Welzijn

De vloek van de smartphone

Je bent dol op je smartphone en hebt hem altijd bij de hand. Zelfs op je werk. Alleen leidt al het gepling en getril je voortdurend af. Van het werk waar je mee bezig bent, of de conversaties die je voert. Dat voelt niet goed, en maakt je minder productief. Ingrid, Liesbet en Stijn getuigen. 

Partner in crime

Ingrid: “Vaak betrap ik mezelf erop dat ik mijn telefoon veelvuldig check tijdens het werk. Ook wanneer ik geen meldingen krijg, en mijn telefoon dus helemaal stil blijft. 

Vooral wanneer ik werk aan complexe taken die niet vlotten, voel ik regelmatig de drang om afleiding te zoeken. Mijn telefoon is dan de perfecte partner in crime: voor ik het weet heb ik mijn gsm vast en check ik de binnengelopen berichten, of open ik een app en ben ik aan het surfen. Dat is nefast voor mijn concentratie!

Om niet langer in die val te trappen, zit er niets anders op dan mijn telefoon regelmatig helemaal buiten handbereik te houden én op stil te zetten. Zo kom ik minder in de verleiding om hem vast te pakken en ermee ‘aan de slag’ te gaan.”

Leeg scherm

Ook Stijn vindt dat hij tijdens het werk veel naar z’n smartphone grijpt. Maar daar heeft hij zo zijn eigen oplossing voor.

Stijn: “Mijn remedie is het beginscherm van mijn telefoon helemaal leegmaken door al mijn  apps te verplaatsen naar mijn tweede scherm. 

Als ik dan -puur om afleiding te zoeken- naar mijn gsm grijp, kom ik op een leeg scherm terecht. Het klinkt misschien gek, maar gewoon het feit dat ik een extra keer moet swipen om de iconen van mijn favoriete apps te zien, zorgt ervoor dat ik minder in de verleiding kom om ze te openen.”

Waterval van berichtjes

Liesbet is dan weer een fervent whatsapp-gebruiker, en daardoor lid van heel wat whatsapp-groepen. Liesbet: “Dat is fijn, maar soms erger ik me wel aan het effect dat die groepen op me hebben.

Zo zit ik in een groep met enkele mama’s van kinderen uit de klas van mijn zoon. Via de whatsapp-groep regelen we praktische zaken, spreken we af om op café te gaan, posten we onze vakantiefoto’s…

Eén berichtje of foto ontvangen vind ik leuk. Maar in zo’n whatsapp-groep leidt één berichtje al snel tot een waterval van andere berichtjes, omdat iedereen op iedereen antwoordt. En dan kan het me soms wel eens te veel worden.

Om niet te erg gestoord te worden door al die binnenkomende berichten, zet ik de meldingen van die groep op stil. Dat kan door de groep te openen en rechtsboven via het menu -de drie bolletjes- te kiezen voor ‘stille meldingen’. 

Maar als ik dan tijdens een pauze of na het werk even mijn telefoon check, zie ik al die berichten in één keer.

Door de stroom aan informatie die dan op me afkomt, kan ik onmogelijk mijn hoofd leegmaken terwijl ik dat vaak wel nodig heb. 

Komt daarbij dat ik me verplicht voel om te reageren, en dat dan ook doe. Leuk, maar ook heel erg vermoeiend en best tijdrovend.”

Ook interessant

Luieren loont

Dagdromen, een warm bad nemen, naar Nonkels kijken… Volgens neuropsychiater Theo Compernolle is het belangrijk om je denkend brein geregeld rust te gunnen. 

Adem!

Ademen is hip. Op internet struikel je over de ademhalingsoefeningen en apps. Meditatiebegeleidster Lien: "Mijn moeder van 86 vond het onzin. Nu is zelfs zij overtuigd.”

Help, paniekaanval!

Je moet een presentatie geven en plots voel je het. Paniek. Je hebt het benauwd, begint te zweten en het wordt zwart voor je ogen. Je wil vluchten, maar kan niet weg.