Wonen en werken in Noord-Amerika

Wonen en werken in Noord-Amerika

Wonen en werken in Mexico

"Elke dag naar het parelwitte strand, cocktails drinken en genieten van de paradijselijke omgeving. Mijn vrienden denken dat ik niets anders doe. Maar we zitten vooral lange dagen in ons kantoortje. Werken aan ons project rond duurzaam reizen."

Wonen en werken in Guatemala

Patrick Vercoutere woont al 25 jaar in Guatemala, het land van de eeuwige lente. Patrick: "Neem die lente maar met een korrel zout want op 2.335 meter hoogte is de koude soms bijtend. Maar de prachtige natuur en gastvrije bevolking maken veel goed."

Wonen en werken in Costa Rica

Domien Deschutter koos in 2019 zonder enige twijfel voor Costa Rica. Hij verkocht zijn huis, nam afscheid van familie en vrienden en vertrok samen met zijn hond naar Midden-Amerika.

Wonen en werken in de VS

Tom woont samen met vrouw en kinderen in New York. Tom: 'We voelen ons hier thuis. Dat is ook niet zo verwonderlijk. New York is een stad van migranten. Wist je dat New York is opgericht door een Waal?'

Anneleen in Bavaro

Verhuizen naar een warm land wilde Anneleen al als tiener. Uiteindelijk werd het de Dominicaanse Republiek.

Wonen en werken in Panama

Zes jaar geleden trok Hananja gedurende vier maanden door Bolivia. Na afloop was een ding duidelijk: dit smaakte naar meer! Na enkele jaren studeren en sparen, was het zover. Samen met haar vriend reisde ze naar Colombia.

Fran in Colorado

Fran en Dries verhuisden in juni met hun eenjarig zoontje Emil naar Colorado. Fran: "Onze buren hebben ons geweldig opgevangen. Ze gaven zonnebloemen uit hun tuin om ons huis op te vrolijken. En als ze met vakantie zijn, mogen we hun groenten oogsten. We konden het niet beter treffen!"

Karen in Nicaragua

Karen is net terug van vier jaar Nicaragua, waar ze werkte als regionaal directeur van Rikolto. Karen: "Nicaragua is een prachtig land met veel biodiversiteit, mooie vulkanen, en een warme, open bevolking. De Nicaraguanen staan altijd klaar voor een praatje. Telkens als ik de bus nam, had ik er een aantal nieuwe vrienden bij."

Luc in Antigua

Luc was VDAB-instructeur textiel in een vorig leven. Tot hij de kans kreeg om een opleiding te gaan geven in Guatemala. De eerste keer nam hij er vakantie voor. De tweede keer verlof zonder wedde. Hij woont er sindsdien. Luc: “Ik prijs me een gelukkig man als ik met mijn Harley-Davidson door de prachtige natuur cruise."

Bart in Bonnyville

Bart woont sinds 2005 in Canada. Het land dat hij sindsdien z’n thuis noemt. Bart: "Ik kom nog elk jaar één keer naar België om m’n familie te zien, maar dat is de enige reden. Ik heb intussen de Canadese identiteit, en ik ben er trots op." Canada, het land van keten-eten, verdoken cafés en belachelijk weinig regeltjes.

Mik in Puerto Plata

Mik ging elk jaar met zijn Belgisch-Dominicaanse vrouw Orquidea op vakantie naar de Dominicaanse republiek. Na een aantal jaar stelde hij voor om te verhuizen. Zijn vrouw zag dat eerst niet zitten omdat ze er al zo lang weg was, maar liet zich toch overhalen. Mik: "Intussen is ze zo gelukkig dat ze niet meer naar België wil!"

Isabelle in Montreal

Isabelle werkte vijf jaar als toxicologisch patholoog in Montreal. Ze vertelt: "Een van de eerste nachten werd ik wakker door een zwavelachtige geur. Ik dacht aan een gaslek en belde in paniek de brandweer. Toen ze langskwamen, legden ze me uit dat het mercaptan was. De geur van een stinkdier. Veel nieuwkomers maken die vergissing."

Eva in California

Eva trok via een uitwisselingsprogramma naar Californië om er haar zesde middelbaar te doen. Ze woonde bij een gastgezin en ging naar de Righetti High School waar gitarist Santana ooit les volgde. "Ik had het gevoel dat ik in een film zat. Alle clichés waren aanwezig: de kastjes, de cheerleaders en de meisjes die elk uur hun lippen stift..."

An in Livingston

Pedagoge An werkte een jaar als vrijwilligster in Guatemala. Ze runde een hotel in Livingston, een relaxt dorpje waar de dikke mama's kokosbrood verkopen en Bob Marley 24 u op 24 door de luidsprekers schalt. An: "Ik droomde al lang van een eigen hotel. Nu kreeg ik de kans om te testen of die droom iets voor mij was."

Katrien in Miami

Katrien (28) werkte vijf maanden als 'purser' of receptioniste op een Amerikaans cruiseschip. "Toen ik in Miami aankwam en als jong meisje van 1.68m die enorm lange loopplank op moest, trilden mijn benen van de zenuwen. Het was zo’n onwaarschijnlijk moment: dat schip leek enorm. Ik kon niet geloven dat ik werkelijk aan boord ging!"

An in Washington D.C.

Heb je ook al gemerkt dat groene paprika's soms een grasachtige, bittere smaak hebben? An gaat hier een mouw aan passen. Ze is CEO van de Amerikaanse vestiging van KeyGene: een Nederlands biotechnologisch bedrijfje dat planten veredelt. Samen met haar Colombiaanse man en twee kinderen woont en leeft ze in Washington DC.

Wim in Tampico

Toen Wim (39) nog een tiener was droomde hij er al van om het grijze Belgische klimaat te ontvluchten. Als dertiger maakte hij er werk van. Hij verhuisde met Cynthia en hun acht maanden oude zoontje naar Italië. Na vijf zonnige jaren en de geboorte van hun tweede kind, trokken ze naar Mexico. Wim: "Als je de taal kent, voel je je overal thuis."

Kelly in de Nederlandse Antillen

Op haar zeventiende trok Kelly (31) samen met haar ouders en broer naar de Nederlandse Antillen. De reden? Haar vader kreeg er een baan aangeboden. Kelly: "Ik zag die verhuis eigenlijk niet zitten, maar we vertrokken toch. Uiteindelijk keerden we pas elf jaar later terug. Ik denk nog vaak aan de goedlachse mensen op die eilanden."

Delphine in Panama

Vier jaar geleden trok Delphine (22) met de interculturele uitwisselingsorganisatie AFS voor één jaar naar Panama. Na haar thuiskomst viel het haar moeilijk om het land los te laten. Ze wilde terug. Delphine: "En dat lukte! Als laatstejaarsstudente journalistiek liep ik begin dit jaar tien weken stage bij het lokale Panamese radiostation Imagen Stereo."

Annelies in San Pedro Sula

Annelies (30) vertrok drie jaar geleden naar San Pedro Sula, de liefde achterna. Ze sprak geen woord Spaans en had geen uitzicht op een job, maar kwam toch op haar pootjes terecht. Intussen is de liefde van toen uit en woont Annelies terug in België. Maar er gaat geen dag voorbij waarop ze deze schitterende ervaring niet koestert.

Bert in California

Bert (30) trok met vrouw en kinderen naar California om er aan postdoctoraal onderzoek te doen: "In de academische wereld staat het buitenland synoniem voor het verwerven van inzichten en het uitwisselen van ideeën". Santa Barbara, waar de derde leeftijd z'n tweede jeugd beleeft en Halloween een megagekte creëert.

Wil je ook getuigen over je ervaring in het buitenland?

Woon en werk je in het buitenland en deel je graag je verhaal met ons? Dat kan! Mail naar onze redactie.

Getuigenissen uit andere werelddelen