Welzijn

Zondagavondblues

Zondag. In de late namiddag bekruipt het je. Het knagende gevoel dat er een nieuwe werkweek voor de deur staat. De ontspannen sfeer van de afgelopen dagen slaat om in bezorgdheid over de mallemolen die morgenochtend weer op gang komt. Wat kan je doen tegen zondagavondblues?

zondagavondblues
©Shutterstock

Abonneer je op de nieuwsbrief

Overgang

Je krijgt last van zondagavondblues omdat de overgang van het weekend naar de werkweek je onrustig maakt. Je zet je al schrap voor alles wat maandagochtend weer op je afkomt: de rush om op tijd je kinderen af te zetten en op het werk te raken, de taken en verantwoordelijkheden die op je wachten…

Tijdens de week heb je daar minder last van. Een nieuwe werkdag voelt minder aan als een schok omdat je al in je werkritme zit.

Hoe verjaag je zondagavondblues?

1. Erken het gevoel
Zoals vaak bij een slecht gevoel begint ook het verjagen van zondagavondblues met bewustzijn. Voel je je de zondag in de late namiddag somber? Laat dan een alarmbelletje afgaan. 

Vertel tegen jezelf dat dit gevoel er is omdat je gedachten afdwalen naar wat je volgende week allemaal moet doen. Laat je ontspannen weekendgevoel niet vergallen door het maandagmonster dat al om de hoek loert.

2. Werk niet op zondag
De technologische vooruitgang van de afgelopen decennia heeft de grens tussen werk en privé doen vervagen. En thuiswerk heeft er nog een schepje bovenop gedaan.

We zijn altijd en overal bereikbaar, en veel mensen checken tijdens het weekend hun werkmails of beantwoorden ze zelfs.

Hierdoor blijf je mentaal betrokken bij je werk. Het zorgt ervoor dat je je taken en de bijbehorende druk nooit helemaal kan loslaten.

Daarom sluit je beter je mailbox volledig af tijdens het weekend. Je ziet op maandagochtend wel wat er moet gebeuren. 

3. Maak je maandag lichter
Stel op vrijdagnamiddag al een actieplan op voor de volgende week. Zo kan je maandagochtend meteen aan de slag, en breng je de zondag zorgeloos door.

Probeer van maandag ook geen al te zware dag te maken vol meetings en deadlines. Dan verloopt de overgang van weekend naar werkweek niet te bruusk.

4. Ga iets doen
Veel mensen doen de vrijdag- of zaterdagavond leuke dingen, maar blijven op zondagavond thuis. Veel meer dan wachten tot het maandag is, staat er vaak niet op het programma. 

Maar in de zetel ploffen voor tv, je huishoudelijke taken nog snel afwerken of alles klaarzetten voor de dag erna, werkt zondagavondblues net in de hand.

Ga in plaats daarvan iets doen. Zo krijgt je hoofd niet de kans om te tobben over de nakende werkweek. Ook thuis kan je ontsnappen aan je muizenissen: nodig familie of buren uit, of speel een gezelschapsspel met je kinderen.

5. Doe ook leuke dingen tijdens de werkweek
Spaar niet al je leuke activiteiten op voor het weekend. Zorg ook voor ontspanning tijdens de werkweek. Dan hoef je niet alles in te zetten op het weekend.

Ga na het werk sporten, spreek met een vriend af op café of restaurant, of trek naar een concert, het theater of de cinema. Zo kan bijvoorbeeld een dinsdagavond ook een moment zijn om naar uit te kijken.

Toch geen beterschap?

Lukt het je met bovenstaande tips toch niet om met meer plezier aan je werkweek te beginnen? Voelt het einde van het weekend elke keer aan alsof je onderaan een gigantische berg staat die je moet beklimmen? 

Ga dan na waar je tegenop ziet en probeer er iets aan te doen. Ben je aan een nieuwe job toe die je meer werkplezier verschaft? Neem een kijkje in onze vacaturedatabank.

 

Ook interessant

Luieren loont

Dagdromen, een warm bad nemen, naar Nonkels kijken… Volgens neuropsychiater Theo Compernolle is het belangrijk om je denkend brein geregeld rust te gunnen. 

Help, paniekaanval!

Je moet een presentatie geven en plots voel je het. Paniek. Je hebt het benauwd, begint te zweten en het wordt zwart voor je ogen. Je wil vluchten, maar kan niet weg.

Bedrijfsfiets

De wegen slibben dicht door enorme files, Moeder Natuur kreunt onder alle uitstoot en veel mensen zitten een hele dag achter hun computer. De oplossing? Een bedrijfsfiets!