U bent hier

Knelpuntberoepenlijst

knelpuntberoepenDe Studiedienst van VDAB publiceert elk jaar een knelpuntberoepenlijst. Knelpuntberoepen zijn beroepen waarvoor werkgevers het moeilijk hebben om geschikte kandidaten te vinden.

Wat houdt het in?

VDAB publiceert elk jaar een lijst met de knelpuntberoepen in Vlaanderen. Per beroep wordt aangegeven waarom het een knelpunt vormt. Er zijn drie mogelijke oorzaken:

  • Kwantitatief tekort: er is een te lage uitstroom uit het onderwijs, bijvoorbeeld omdat te weinig studenten die richting kiezen of omdat er geen schoolse opleiding voor bestaat.
  • Kwalitatief tekort: de kandidaten beschikken niet over de gevraagde bekwaamheden.
  • Specifieke arbeidsomstandigheden: weekendwerk, laag loon, zwaar werk, stress...

De knelpuntberoepen van 2019: werkgevers blijven (technisch) talent zoeken

Werkgevers hebben al jaren problemen om geschikt personeel te vinden. Met de gunstige economische conjunctuur van de afgelopen jaren en de toenemende mate van vergrijzing groeit de krapte op de arbeidsmarkt.

De zoektocht naar technisch personeel wordt ronduit problematisch. Ook binnen de gezondheids- en welzijnszorg zorgt de krapte voor problemen. Daarnaast blijven ook andere ‘klassiekers’ zoals ICT-specialisten, chef-koks, vrachtwagenbestuurders, vertegenwoordigers en callcentermedewerkers een knelpuntberoep.

Naast deze ‘vaste waarden’ zijn er in 2019 een aantal nieuwe knelpuntberoepen die hun oorzaak eerder lijken te vinden in de grote kloof tussen de verwachtingen van werkgevers en kandidaten.

Download:

Vorige edities

Geïnteresseerd in vorige edities? Bekijk ons overzicht.