Wat zijn selectietesten en assessments?

Heb je gesolliciteerd? Dan zou het kunnen dat je uitgenodigd wordt voor selectietesten of een assessment.

Selectietesten

Heel wat bedrijven voeren niet alleen een sollicitatiegesprek met je, maar organiseren ook selectietesten. Zo willen ze een beter beeld krijgen van je vaardigheden en competenties.

Veel voorkomende selectietesten zijn intelligentietesten, persoonlijkheidstesten en kennistesten, zoals een taaltest, informaticatest, beroepskennistest...

Een assessment

Solliciteer je bij een groot bedrijf, de overheid of voor een managementfunctie? Dan bestaat de kans dat je uitgenodigd wordt voor een assessment.

Een assessment wordt meestal georganiseerd door een gespecialiseerd adviesbureau, zoals Hudson, Quintessence, HR Talents, Ascento....

  • Tijdens een assessment proberen beoordelaars erachter te komen of je over de juiste vaardigheden en competenties beschikt voor de openstaande vacature.
  • Ze doen dat door je klassieke selectietesten voor te leggen, zoals intelligentietesten en persoonlijkheidstesten, maar ook door je te confronteren met simulaties. Dat zijn opdrachten in een fictieve werkomgeving.
  • Bedoeling hiervan is om te zien hoe je reageert in minder vertrouwde situaties.
  • Je moet bijvoorbeeld een vergadering leiden, deelnemen aan een groepsdiscussie, een functioneringsgesprek voeren, een postbakoefening doen...
  • Daarnaast vindt er doorgaans ook een competentiegericht interview plaats. Het doel hiervan is om een beeld te krijgen van je competenties aan de hand van specifieke situaties of voorbeelden.

Tips om te scoren tijdens selectietesten of een assessment

Ontdek hoe je je het best voorbereidt op selectietesten of een assessment, en hoe je je slaagkansen verhoogt.

Bekijk onze tips