Columns

Guido: steen verleggen

U mag mij een nostalgicus noemen. Maar deze zomer doet mij ontzettend denken aan de zomers uit mijn jeugd. De zomer die we ons allemaal herinneren: Lucien Van Impe wint de Tour, de zon schijnt altijd, en kinderen spelen buiten, schijnbaar ongevoelig voor de hitte. Het is niet gevaarlijk op straat, iedereen rijdt loom en verkiest de fiets boven de auto. De zomer schijnt eeuwig te duren. Daarvoor alleen al zou je de tijdmachine willen uitvinden.

Op weg naar huis, gisteren, mijmerde ik daarover en reed ik bijna een kind omver. Het joch was totaal niet met het verkeer bezig, maar staarde gebiologeerd op zijn tablet, op zoek naar de monstertjes. Vrolijk huppelend kwam het de woonwijk uit en stak zonder te kijken de straat over. Ik remde, hij zwaaide en liep verder, op zoek naar de Picachu van het moment. Ik glimlachte en reed verder. Omdat ik er eigenlijk ook wel wat blij om word. Niet zozeer om de verhoogde kans om kinderen omver te maaien in het verkeer, begrijp me niet verkeerd.

Maar wel omdat één onnozel spelletje er in slaagt om kinderen terug de straat op te krijgen. Moeders lopen rond met kleuters en kleine kinderen. Hangjongeren zitten op hun fietsjes, nonchalant hun genitaliën schikkend over de buis, zoals wij dat ook ooit deden. Ze zitten al in de volgende fase van het spel. Een spel waar mij verder de nuances van ontgaan, het heeft te maken met transformaties, evoluties en rare beesten die het tegen elkaar opnemen. Maar dat doet verder niet ter zake. Wat ik leuk vind is dat ingeslapen Kempendorpjes ineens een stuk bruisender lijken, gewoon omdat er jong volk buitenkomt, voor andere dingen dan de jaarmarkt of de kermis.

Als het bij ons gebeurt, dan zal het allicht ook gebeuren in het dorpje of de stad van de man die met het spel-idee op de proppen kwam. Dat moet toch een fantastisch gevoel zijn? Een idee uitwerken, het gerealiseerd zien en vervolgens merken dat het de hele wereld quasi op stelten zet. De meeste mensen kunnen er alleen maar van dromen. 

De Pokemon Go man heeft dat gevoel, Lize Spit moet het ongetwijfeld ook hebben als ze continu mensen op terrasjes en in de trein haar nieuwe roman ziet lezen. Ik moest er aan denken, terwijl ik aan het pakken was voor de vakantie. Een beetje jaloers, dat wel. Maar het kan nog steeds.

In augustus vliegen we er opnieuw in, hopend dat we meer doen in dit leven dan gewoon een steentje in de rivier verleggen. 

Guido Everaert

Wie is Guido?

Guido Everaert is schrijver, spreker en columnist. Daarnaast werkt hij als lector ‘web content' en ‘storytelling' aan de Karel de Grote-Hogeschool. Zijn interesse? De schone en minder schone kantjes van de mens.

Ook interessant

Guido: purpose

Wat is er verkeerd aan een job doen voor het geld? 'An honest job for an honest pay.’ Zou het kunnen dat we ons het hoofd laten gek maken met dat streven naar gelukzaligheid? 

 

Guido: hondenleven

Vroeger had ik een Weimaraner pup. Ik werkte toen bij een reclamebureau. Aangezien ik er baasje speelde, besliste ik dat we een bedrijfshond nodig hadden. Spike mocht mee.

Guido: vroeg slapen

"Ik zou graag nog eens vroeg gaan slapen." Mijn lief sprak de magische woorden uit. Niet terwijl we lamlendig voor tv lagen. Neen, het was midden in de dag.