U bent hier

Schoolverlatersrapport

In het schoolverlatersrapport worden pas afgestudeerden in Vlaanderen een jaar lang gevolgd in hun zoektocht naar een eerste job.

Wat houdt het in?

  • De studie beantwoordt de belangrijke vraag naar de tewerkstellingskansen die de verschillende studierichtingen bieden en geldt ondertussen als een referentiewerk voor iedereen die op het punt staat een studiekeuze te maken.
  • Door koppeling met gegevens van het departement onderwijs en Syntra worden alle schoolverlaters opgevolgd, dus ook degenen die zich niet bij VDAB inschrijven. Hierdoor wordt een zeer nauwkeurig totaalbeeld van de aansluiting onderwijs-arbeidsmarkt verkregen.
  • De studie bevat ook heel wat praktische infolinks naar onder andere onderwijsaanbod, studietoelagen, kinderbijslag, solliciteren, wachttijden en uitkeringen.
  • De studie bevat de basisresultaten. Via een interactieve online toepassing kan je ook detailgegevens per studierichting bekijken.

Werkzoekende schoolverlaters in Vlaanderen - editie 2018

Schoolverlatersstudie 2018

In 2016 verlieten 77.365 jongeren de schoolbanken, een heel pak meer dan het jaar ervoor toen we 71.810 schoolverlaters telden. Eén jaar later was 10,5% van deze schoolverlaters werkzoekend. Dit is het laagste werkzoekendenaandeel in zes jaar tijd.

Het aandeel ongekwalificeerde schoolverlaters blijft onveranderd op 7,8% voor het derde jaar op rij. Met een werkzoekendenpercentage van 32% blijven schoolverlaters, die zonder enige kwalificatie op de arbeidsmarkt komen, het bijzonder moeilijk hebben op de arbeidsmarkt.

Het behalen van een kwalificatie is nog steeds hét toegangsticket tot de arbeidsmarkt. Als dit daarenboven gecombineerd wordt met een goede portie relevante werkervaring, zoals bij de Leertijd, een zevende jaar BSO of een Se-n-Se TSO, dan kan de schoolverlater vlot aan de slag.

Nieuw in dit rapport is dat ZORG-opleidingen apart worden bestudeerd. Zo krijgen we een beter zicht op de schoolverlaters die tegemoet moeten komen aan de grote en stijgende vraag naar zorgprofielen op de arbeidsmarkt. We zien de aantallen/aandelen van schoolverlaters uit een ZORG-opleiding toenemen, zowel bij de midden- als de hooggeschoolden. Deze schoolverlaters vinden vlot aansluiting met de arbeidsmarkt.

Ook schoolverlaters uit STEM-opleidingen blijven het globaal gezien goed doen.

 

Download:

Vorige edities

Geïnteresseerd in vorige edities? Bekijk ons overzicht.