Wonen en werken in Azië

Wonen en werken in Azië

Wonen en werken in Thailand

David vaart de wereld rond voor zijn werk. Eén plek is zijn favoriet: Thailand. Hij woont er al 15 jaar. “Soms mis ik de zomeravonden in Antwerpen, maar hier is zoveel meer.”

Wonen en werken op de Filipijnen

Nico verhuisde vorig jaar naar de Filipijnen. Is dit tropisch paradijs zijn eindbestemming? Misschien wel! Nico: “Het gaat snel, ik ben nog maar net gesetteld en kreeg al groot nieuws."

Wonen en werken in Thailand

Trek je sportschoenen maar aan. Voor een tocht langs groene bergflanken en rijstvelden tot in de jungle. Bram getuigt over zijn hobby trailrunning en zijn leven in Thailand.

Wonen en werken in Thailand

Kristel runt in Thailand een succesvolle duikschool en een hotel. "Thaise werknemers zijn inventief en vinden meestal wel een uitweg. Maar ons apenprobleem is nog altijd niet opgelost.""

Wonen en werken in Qatar

Het WK voetbal. Je kan er de laatste weken niet omheen. Evi is er al langer mee bezig. Ze helpt mee aan dit sportevenement en woont al meer dan een jaar in Doha.

Wonen en werken in Dubai

Droom je even mee? Van een luxueuze stad in het Midden-Oosten. Een heerlijk diner bij zonsondergang. En een sterrenhemel boven de woestijn. Voor Jeroen is dit realiteit.

Wonen en werken in de Filipijnen

Jean kan een boek schrijven over zijn leven. Van rockmuzikant in Oostende tot assistent van internationale artiesten. Nu geniet hij van eenvoud en rust in de Filipijnen.

Bernard in Borneo

Bernard is al 15 jaar gelukkig in Maleisië. "En dat allemaal omdat ik ooit eens verdwaalde op reis." Lees zijn getuigenis over de jungle, nummertje 55 en een onverwacht huwelijksfeest.

Wonen en werken in Indonesië

Benjamin Jiménez woont op het Indonesische eiland Bali. We hadden hem graag geïnterviewd in een gezellige beachbar, met een cocktail in de hand en een mooie zonsondergang op de achtergrond.

Wonen en werken in Cambodja

Harry Buvens verhuisde 10 jaar geleden naar Cambodja voor zijn werk. Hij woont er heel graag en houdt van de gastvrije bevolking. Maar er is een keerzijde. 'Ik leef in een soort van dictatuur'.

Wonen en werken in Vietnam

Quizvraag: noem drie producten van Vietnam. Naast rijst, koffie en thee mag je ook chocolade vermelden. Want de chocoladeproductie groeit er al enkele jaren. We spraken met Marc Vanborren. Directeur van zijn eigen chocoladefabriek in Vietnam.

Rudy in Thailand

Rudy Paenen woont al 7 jaar in Thailand met zijn vrouw. Hij werkt voor een Australische firma en geniet er van het leven. Wij waren benieuwd naar zijn verhaal.

Nadine in Zuid-Korea

Met Poolse roots aan moederszijde, een Italiaanse peetvader en een Russische oom stond het in de sterren geschreven: Nadine zou het verder zoeken dan de kerktoren. En dat deed ze. Ze trok met haar man naar Zuid-Korea. 20 jaar geleden keerde ze terug, en 5 jaar geleden startte ze met een b&b. 'Buitenlandse bezoekers verwelkomen is ook een beetje reizen'.

David in Abu Dhabi

David werkt al 13 jaar in het buitenland. De afgelopen 4 jaar in de Verenigde Arabische Emiraten. Binnenkort komt hij terug naar België en gaat hij een nieuwe uitdaging aan. David: "Als expat ben je voortdurend in beweging. Je ontmoet veel nieuwe mensen, maar je moet ook veel afscheid nemen. Dat valt me steeds zwaarder."

Bram in Israël

Als zoon van een diplomaat groeide Bram op in Lohmar (Duitsland), Londen en Den Haag. Tijdens zijn rechtenstudies ging hij op Erasmus in Bilbao. En eens aan het werk, reisde hij de wereld rond. Bram: “Ik ben in meer dan 60 landen geweest, maar Israël sprong eruit.” Over strandkledij en mitraillettes, tuttebellen en schuilkelders.

Stefaan in Jakarta

Tien jaar geleden leerde Stefaan in België zijn vrouw kennen: een Indonesische die hier haar master behaalde. Ondanks verwoede pogingen om werk te vinden met haar diploma, lukte het niet. Het feit dat ze geen ervaring had en weinig Nederlands sprak, deed haar de das om.

Mieke in India

In 2009 kreeg Miekes man een aanbieding om in India een hoogtechnologische fabriek te ontwerpen en te bouwen. Nadien mocht hij de fabriek leiden. Voor hem een prachtige uitdaging, voor haar een nieuwe kans.

Yoana in Shanghai

Toen Yoana een jaar in China studeerde, sloeg de vonk over. Weer thuis en aan het werk, bleef China in haar achterhoofd sluimeren. Ze wist: het is nu of nooit. Van de ene dag op de andere gaf ze haar job in Brussel op en verhuisde naar ze Shanghai.

Ruben in Kunming

Ruben studeert sinds augustus aan de Yunnan University in Kunming, als onderdeel van zijn studies Sinologie. In de eerste plaats om zijn Chinees te verbeteren, maar hij leert er veel meer dan dat.

Sam in Singapore

Sam werkt sinds eind vorig jaar in Singapore. En dit is niet zijn eerste buitenlandse avontuur. Hij woonde eerder al in Afrika en Rusland. Sam: “Het is een verademing om deze keer in een moderne wereldstad te wonen.” Welkom in Singapore, waar de collega’s al eens luid boeren en kauwgom eten illegaal is.

Lien in de wereld

Heb je ook soms het gevoel dat je pas écht leeft als je op reis bent en niet meer vastzit in je dagelijkse routine? Voor Lien was dat heel herkenbaar. Ze genoot zo van haar wereldreis dat ze besloot om niet meer terug te keren en te blijven reizen. Ondertussen is ze al drie jaar onderweg en bezocht ze 40 landen. Het verhaal van een digitale nomade.

Joni in Phnom Penh

Joni woonde vijf jaar met haar Filipijnse man in Phnom Penh, de hoofdstad van Cambodja. Ze vertelt: "Cambodjanen zijn enorm lief en gastvrij, maar ook heel rechttoe rechtaan. Toen ik terugkwam van mijn vakantie in België, kreeg ik te horen: 'Wow, you are so fat!'' Gewoon omdat ik een kilootje was bijgekomen.""

Harry in Yokohama

Harry (32) werkte als ingenieur bij ICOS Vision Systems in Leuven toen hij in oktober 2005 naar Yokohama trok om er een collega te vervangen in het Japanse filiaal van zijn bedrijf.

Paul in Oman

Paul werkte jarenlang als expat in Oman, een golfstaat in het Midden-Oosten. "Ik woonde in de prachtige hoofdstad Muscat, die tussen de bergen en de Arabische zee ligt. In de zomer was het er niet alleen overdag, maar ook 's nachts bloedheet. De bergen die de hele dag in de zon lagen, gaven dan hun warmte af als gigantische radiatoren..."

Fiel in Amman

Kan je je bij Jordanië niet veel meer voorstellen dan de mooie koningin Noor of de mysterieuze stad Petra? Fiel (29) geeft een rondleiding. Hij is diplomaat en woont sinds acht maanden met z’n vrouw Clara in Amman, de hoofdstad van Jordanië. "Wat het vreemdst aanvoelde, was het weekend. Dat valt hier op vrijdag en zaterdag."

Koen in Sjanghai

Koen (37) is een expat in het bruisende Sjanghai. “Een fantastische ervaring, maar ik mis hier wel een brok aangename natuur. Als ik tijdens het weekend ga fietsen geraak ik de stad niet uit. Ik zie alleen maar ‘shopping malls’, woonzones en industriezones.

Annelies in Dubai

Vorige zomer verhuisde Annelies met haar gezin naar Dubai en zag zo een droom in vervulling gaan. Annelies: "Toen de firma waarvoor mijn echtgenoot werkte een vacature uitschreef voor een IT-manager in Dubai, stuurde mijn man de aanbieding eerst door naar vrienden. Tot hij besefte dat hij die job eigenlijk zelf graag wou!"

Harry in Yokohama

Harry (32) werkte als ingenieur bij ICOS Vision Systems in Leuven toen hij in oktober 2005 naar Yokohama trok om er een collega te vervangen in het Japanse filiaal van zijn bedrijf.

Stefaan in Tokyo

"De eerste les die ik in Japan leerde, was in welke volgorde je in een lift moet stappen. Als jonge buitenlander vond ik het respectvol om te wachten tot ik de laatste was. Grote blunder. Als man had ik voorrang op de vrouw, dus die vrouwen bleven op hun beurt wachten tot ik de lift wou instappen", aldus Stefaan (46), Vlaming in Japan.

Els in Bahrein

Het idee om te migreren leefde al een paar jaar bij Els (24). Evident was dat ze richting Midden-Oosten zou gaan, gezien haar fascinatie voor de Arabische cultuur. Na wat zoekwerk viel de keuze op Bahrein. Ze boekte een heen-en-terugvlucht, maar al gauw belandde haar ticket Bahrein-Brussel in de vuilnisbak. Intussen woont ze er 7 maanden.

Lena in Dubai

Zes maanden geleden verhuisde Lena (36) naar Dubai. Reden? Ze wou haar langeafstandsrelatie met Joe, haar Engelse vriend die in Dubai woont, aan een duurbaarheidstest onderwerpen. "Ik heb niks te verliezen. Mocht blijken dat we niet voor elkaar gemaakt zijn, dan kan ik altijd met de staart tussen de poten terugkeren."

Stephanes in Hong Kong

Stephanes (34) affaire met Hongkong begon 5 jaar geleden. "Ooit las ik ergens: "Hongkong kent geen tussenweg. Ofwel val je ervoor, ofwel wil je er zo snel mogelijk weg." Ik viel ervoor.

Eline in Palestina

Eline (29) trok na zes jaar werken terug naar de universiteit om er een master in ontwikkelingssamenwerking te volgen, met focus op conflictgebieden. Voor haar thesis besloot ze om een tijdje in een ontwikkelingsland te gaan wonen en een studie "in het veld" te maken. Midden oktober 2006 landde ze in Palestina. Ze vertelt.

Bart in Madras

Bart (34) richtte enkele jaren geleden met twee vrienden een IT-bedrijf op in Indië. "Hier vond je toen haast geen informatici meer. Ginder was het aanbod groot. Bovendien hadden ze vaak meerdere diploma's. Een IT'er die tegelijkertijd fysicus is, is er geen uitzondering." Indië, waar communicatie moeilijk is en gezichtsverlies taboe.

Rudi in Bali

"In 2001 ben ik met m'n rugzak naar Zuidoost-Azië vertrokken. Het plan was er 6 maanden rond te reizen. Bali was een van de hoogtepunten van m'n reis. Ik ben hier dan maar blijven hangen, zoals dat heet." Intussen heeft Rudy (34) twee goedlopende restaurants en is er geen haar op z'n hoofd dat denkt aan terugkeren.

Tom in Japan

Tom kreeg de kans om mee te reizen met "Up with People", een internationale non-profitorganisatie. Nu werkt hij ervoor. Zijn job bracht hem naar Japan, waar een buigstrijd heerst om de laagste titel, zakenlui in capsules slapen en elk heerlijk ogend koekje bruine bonen kan bevatten.

Greet in Shanghai

Greet ontmoette haar Chinese man 27 jaar geleden aan de universiteit. Na heel wat omzwervingen huwden ze 10 jaar later. Sindsdien is China haar tweede thuis. Enkele jaren geleden verhuisde het gezin permanent. "Chinezen zijn ontzettend warme mensen. Wie zou in België voor een volslagen vreemde eten op tafel zetten dat een maandloon kost?"

Wil je ook getuigen over je ervaring in het buitenland?

Woon en werk je in het buitenland en deel je graag je verhaal met ons? Dat kan! Mail naar onze redactie.

Getuigenissen uit andere werelddelen