Arbeidsmarkt

Bijklussen met een flexi-job

Wil je een centje bijverdienen zonder extra belastingen te betalen? Ga dan voor een flexi-job. Je kan sinds dit jaar op veel meer plekken aan de slag. Bij de bakker, in een school of zelfs als redder in een zwembad. Let wel op dat je niet te veel verdient. Een overzicht van wat je zeker moet weten.

flexi-job
©Shutterstock

Abonneer je op de nieuwsbrief

Flexi-jobs bestaan al enkele jaren in verschillende sectoren. Het zijn jobs voor werknemers die al minstens 4/5de werken of voor gepensioneerden.

Het aantal flexi-jobbers groeide de laatste jaren sterk, tot 120.000 in 2023. Logisch, als je de voordelen bekijkt. Je betaalt geen sociale bijdragen en in de meeste gevallen ook geen belastingen. Toch bouw je sociale rechten op, zoals het recht op een werkloosheidsuitkering, pensioen en vakantie.

Tenslotte zorgt een flexi-job voor wat afwisseling in je leven of in je loopbaan. Het is de ideale manier om eens iets anders te proberen. Je leert nieuwe mensen kennen en doet ervaring op.

Meer sectoren

Op 1 januari veranderde de wetgeving. Je kan nu in veel meer sectoren via een flexi-job aan de slag.

Dat was al mogelijk in de horeca, de detailhandel (kapper, bakker, slager, kledingwinkel, buurtwinkel, supermarkt…), in de sport- of cultuursector (zwembad, bioscoop, theater…) en in de zorgsector voor niet-zorgverstrekkende functies.

Vanaf dit jaar kan het in meer sectoren:

  • voedingssector
  • onderwijs en kinderopvang
  • publieke sector
  • eventsector
  • land- en tuinbouw
  • autosector en vervoer met autocars en bussen
  • rijscholen 
  • verhuis- en vastgoedsector
  • begrafenisondernemingen

Hoger loon

Vroeger kreeg je als flexi-jobber het minimumloon. Sinds januari wordt je loon bepaald op basis van de geldende loonbarema’s in de sector waar je werkt. Voor sommige sectoren betekent dit een kleine loonsverhoging tegenover vorig jaar.

Behalve in de horeca, daar ligt het minimumloon voor flexi-jobbers vast op 12,05 euro per uur.

Strengere voorwaarden

Als werknemer mag je niet langer ‘onbeperkt’ bijverdienen met een flexi-job. De drempel ligt vanaf dit jaar op 12.000 euro. Je betaalt belastingen op alles wat je daarbovenop verdient. Gelukkig moet je tijdens het jaar al heel veel uren bijklussen om over dit bedrag te gaan. Maar hou dit dus goed in het oog.

Aan de sociale bijdragen verandert er niets, die moet je niet betalen, wat je ook verdient.

Voor gepensioneerden wijzigde er niets:

  • Ben je 65 jaar of ouder, dan mag je onbeperkt bijverdienen zonder dat je belastingen hoeft te betalen.
  • Ben je jonger dan 65, dan is er een jaarlijkse limiet die afhankelijk is van je persoonlijke situatie.

Meer dan 1000 vacatures

Interesse? Ontdek alle flexi-jobs op vdab.be.
 

Bronnen: tijd.be, liantis.be, socialsecurity.be

Ook interessant

Helpende handen

"Wat ons werk uniek maakt? Wij geven kleur aan het leven van anderen.” Dat is de boodschap van persoonlijk assistenten Axel en Heleen. Ze vertellen hoe zij het verschil maken.

Overheid of privé?

Werken bij de overheid of een job in de privésector. Wat is de beste keuze? Eva en Lotte hebben ervaring in beide werelden en geven hun ongezouten mening.

Jobstudent? Hou dit in de gaten!

Een studentenjob is ideaal om een centje bij te verdienen. Er zijn wel allerlei regels en voorwaarden. Met onze vijf checks staan jij en je ouders niet voor onaangename verrassingen.