13 opleidingen gevonden
HASSELT, WIJGMAAL, BOOM, GEEL, RELEGEM, BRUGGE, HEUSDEN-ZOLDER, ANTWERPEN, BRUSSEL, AALST, LOMMEL, BILZEN-HOESELT, PEPINGEN, ROESELARE, VEURNE, GENT, SINT-GILLIS, VILVOORDE, KORTRIJK
Organisator: VDAB
KNELPUNTBEROEP
×
Knelpuntberoep
Knelpuntberoepen zijn jobs waar altijd vraag naar is. Kies je een knelpuntberoep, dan heb je een grote kans op werk.
Erkend door VDAB
×
Erkend door VDAB
Deze opleiding is voor werkzoekenden erkend door VDAB omdat ze een grote kans biedt op werk. Bovendien is deze opleiding gratis en heb je recht op financiële voordelen.
Certificaat
Ben je sociaal ingesteld en help je graag andere mensen? Volg dan de opleiding tot verzorgende en zorgkundige.
Je hebt het hart op de juiste plaats, bent geduldig en steekt graag de handen uit de mouwen. Je werkt graag met zorgbehoevende ouderen, gezinnen met kinderen, chronisch zieken of personen met een handicap en je kan je goed aanpassen.
Als verzorgende in de thuiszorg ondersteun je personen die thuis bepaalde taken niet meer alleen kunnen doen door ziekte, een handicap of sociale omstandigheden.
Een zorgkundige werkt in teamverband in woonzorgcentra en zorgt voor een aangename nieuwe thuis in de residentie.
Wil je ontdekken of een job als verzorgende/zorgkundige iets voor jou is? Neem dan zeker [het digitaal infopakket](https://leren.vdab.be/course/view.php?id=941) al eens door!
Nog geen diploma secundair onderwijs? Combineer de beroepsopleiding met algemene vakken. Zo behaal je het [diploma secundair onderwijs](https://www.vlaanderen.be/een-diploma-secundair-onderwijs-behalen-via-het-secundair-volwassenenonderwijs-vroeger-tweedekansonderwijs).
Klik op [verzorgende](https://www.vdab.be/beroep/7a90ca09-c23c-43f4-94c6-91fc0b0f73ce/verzorgende?height=600&width=10000) en [zorgkundige](https://www.vdab.be/beroep/ebad6d76-0acb-40f1-9e67-59ddcd6e5ba0/zorgkundige) voor meer info over het beroep en de opleiding.
**Wat leer je?**
- In de eerste module van 300 uur maak je kennis met de zorgsector, is er veel aandacht voor je leerproces en algemene attitudes, communicatie en leer je vooral huishoudelijke- en logistieke vaardigheden en pas je die toe in een stage van 50 uur.
- In de tweede module van +- 1020 uur maak je kennis met specifieke zorgsituaties, leer je vooral verzorgende- en zorgkundige handelingen en pas je die toe in een stage van 600 uur in de thuiszorg en residentiële zorg.
- De voornaamste theoretische vakken zijn : omgangskunde, verzorging, zorg voor woon- en leefklimaat, werken in de zorgsector, logistieke vaardigheden, specifieke zorgsituaties, ziekteleer en EHBO.
- Tijdens de praktijklessen pas je zorg- en huishoud technieken toe en oefen je hef- en tiltechnieken.
- Tijdens de stages help je bij de lichaamsverzorging, huishoudelijke taken en ondersteun je de zorgvrager op sociaal en psychisch vlak.
- Je werkt aan je sociale en communicatieve vaardigheden.
**Hoe lang duurt de opleiding?**
- De opleiding is voltijds en duurt 11 à 13 maanden naargelang de opleidingsplaats en vakantieperiodes tijdens de opleiding.
- De duur van de opleiding algemene vakken die je combineert met de beroepsopleiding, kan variëren afhankelijk van de opleidingsplaats en het aantal vakken.
Na de opleiding behaal je een erkend bekwaamheidsattest.
Vraag zeker tijdig je opleiding aan. Na je opleidingsaanvraag doorloop je namelijk eerst nog een inschattingsprocedure bij VDAB. Dit kan een aantal weken duren.
HASSELT, ZOTTEGEM, AARSCHOT, ANTWERPEN, TIENEN, KESSEL-LO, RONSE, EEKLO, ANDERLECHT, GENT, WOLVERTEM, GENK, DIEST, NINOVE, ZELZATE, AALST, SINT-NIKLAAS, LOKEREN
Organisator: VDAB
KNELPUNTBEROEP
×
Knelpuntberoep
Knelpuntberoepen zijn jobs waar altijd vraag naar is. Kies je een knelpuntberoep, dan heb je een grote kans op werk.
Erkend door VDAB
×
Erkend door VDAB
Deze opleiding is voor werkzoekenden erkend door VDAB omdat ze een grote kans biedt op werk. Bovendien is deze opleiding gratis en heb je recht op financiële voordelen.
Certificaat
Heb je al een opleiding in de zorg gevolgd of werk je al een tijdje als verzorgende, dan kom je mogelijk in aanmerking voor een verkort traject tot zorgkundige.
Een zorgkundige werkt in teamverband in woonzorgcentra en zorgt voor een aangename nieuwe thuis in de residentie. Je doet veel persoonsverzorging, begeleidt de zorgvrager bij activiteiten en zorgt voor de sociale ondersteuning onder toezicht van de verpleegkundige.
[Hier](https://www.zorg-en-gezondheid.be/welke-verpleegkundige-taken-mag-een-zorgkundige-uitvoeren) vind je een lijst met de verpleegtechnische taken van een zorgkundige.
Wil je ontdekken of een job als verzorgende/zorgkundige iets voor jou is? Neem dan zeker [het digitaal infopakket](https://leren.vdab.be/course/view.php?id=941) al eens door!
**Wat leer je?**
Herintreders, verzorgenden die momenteel niet werken in de residentiële zorg, kunnen pas als zorgkundige hierin werken na het volgen van een verkort traject.
Het aantal uren dat je nog moet volgen wordt bepaald in functie van je basisopleiding in een zorgrichting, kennis en ervaringen. Indien je diploma of certificaat ouder is dan 10 jaar dan zijn er veel minder vrijstellingen voorzien.
De opleidingsmodules zijn afhankelijk van het aantal vrijstellingen, maar zijn gericht op het verwerven en uitdiepen van onder meer volgende competenties :
- totaalzorg
- complexe zorgsituaties
- omgangskunde
- hef- en tiltechnieken
**Hoe lang duurt de opleiding?**
De duur van de opleiding is afhankelijk van je opleiding en ervaring.
Informeer naar de mogelijkheden bij een CVO in je buurt.
**Vraag ten laatste 2 weken voor de start je opleiding aan. Na je opleidingsaanvraag doorloop je namelijk eerst nog een inschattingsprocedure bij VDAB. Zie rubriek planning en organisatie voor meer info.**
Organisator: Odisee Advanced Education
Wat is anders aan de ouder wordende huid?
Betekent dit een andere zorg?
Hoe kun je de oudere zorgvrager met een wonde goed verzorgen?
Welk protocol kun je daarvoor gebruiken? Wat moet je echt weten over de oorzaak en de behandeling van die wonden?
In deze 3-daagse opleiding worden deze en vele andere vragen beantwoord en na afloop ben je in staat gepaste wondzorg te bieden aan ouderen.
Voor
Werkzoekende, Werkgever, Werknemer
Organisator: cvo MIRAS
Ben je afgestudeerd als zorgkundige? Ben je binnen de ouderenzorg aan het werk en wil je je bijscholen? Wil je je kennis en vaardigheden verbreden? Dan heten we je welkom op één van onze bijscholingen ouderenzorg.
Voor
Werkzoekende, Werknemer, Werkgever
Organisator: Syntra West
Wil je ouderen coachen rond de fysieke en mentale uitdagingen die gepaard gaan met het ouder worden?
Wil je de oudere en zijn familie advies verstrekken rond hun woonvraagstuk?
Wil je mee bijdragen aan het verbeteren van de zelfredzaamheid van ouderen?
Maak het verschil in de ouderenzorg en groei uit tot een inspirende coach!
Voor
Werkzoekende, Werknemer
Organisator: CVO Groeipunt
Begeleider-animator in de ouderenzorg
De opleiding wordt modulair ingericht. Dit betekent dat je de modules kunt opbouwen tot het gewenste studiebewijs en vooral dat je hierin je eigen tempo kan handhaven.
De opleiding wordt op semesterbasis georganiseerd.
Opleidingsmogelijkheden
instappen kan zowel in september als in februari
lessen kan je volgen op maandag en/of donderdag naargelang jouw trajectkeuze
naast de lessen doe je stage (140u per module beroepspraktijk) in een vast, tijdelijk of vrijwillig statuut.
Elke module kan ook als bijscholing gevolgd worden.
Om de opleiding te kunnen starten dien je
minstens 18 jaar te zijn, of te worden in het semester waar je je voor inschrijft
deel te nemen aan een instapgesprek
De opleiding richt zich naar mensen
die reeds werken als verzorgende animator in een voorziening voor ouderenzorg
die voeling hebben met de sector maar nog niet de vereiste kwalificaties/ervaring hebben
die zich willen bekwamen in de functie van begeleider-animator en/of deze functie ambiëren
Organisator: Odisee Advanced Education
Jaarlijks organiseren we een aantal studiedagen in functie van het behoud van hun beroepsbekwaamheid of -titel (BBK-BBT).
We richten ons in eerste instantie tot verpleegkundigen in de ouderenzorg. Maar ook andere zorgprofessionals die zich wensen bij te scholen in de ouderenzorg zijn welkom!
Voor
Werkgever, Werkzoekende
Organisator: CVO HIK
Droom je ervan om te werken met je hoofd, je handen en je hart? Wil je zorgvragers helpen bij hun dagelijkse activiteiten thuis, in een ziekenhuis of in een woonzorgcentrum? Ben je sociaal ingesteld, lach je graag en ben je begaan met mensen die tijdelijk of permanent hulp nodig hebben? Wil je patiënten verzorgen in teamverband, onder toezicht van een verpleegkundige? Steek je graag je handen uit de mouwen en heb je zin voor verantwoordelijkheid?
Antwoord je op deze vragen ja, dan is een job in de zorgsector als zorgkundige je op het lijf geschreven.
Voor
Werkzoekende, Werknemer
Organisator: CVO EduKempen
Voor wie is de opleiding bestemd?
Iedereen die geïnteresseerd is in de gezondheidssector en de daarbij horende taken. Zoek je een job waarbij je zowel je sociale vaardigheden als je handigheid kan benutten? Dan is dit zeker iets voor jou! Als zorgkundige ben je opgeleid om verpleegkundigen bij te staan in de zorgverlening aan patiënten. In de opleiding is er een wisselwerking tussen theorie en praktijk. Je doet 680u stage. Daarvoor werkt CVO EduKempen samen met een uitgebreid netwerk aan stageplaatsen in de regio. Onze opleiding biedt je een gedegen basiskennis. Het gevarieerde karakter van de opleiding zorgt ervoor dat je kan uitgroeien tot een gewaardeerd medewerker in de gezondheidszorg en eveneens voorbereid bent voor het verrichten van de complexe verzorgende taken.
Als je in de afgelopen 10 jaar al een opleiding in de zorg volgde of als je in de afgelopen 10 jaar al drie jaar werkervaring opgedaan hebt in een zorgfunctie, dan kom je mogelijks in aanmerking voor een verkort traject. In een verkort traject krijg je voor een bepaald aantal modules een vrijstelling. In sommige situaties kan het de duurtijd van je opleiding verkorten.
Voor
Werkzoekende, Werknemer
Organisator: CVO Groeipunt
Voor wie nog niet zo goed Nederlands kan of het nog aan het leren is en niveau 1.2 heeft afgewerkt. (A2-Waystage is behaald).
Je start de opleiding met intensieve ondersteuning van een leerkracht Nederlands. Je doet een taalstage in de zorgsector (woon-zorgcentrum bijvoorbeeld), begeleid door de school. Na het eerste jaar heb je niveau 2.4 behaald (B1-Treshold 4) voor Nederlands, en werk je de opleiding zorgkundige verder af.
Organisator: ODISEE - CAMPUS SCHAARBEEK
Diploma
×
Diploma Some text. Some text. Some text.
Some text. Some text. Some text.
De bachelor-na-bachelor Psychosociale gerontologie verbetert het werken met en voor oudere personen vanuit een holistische visie op het ouder worden.
Heb je ervaring in werken met oudere personen en wil je je loopbaan een nieuwe invulling geven? Wil je bijleren over nieuwe werkwijzen voor een passende begeleiding van oudere personen? Zoek je een breder kader om de vragen en noden van ouderen echt te begrijpen?
Dan is deze opleiding iets voor jou. Deze banaba omvat 60 studiepunten, gespreid over twee academiejaren. Deze studie richt zich tot personen die levens- en/of werkervaring hebben met ouderen en die reeds beschikken over een bachelordiploma. Deze opleiding is opgevat als multidisciplinaire uitwisseling en staat dus open voor mensen met verschillende basisopleidingen.
Het inschrijvingsgeld hangt af van het aantal studiepunten waarvoor je inschrijft.
Wil je je vooral verdiepen in enkele van de thema's van deze opleiding? Kies dan voor een micro-credential. Het aanbod richt zich op actuele en relevante thema's van de sector.
In 2025-2026 kiezen we twee micro-credentials aan: Kwaliteit van leven van ouderen bevorderen en Participatie van ouderen bevorderen. In 2026-2027 richten we twee andere micro-credentials in: Ethische en psychische aspecten van ouder worden en Innovatie in de zorg voor ouderen.
HASSELT, KESSEL-LO, TIENEN, PELT, TONGEREN-BORGLOON
Organisator: CVO QRIOS LEUVEN
Als logistiek assistent werk je in teamverband in een ziekenhuis of in een woon- en zorgcentrum. Bij zieken, mensen met een beperking of ouderen steek je dus spontaan een handje toe. Het takenpakket is heel gevarieerd: de afwas doen, post sorteren, patiëntenvervoer, maaltijdbedeling, voorraad opvolgen, onderhoud, gegevens registreren... Het is voor jou allemaal een kleine moeite om het leven van de ander heel wat aangenamer te maken.
De beroepsopleiding Logistiek assistent bestaat uit een aantal theoretische lessen aangevuld met werkplekleren.
Tijdens de opleiding leer je
huishoudelijke taken praktisch organiseren;
hef- en tiltechnieken uitvoeren;
de regelgeving betreffende hygiëne, veiligheid, milieu en gezondheid;
simpele administratieve taken correct uitvoeren;
zorg dragen voor de kledij, het linnengoed en schoeisel van de patiënt;
de basisregels Eerste Hulp Bij Ongevallen.
Voor
Werknemer, Werkzoekende
Organisator: Encora - Centrum voor Volwassenenonderwijs
In de opleiding Logistiek assistent word je de rechterhand van het verpleeg- en zorgteam. Terwijl zij de directe zorg van de patiënt op zich nemen, regel jij de praktische zaken. Je bent fijn gezelschap en een luisterend oor voor de patiënten. Dankzij jou voelen ze zich tijdens hun verblijf helemaal thuis. Deze opleiding is een goede voorbereiding voor de opleiding Zorgkundige.
Wat je leert in deze zorgopleiding:
- wassen en strijken
- bedden opmaken
- patiënten vervoeren
- voorraden aanvullen
- koken, tafels dekken, eten geven
- materiaal opruimen en onderhouden
- stalen en documenten ophalen en versturen
- eenvoudige administratieve taken
- EHBO