U bent hier

VDAB ontcijfert

VDAB ontcijfert is een publicatie van de Studiedienst voor het ruime publiek.

Wat houdt het in?

  • VDAB ontcijfert bevat korte nieuwsberichten over actuele thema's op de arbeidsmarkt.
  • Allerhande interessante thema's komen aan bod, zoals: de knelpuntberoepen, werken met een arbeidshandicap, werk vinden als laaggeschoolde werkzoekenden, de crisis...

Taal centraal?! Een blik op taalvereisten in vacatures en talenkennis van werkzoekenden

screenshot van ontcijfert

Taal krijgt traditioneel een centrale plaats toegekend op onze Vlaamse arbeidsmarkt. Mensen hebben het nodig om met elkaar te kunnen samenwerken op de eigen werkvloer, maar steeds vaker ook over de taalgrenzen heen. Niet alleen kennis van het Nederlands lijkt dus essentieel. Ook andere talen zoals het Frans en het Engels spelen een steeds prominentere rol.

Deze nieuwe "VDAB Ontcijfert" werpt daarom een blik op taalvereisten in vacatures en talenkennis van werkzoekenden. Concreet worden volgende vragen beantwoord: welke talen worden waar en wanneer gevraagd en over welke kennis beschikken de verschillende groepen werkzoekenden?

Slechts enkele van de opvallende bevindingen zijn de grote vraag naar (zeer) goede kennis van het Nederlands, de regiogebondenheid van vraag en aanbod van het Frans en het Engels, en het beperkte belang van andere talen zoals het Duits.

Benieuwd naar meer?

Download VDAB ontcijfert nr. 39

Vorige edities vind je terug in het archief.