Promotie? Nee, dank je!

Krijg je de kans om door te groeien binnen je bedrijf? Dit lijkt aantrekkelijk, want het levert je meer loon en aanzien op. Toch denk je beter twee keer na voor je ja zegt. Steven: “Ik heb geweigerd want ik wou geen marionet worden van het systeem.” Vijf vragen die je jezelf moet stellen voor je een promotie accepteert.

Promotie neen dank je
©Shutterstock

Abonneer je op de nieuwsbrief

Steven werkt als deputy general manager bij een Japanse investeringsmaatschappij. "Enkele jaren geleden vroeg het hogere management me of ik general manager wou worden. Ze vonden dat ik te ´goed’ was om me nog verder met klanten bezig te houden en dat het dringend tijd was dat ik stappen hogerop zette in de organisatie.”

Steven twijfelde niet. “Ik heb hen bedankt voor hun vertrouwen en heb meteen gezegd dat ik het niet wou doen. Als general manager moet je de strategie en propaganda van het topmanagement slaafs volgen en opdringen aan je medewerkers. Zelf feedback geven aan het topmanagement of kritische vragen stellen, mag niet want dan ben je deloyaal. Ik zou mezelf niet meer kunnen zijn en mijn medewerkers niet meer kunnen beschermen."

Vijf vragen voor jezelf

Biedt je werkgever je promotie aan en twijfel je of je het zou doen of niet? Stel jezelf deze vijf vragen.

1. Wil je nog meer werken?

Heb je nu al moeite om je werk gedaan te krijgen en tijd vrij te maken voor je gezin? Een promotie gaat het alleen maar erger maken. Een job hoger in de hiërarchie betekent vaak meer verantwoordelijkheden, meer overwerken en minder mogelijkheden om vrijaf te nemen. 

Steven: “Als general manager zou ik niet meer mogen thuiswerken. Ook een lange vakantie of een onverwachte vakantiedag, is uit den boze. Je moet zoveel mogelijk aanwezig zijn.”

Tip: vraag na of je in je nieuwe job mag thuiswerken en hoeveel dagen vakantie je hebt. Praat ook met een medewerker die dezelfde job doet. Is de job veeleisend? En hoe vaak moet hij overwerken?  

2. Ga je nog kunnen doen wat je graag doet?

Een promotie betekent dat je taken die je nu doet, moet opgeven en dat er andere -veelal leidinggevende of administratieve- voor in de plaats komen. 

Ga je gelukkig worden van je nieuwe taken? Of zou je liever blijven doen wat je nu doet? Een promotie weigeren om te blijven doen wat je doet, klinkt misschien gek, maar is het niet.

Steven: “Ik haal veel voldoening uit het contact met mijn klanten. Als general manager zou ik me alleen nog mogen bezighouden met interne procedures. Ik mag er niet aan denken.”

Tip: informeer bij een collega die de job al doet wat zijn taken precies inhouden. Vraag hem eventueel ook of je een dag met hem mag meelopen.

3. Ga je genoeg impact hebben?

Soms is een promotie een manier om je op een zijspoor te zetten. Je baas geeft je een cadeau met een mooie strik, maar eigenlijk is het een lege doos. 

Steven: "Dat was bij mij het geval. Het topmanagement wou me vleugellam maken door me te promoveren. Ik heb te veel kennis en invloed, en dat wordt als een bedreiging beschouwd in het Japanse systeem.”

Tip: vraag je baas of hij je takenpakket wil toelichten en je een gedetailleerde jobomschrijving kan bezorgen. Ga ook praten met een medewerker die dezelfde job doet en vraag hem of hij het gevoel heeft dat hij dingen kan verwezenlijken in zijn job.

4. Ga je je nieuwe job aankunnen?

Als je stijgt in de hiërarchie kan je in een job terechtkomen die net boven je kunnen ligt. Dit is het zogenaamde Peter-principe. Je groeit door tot je een job hebt die iets te hoog gegrepen is en waarin je niet goed meer functioneert. 

Tip: kijk kritisch naar jezelf en wees realistisch. Je kan je bijscholen om bepaalde vaardigheden onder te knie te krijgen, maar je kan niet alles aanleren. Ben je een technicus die graag dossiers uitspit, en moet je plots een team motiveren en aansturen? Dan zou het kunnen dat je niet succesvol gaat zijn.

5. Beten andere medewerkers hun tanden stuk op de job?

Elk bedrijf heeft wel een job waarin het verloop hoog is. Medewerkers beginnen er volle goed moed aan, maar druipen na een tijd gedesillusioneerd af.

Tip: krijg je zo’n job aangeboden, probeer dan te analyseren hoe het komt dat iedereen wegvlucht. Bespreek je analyse met je baas. Leg hem uit wat je nodig hebt om wel te kunnen slagen. Wil hij je hier niet bij helpen, dan weiger je de promotie beter want anders ga je hetzelfde lot tegemoet als de anderen.

 

Bronnen: