beschikbaarheid aan, dan heb je geen recht meer op dit voordelig belastingtarief.

Wil je meer info?