Bijleren

Zeven e-mailergernissen

E-mail. Vaak ontegensprekelijk handig. Soms oeverloos irritant. Waaraan we ons ergeren? Heel wat, zo blijkt.  Adel: “Ik krijg geregeld mails met een grote groep ontvangers in het 'aan'-veld. Gevolg: iedereen reageert, al dan niet to the point, met een ‘antwoord aan allen’ en ik zit met een ontplofte mailbox. Grrrrrrr.”

frustratie
©Shutterstock

Abonneer je op de nieuwsbrief

We vroegen een aantal werknemers wat hun grootste e-mailergernissen zijn. Een bloemlezing.

Zoek het zelf maar uit

Tanja: “Ik heb er een hekel aan wanneer ik een hele mailketting doorgestuurd krijg met als enige vraag 'Volg jij dit op?'. Dit betekent dat ik zelf alle voorgaande mails moet doorploegen, om -in het beste geval- na een half uur te ontdekken wat de oorspronkelijke vraag was.”

Onduidelijke doelgroep

Adel: “Het is zo simpel, maar er wordt nog zo vaak tegen gezondigd: een duidelijk onderscheid maken tussen wie iets met de mail moet doen (aan), en wie hem ter info krijgt (cc).

Baas in cc

Benny: ”O wee, wanneer een collega, in een e-mailconversatie die al even aan de gang is, plots een resem bazen in cc zet. Daar kan ik echt niet tegen!”

Slordig taalgebruik

Karen: “Ik kan kort zijn: ik haat schrijffauten, een verkeerd  gebruik van        spaties       ,en het ontbreken van leestekens OM NOG MAAR TE ZWIJGEN VAN HOOFDLETTERS, en een agressief leestekengebruik!!!???”

Ongepaste stijl

Tom: “Ik heb een collega waar ik al jaren mee samenwerk. Niet close, maar ik zie ze toch regelmatig. Wel, als zij me een mail stuurt, is ze altijd extreem formeel en afstandelijk. Ik vind dat raar en eerlijk gezegd stoor ik me er ook ontzettend aan.”

Té kort en bondig

Eva: “Ik heb vaak de indruk dat als m’n moeder me mailt, ze denkt dat ze per karakter moet betalen. Haar mails zijn meestal kort en directief, wat vaak onsympathiek en bij momenten agressief overkomt. Ik heb het haar al eens voorzichtig duidelijk proberen te maken, maar ben daar niet echt in geslaagd. Volgens mij is het een ‘generatieding’, want ik hoor hier meerdere vrienden over klagen.”

Vergoelijkende smiley’s

Bas: “Ik heb een collega die de gewoonte heeft in z’n mails nogal venijnig uit de hoek te komen. Omdat hij beseft dat hij dat eigenlijk niet kan maken, maar toch z’n zeg wil doen, gooit hij er altijd een aantal emoticons achteraan. Hij hoopt wellicht zo z’n passief-agressief gedrag te maskeren. Helaas maakt dit het alleen nog een pak duidelijker.”
 

Wil je je collega’s liever niet de muren opjagen met je e-mails?  Lees welke spelregels je best respecteert

Ook interessant

Slaaf van je mailbox

Lees je meteen elke mail die binnenkomt? Onderbreek je je taak om mails te beantwoorden? Vijf tips om te voorkomen dat je mailbox je werkdag beheerst.

Vijf tips voor heldere mails

E-mail is een handig communicatiemiddel op het werk. Alleen laat de kwaliteit van heel wat mails te wensen over. Ze zijn vaak oeverloos lang en onduidelijk.

Handige mails

Hoe bedank je de werkgever na een gesprek, hoe vraag je iemand of je hem als referentie mag gebruiken...? We werkten vier mails voor je uit die je kan gebruiken als je solliciteert.