Collega's en bazen

Zo laat je anderen doen wat je wil

Stel, je mag een superkracht kiezen op de werkvloer. Hoe leuk zou het zijn als je voortaan meer van je collega’s gedaan krijgt? Met enkele slimme tips wind je iedereen om je vinger en overtuig je je collega’s om saaie opdrachten van je over te nemen.

superkracht
©Shutterstock

Abonneer je op de nieuwsbrief

Bouw goodwill op

Collega’s zullen je sneller helpen als ze weten dat ze ook bij jou terechtkunnen. Als je iets geeft, krijg je sneller iets terug. Zo blijft de ‘interpersoonlijke bankrekening’ in stand volgens onderzoeker Robert Cialdini. Hij geldt wereldwijd als dé beïnvloedingsautoriteit en doet wetenschappelijk onderzoek naar hoe sociale beïnvloeding werkt.

Vraag je dus niet af: “Wie kan mij helpen?”, maar: “Wie kan ik helpen?” Toon af en toe je attente en behulpzame kant. En zorg dat iedereen het ziet natuurlijk!

Je ‘vrijgevigheid’ kan uit verschillende vormen bestaan: 

  • Geef wat van je tijd en help een collega die het druk heeft. 
  • Doe een klein gebaar, vraag bijvoorbeeld wie graag een koffie wil als je koffie gaat halen. 
  • Geef een compliment wanneer je collega een moeilijke taak heeft afgewerkt.
  • Toon interesse en vraag regelmatig hoe het gaat.

Gooi het niet in de groep

Heb je hulp nodig? Gooi je vraag dan niet zomaar in de groep. Want je botst misschien tegen het ‘omstaandereffect’. Hoe groter de groep, hoe minder je collega's zich verantwoordelijk voelen om te reageren op je hulpkreet. “Iemand anders zal het wel doen”, denkt iedereen in zichzelf.

De kans dat je hulp krijgt is groter als je het rechtstreeks aan 1 collega vraagt.

Zoek de juiste persoon

Wie je aanspreekt is ook belangrijk. Zoek bijvoorbeeld een collega met de juiste skills voor je probleem. Iemand die Excel kan, die nauwkeurig is, die ervaring heeft met projecten… En maak duidelijk dat niemand anders je beter kan helpen. Dat verhoogt het verantwoordelijkheidsgevoel bij je collega.

Je hebt ook meer succes als je iemand zoekt die op je lijkt. Bijvoorbeeld een collega die op dezelfde manier werkt, die net zoals jij praat, waarmee je bepaalde meningen of interesses deelt… Volgens beïnvloedingsexpert Cialdini krijg je gemakkelijker hulp van mensen die zichzelf herkennen in jou en zich op een of andere manier verbonden voelen.

Pak het slim aan

Heb je de juiste persoon gevonden? Hou dan rekening met deze tips als je hulp vraagt.

  • Kies het juiste moment: vraag op voorhand hulp en niet op het moment zelf. Zo geef je meer ruimte aan je collega om het werk te plannen en is de kans op een ‘ja’ groter.
  • Vraag het in stukjes: als een collega je heeft geholpen met iets kleins, zegt diezelfde collega sneller ja op een grotere, gelijkaardige vraag. Het loont om je verzoek op te delen in kleine stappen.
  • Creëer wat medelijden: maak duidelijk dat je situatie het gevolg is van externe factoren en dat je het slachtoffer bent van de omstandigheden. De kans dat je geholpen wordt is groter als je niet zelf de oorzaak bent van je probleem.
  • Toon je mooiste glimlach: wees vriendelijk en sympathiek als je op je collega afstapt want aardige mensen krijgen meer gedaan.
  • Spreek in het rechteroor: volgens een opvallende studie heb je dubbel zoveel kans op een positief antwoord als je om een gunst vraagt in het rechteroor. Dat oor is namelijk het doorgeefluik naar onze linkerhersenhelft. Daar worden taal en spraak verwerkt.

Veel succes met je nieuwe superkracht.
 

Bron: psychologiemagazine.nl

Ook interessant

Werkblunders

Gênante situaties op het werk. Iedereen kent ze, maar niemand bekent ze graag. We vonden vier moedige werknemers die ons hun grootste blunders toevertrouwden.

Omgaan met kritiek

Kritiek kan aanvoelen als een klets in je gezicht. Toch hoeft kritiek niet negatief te zijn. Hoe ga je er op een goede manier mee om? 5 tips.

Venijnige collega's

‘Laat maar, dat begrijp je toch niet!' of 'Wat zie je er moe uit vandaag'. Over subtiele agressie en hoe je er best op reageert.