17 opleidingen gevonden
Voor
Werkzoekende, Werknemer
Organisator: VDAB
Erkend door VDAB
×
Erkend door VDAB
Deze opleiding is voor werkzoekenden erkend door VDAB omdat ze een grote kans biedt op werk. Bovendien is deze opleiding gratis en heb je recht op financiële voordelen.
Werk je in de zorg en moet je vaak doseringen berekenen voor infusen? Of wil je graag je basiskennis van medisch rekenen even heropfrissen?
In deze cursus leer je de rekenvaardigheden die nodig zijn voor een job in de zorg. Je leert onder andere doseringen berekenen en krijgt de kans om het rekenen goed in te oefenen.
Deze onderwerpen komen aan bod:
- Wat kan je verstaan onder medisch rekenen?
- Hoe maak je medische basisbewerkingen?
- Hoe bereken je doseringen: verdunnen, druppelsnelheid berekenen, infuus- en spuitpomp instellen, zuurstof toedienen?
De cursus sluit af met oefeningen, de ideale manier om te weten of je alles goed begrepen hebt.
Organisator: VDAB
KNELPUNTBEROEP
×
Knelpuntberoep
Knelpuntberoepen zijn jobs waar altijd vraag naar is. Kies je een knelpuntberoep, dan heb je een grote kans op werk.
Erkend door VDAB
×
Erkend door VDAB
Deze opleiding is voor werkzoekenden erkend door VDAB omdat ze een grote kans biedt op werk. Bovendien is deze opleiding gratis en heb je recht op financiële voordelen.
Diploma
×
Diploma Some text. Some text. Some text.
Some text. Some text. Some text.
Via deze opleiding kan je het diploma behalen van Professionele bachelor technoloog medische beeldvorming.
Hou je van splinternieuwe technologie maar werk je minstens even graag met mensen?
Ben je op zoek naar een unieke opleiding?
Dan is Medische beeldvorming en radiotherapie iets voor jou.
Wil je ontdekken of een job als Technoloog Medische Beeldvorming in de Zorg iets voor jou is? Neem dan zeker (het digitaal infopakket)https://leren.vdab.be/course/view.php?id=1526 al eens door!
**Wat leer je?**
Bij Medische beeldvorming en radiotherapie maakt een technoloog medische beeldvorming (TMB'er) medische beelden van een patiënt. Op basis van deze beelden stelt de arts een diagnose.
- In het eerste en tweede jaar van je opleiding krijg je de verschillende deelgebieden onder de knie.
- Je wordt ondergedompeld in de theorie en praktijk van projectieradiologie, computertomografie, magnetische resonantie, nucleaire beeldvorming, echografie, mammografie en radiotherapie.
- Naast de techniek leer je ook een aantal zorghandelingen. Die heb je nodig om een onderzoek of radiotherapeutische behandeling succesvol te laten verlopen.
Je patiënten staan steeds centraal. Je geeft een deskundig antwoord op hun vele vragen: Is het gevaarlijk? Doet het pijn? Duurt het lang? Je werk blijft dus mensenwerk, maar wel technisch ondersteund mensenwerk.
- Dankzij rollenspelen en projecten leer je respectvol omgaan met patiënten.
Tijdens de opleiding doe je stage. Zo krijg je praktijkervaring.
**Duurtijd van de opleiding?**
De opleiding duurt 3 jaar.
**Vraag ten laatste 2 weken voor de start je opleiding aan. Na je opleidingsaanvraag doorloop je namelijk eerst nog een inschattingsprocedure bij VDAB. Zie rubriek planning en organisatie voor meer info.**
Voor
Werkzoekende, Werknemer
Organisator: cvo MIRAS
Altijd al gedroomd van een dynamische en betekenisvolle carrière in de zorgsector?
Word ambulancier niet-dringend patiëntenvervoer!
Als ambulancier ben je dé sleutelfiguur voor het comfortabel en veilig vervoeren van patiënten die geen dringende medische zorg nodig hebben.
Ambulanciers met een voorlopige erkenning moeten tegen 1 september 2025 geslaagd zijn in een aanvullende vorming.
Wat leer je?
In de opleiding leer je hoe je op een respectvolle manier zorgt voor het welzijn van de patiënt tijdens het vervoer.
Je ontwikkelt vaardigheden om het vervoer voor de patiënt comfortabel en van hoge kwaliteit te maken.
Je leert en begrijpt de noodzakelijke hygiënemaatregelen voor een veilige zorgomgeving.
Je leert hoe je effectief de zorgoverdracht regelt, zodat de continuïteit van zorg gewaarborgd blijft. Rekening houdend met het welzijn en de zorgvraag van de patiënt.
Hoe lang duurt de opleiding?
De opleiding bestaat uit 8 modules en omvat in totaal 230 lestijden.
De opleiding duurt maximaal 18 weken (1 semester).
Op het einde van elke module behaal je een deelcertificaat. Op het einde van de opleiding ontvang je het certificaat en een bewijs van beroepskwalificatie van niveau 4 van Ambulancier Niet-Dringend Patiëntenvervoer. Na het slagen in de modules EHBO, professionele houding van de prehospitaal hulpverlener en Basis eventhulpverlener, behaal je het certificaat eventhulpverlener.
Een vrijstelling kan je voor de start van de opleiding aanvragen als je een opleiding in de zorg hebt gedaan of werkervaring hebt in de zorg. Meer informatie krijg je tijdens een infomoment, individueel gesprek of kan je terugvinden op de pagina 'centrumreglement'.
Organisator: Kisp vzw
De opleiding van Farmaceutisch Technisch Assistent of apotheekassistent is iets voor jou als je technisch inzicht hebt en een beroep zoekt in de paramedische sector. Je kan tewerkgesteld worden in een gewone apotheek, een ziekenhuisapotheek of in een farmaceutische groothandel. Je werkt steeds onder toezicht van een apotheker.
Mogelijke taken in de apotheek zijn:
Geneesmiddelen afleveren onder het toezicht van de apotheker Klanten inlichten over het juist en veilig gebruik van de geneesmiddelen Ontvangen en registreren van geneeskundige voorschriften,helpen bij het uitvoeren van magistrale bereidingen Registreren en identificeren van de grondstoffen Het onderhoud van apparatuur Administratieve taken
Organisator: CVO QRIOS LEUVEN
Deze opleiding bestaat uit 19 modules waarin je zowel de theoretische kennis als de praktische vaardigheden aangeleerd krijgt om als farmaceutisch technisch assistent aan het werk te gaan.
Zo leer je onder andere:
hoe het menselijk lichaam is opgebouwd en welke processen je in leven houden;
hoe een geneesmiddel wordt opgenomen en verdeeld in je lichaam;
welke geneesmiddelen gebruikt worden in de behandeling van ziektes;
welke planten een geneeskrachtige werking hebben;
welke regels en wetten je moet naleven bij het werk in de apotheek;
correct advies geven aan een patiënt in de apotheek;
magistrale bereidingen maken zoals capsules, zetpillen en crèmes;
eerste hulp toedienen in noodsituaties.
De opleiding wordt afgesloten met een stage in een apotheek om zo al je opgedane kennis en vaardigheden toe te passen in de praktijk.
Voor
Werkzoekende, Werknemer
Organisator: CVO De Verdieping
Als medisch administratief assistent ben je het aanspreekpunt van patiënten en bezoekers, sta je in voor de planning van afspraken, consultaties of opnames, verwerk je medische dossiers,
Gebruiken familie en vrienden woorden als empathisch, rustig en discreet wanneer ze jou omschrijven? In een medische praktijk of zorginstelling komen die kwaliteiten zeker van pas. De opleiding neemt je mee doorheen de nieuwste gezondheidswetten, regels en afspraken. Daarnaast leer je de kneepjes van de belangrijkste kantoorprogrammas en zetten we in op professionele, patiëntgerichte communicatie. Ook in het Engels en het Frans kan je je na deze opleiding moeiteloos uit de slag trekken. Je kan deze opleiding intensief of deeltijds volgen overdag, of op je tempo 's avonds. In alle formules krijg je tijdens je stage de mogelijkheid om een toekomstige werkgever te overtuigen van je kwaliteiten en talenten.
Heb je een vraag of wil je graag starten? Mail dan naar trajectbegeleiding@cvodeverdieping.be.
Voor
Werknemer, Werkzoekende
Organisator: CVO EduKempen
De opleiding medisch administratief assistent is een praktijkgerichte opleiding waarin cursisten voorbereid worden op het werkveld als administratief medewerker aan het onthaal of op administratieve diensten van ziekenhuizen, CLBs, groepspraktijken, medische centra, instellingen voor geestelijke gezondheid, woonzorgcentra, arts-specialisten, huisartsen etc. Specifiek kenmerkend voor deze opleiding is het uitvoeren van administratieve taken in een medische omgeving. Enerzijds verwerven zij tijdens de opleiding een aantal secretariële competenties, anderzijds is er het medische luik dat specifieke vaardigheden en kennis vereist. Een medisch administratief assistent is een duizendpoot. Hij/zij doet werk dat heel divers is en heeft bovendien een representatieve functie. De opleiding omvat 11 modules met een totaal van 820 lestijden. Je krijgt computerlessen, 2 verschillende talen, medische vakken en je doet 120u stage.
Voor
Werkzoekende, Werknemer
Organisator: GO! CVO VOLT
In de opleiding Ambulancier Niet-Dringend Patiëntenvervoer leert men de stabiele patiënt die toezicht nodig heeft tijdens het vervoer van en naar zorginstellingen of zorgverstrekkers te begeleiden. Men leert daarbij te zorgen voor het comfort en de veiligheid van de patiënt op een kwaliteitsvolle manier met respect voor de
hygiënemaatregelen en in te staan voor de overdracht, om zo de patiënt te vervoeren rekening houdend met hun welzijn, zorgvraag en continuïteit van zorg.
De opleiding Ambulancier Niet-Dringend Patiëntenvervoer bestaat uit 8 modules:
− EHBO 20 Lestijden
− Basis eventhulpverlening 60 Lestijden
− Professionele houding van de prehospitaal
hulpverlener 20 Lestijden
− Medische hulpmiddelen ambulance en (rollend)
materiaal 10 Lestijden
− Vervoeren van patiënten 30 Lestijden
− Zorgspecifieke handelingen 20 Lestijden
− Stage Ambulancier Niet-Dringend Patiëntenvervoer 60 Lestijden
− Begeleide intervisie Ambulancier Niet-Dringend
Patiëntenvervoer 10 Lestijden
Bij deze opleiding hoort ook een optionele module: deze maakt geen deel uit van het certificaattraject:
− Update competenties van de Ambulancier Niet Dringend Patiëntenvervoer 5 Lestijden
Na de opleiding kan een uitbreidingsmodule gevolgd worden; deze maakt evenmin deel uit van het certificaattraject:
− Mentor op de werkvloer 80 Lestijden
Organisator: CVO HIK
Het beroep van ambulancier niet dringend patiëntenvervoer mag slechts worden uitgeoefend door personen die voldoen aan de volgende voorwaarden:
1° met vrucht geslaagd zijn voor een opleiding van minstens 160u. Deze opleiding wordt aangeboden door een onderwijsinstelling of opleidingsverstrekker die opgericht, gesubsidieerd of erkend is door de Gemeenschappen en omvat minstens de volgende onderdelen:
a) een theoretische opleiding in:
o i.relevantebasiskennisanatomieenfysiologie;
o ii. deontologie en ethiek;
o iii. wetgeving met betrekking tot de uitoefening van de
gezondheidszorgberoepen.
b) een theoretische en praktische opleiding in:
o i. heffen, tillen, immobilisatie en transport van de patiënt;
o ii. EHBO;
o iii. risicoanalyse (kunnen inschatten wanneer bijstand moet worden gevraagd
omwille van de toestand van de patiënt);
o iv. hygiëne en preventie van infecties;
o v. toediening van medische zuurstof;
o vi. ledigen van een urinezak, vervangen van een stomazak; o vii.communicatievevaardigheden;
o viii. relevante kennis van eHealth.
c) een gunstig beoordeelde stage van minstens 40 uren. De kandidaat begeleidt tijdens de stage diverse types van patiënten
Voor
Werknemer, Werkzoekende
Organisator: CVO Groeipunt
In de opleiding Ambulancier Niet-Dringend Patiëntenvervoer leert men de stabiele patiënt die toezicht nodig heeft tijdens het vervoer van en naar zorginstellingen of zorgverstrekkers te begeleiden. Men leert daarbij te zorgen voor het comfort en de veiligheid van de patiënt op een kwaliteitsvolle manier met respect voor de
hygiënemaatregelen en in te staan voor de overdracht, om zo de patiënt te vervoeren rekening houdend met hun welzijn, zorgvraag en continuïteit van zorg.
De opleiding bestaat uit 8 modules en omvat in totaal 230 lestijden.
Op het einde van elke module behaal je een deelcertificaat. Op het einde van de opleiding ontvang je het certificaat en een bewijs van beroepskwalificatie niveau 4 Ambulancier Niet-Dringend Patiëntenvervoer. Na het slagen in de modules EHBO, professionele houding van de prehospitaal hulpverlener en Basis eventhulpverlener, behaal je het certificaat eventhulpverlener.
Organisator: GO! CVO CRESCENDO MECHELEN
Houd je van contacten met mensen én heb je altijd al in een medische omgeving willen werken? Dan is de opleiding Medisch administratief assistent echt iets voor jou!
In deze opleiding leer je zorgvragers ontvangen en informeren, afspraken plannen en verzorgen en opvolgen van administratie. Ook leert men consultaties voorbereiden teneinde de zorgvrager en de zorgverstrekker te ondersteunen.
In combinatie met Aanvullende Algemene Vorming leidt deze opleiding tot een diploma secundair onderwijs.
ZELZATE, ANTWERPEN, AALST
Organisator: Kisp vzw
In deze opleiding maak je kennis met het ruime takenpakket van een medisch administratief assistent. Als je de opleiding succesvol afwerkt, behaal je het certificaat Medisch administratief assistent.
Voor
Werknemer, Werkzoekende, Werkgever
Organisator: Creo
In combinatie met aanvullende algemene vorming leidt het certificaat Medisch Administratief Assistent tot een diploma secundair onderwijs. De opleiding wil je voorbereiden op de vele secretariaatsfuncties die in de medische sector van een administratief medewerker verwacht worden.
De basiscompetenties (vlotte beheersing van het Nederlands en het Frans, Nederlandse correspondentie, pc-vaardigheid en softwarekennis) zijn dezelfde als voor onze andere handelsopleidingen. Ze worden echter aangevuld met een aantal modules die je in staat stellen om onthaal en administratie binnen de medische sector vlot te kunnen uitvoeren. Zo leer je hoe je met zorgvragen omgaat, hoe je de zorgverstrekker het best administratief ondersteunt en word je wegwijs gemaakt in de gezondheidszorg. Op het einde van de opleiding ga je op stage bij een huisarts, in een ziekenhuis, ... waar je je kennis en vaardigheden in de praktijk brengt.
Voor
Werknemer, Werkzoekende
Organisator: CVO Vitant - campus PIVA
In deze opleiding werk je niet alleen aan je secretariële vaardigheden. Je leert ook omgaan met patiënten en medische dossiers beheren. Je leert de medische terminologie beheersen, zodat je deze kan gebruiken in brieven en verslagen. Ook leer je zakelijk communiceren in het Nederlands, Frans en Engels. Na deze opleiding kan je aan de slag als administratief medewerker in een ziekenhuis of woonzorgcentrum, bij een dokter of groepspraktijk. Als je deze opleiding combineert met de opleiding Aanvullende Algemene Vorming, behaal je je diploma secundair onderwijs.
Voor
Werknemer, Werkzoekende
Organisator: GO! CVO VOLT
In de zorgregio Hageland is er altijd werk in de medische sector, ook als administratief bediende. Je leert efficiënt functioneren in een administratie, kantoorsoftware correct gebruiken en vlot communiceren. De opleiding bevat ook een breed medisch luik, waarin je een beter zicht krijgt op de organisatie van de gezondheidszorg en leert werken met medische vaktermen. Ook omgaan met patiënten, medische software en een kennismaking met de praktijk behoren tot het pakket. De opleiding leidt tot het Certificaat Medisch Administratief Assistent, dat in combinatie met Aanvullende Algemene Vorming leidt tot het diploma secundair onderwijs. Met je certificaat kan je aan de slag in ziekenhuizen, maar ook in privépraktijken van dokters, tandartsen en specialisten.
Voor
Werkzoekende, Werknemer, Werkgever
Organisator: Syntra West
In samenhang zijn deze vijf wetenschappen noodzakelijk voor een volledig begrip van het menselijk lichaam en geest en de problemen die daarmee gepaard kunnen gaan.
Wat kent men na het volgen van deze opleiding?
Na het voltooien van een opleiding in anatomie, fysiologie, pathologie, psychologie en psychopathologie kent men de volgende aspecten:
Anatomie: de structuur van het menselijk lichaam en hoe de verschillende systemen en organen functioneren.
Fysiologie: hoe het menselijk lichaam functioneert en hoe verschillende organen en systemen samenwerken om het lichaam in evenwicht te houden.
Pathologie: de studie van ziekte en afwijkingen in het lichaam en hoe deze kunnen worden gediagnosticeerd en behandeld.
Psychologie: de studie van het menselijk gedrag, gedachten en emoties, inclusief het begrijpen van menselijke motivatie en interacties.
Psychopathologie: de studie van mentale stoornissen, waaronder angststoornissen, stemmingsstoornissen, persoonlijkheidsstoornissen en psychoses.
Na deze opleiding beschikt men over diepgaande kennis en begrip van de menselijke fysiologie en psychologie en hoe deze kunnen bijdragen aan gezondheid en ziekte.
Organisator: cvo MIRAS
De aanvullende vorming bestaat uit de modules vervoeren van patiënten en zorgspecifieke handelingen.
Je leert:
Verschillende verplaatsings-, zekerings- en transporttechnieken correct uitvoeren (verplaatsen van rolstoelpatiënten, werken met de ziekenwagenbrancard, optillen, verplaatsen en evacueren met de schepbrancard en werken met de slide, draaischijf, passieve en actieve tillift).
Zorgspecifieke handelingen, procedures en kennis naast de basis EHBO-competenties van de eventhulpverlener. Dit omvat ook aandacht voor specifieke ziektebeelden, zoals bijvoorbeeld bij hemodialyse- en chemotherapie-patiënten.