VDAB ontcijfert

VDAB ontcijfert is een publicatie van de Studiedienst voor het ruime publiek.

Wat houdt het in?

  • VDAB ontcijfert bevat korte nieuwsberichten over actuele thema's op de arbeidsmarkt.
  • Allerhande interessante thema's komen aan bod, zoals: de knelpuntberoepen, werken met een arbeidshandicap, werk vinden als laaggeschoolde werkzoekenden, de crisis...

Ontcijfert: soft skills gevraagd!

VDAB ontcijfert

Soft skills, de eerder transversale gedragsmatige of persoonsgerichte vaardigheden zoals goed functioneren in een team, worden alsmaar bepalender voor iemands kansen op de arbeidsmarkt. Zo leggen werkgevers er steeds sterker de nadruk op bij aanwervingen.

Vraag is dan: welke soft skills zijn het meest gegeerd? En zijn hierin verschillen, bijvoorbeeld naargelang de sector of het beroep van tewerkstelling? Deze Ontcijfert put uit vacaturegegevens beschikbaar bij VDAB om een aantal inzichten te genereren. Zo wil VDAB bijdragen tot de succesvolle begeleiding en opleiding van schoolverlaters, werkzoekenden en werknemers naar (nieuw) werk.

Alvast één van de voornaamste bevindingen is dat werkgevers doorgaans een lange verlanglijst aan soft skills hebben, waarin zelfstandig werken bovenaan prijkt. Commercieel zijn, maar ook leervermogen hebben krijgen minder gewicht. De lengte en inhoud van het verlanglijstje verschillen evenwel, onder andere naar gelang vereist studieniveau en sector.

Lees meer over deze en andere interessante bevindingen in deze Ontcijfert nr. 42

Vorige edities vind je terug in het archief.