Loopbaan

Je eerste loon

Geld verdienen. Het is voor veel schoolverlaters het leukste aan beginnen werken. Eindelijk ben je niet meer afhankelijk van dat karige zakgeld dat je van je ouders krijgt of van het weinige dat je bijeen kan sparen met je studentenjob. Maar wat mag je verwachten van je eerste loon? SD Worx analyseerde 74.000 startlonen. 

Ben je eind juni afgestudeerd en na een welverdiende vakantie op zoek naar je eerste job? Of studeer je deze maand af en kan je daarna aan het werkleven beginnen?

Dan heb je net als de meeste schoolverlaters waarschijnlijk totaal geen benul van het loon waaraan je je kan verwachten.

Ook niet iedereen durft meteen de vraag te stellen tijdens een sollicitatiegesprek, hoewel het volstrekt normaal is om te informeren naar je loon.
 
De analyse van SD Worx helpt je alvast op weg.

1.946 euro

In 2019 was het gemiddeld brutoloon van een starter tussen 18 en 24 jaar in België 1.946 euro. 

In Brussel verdien je het meest (2.000 euro), tegenover 1.972 euro in Vlaanderen en 1.792 euro in Wallonië.

Arbeider vs. bediende

Het gemiddelde brutostartersloon van een arbeider is 1.948 euro, net iets hoger dan bij bedienden (1.944 euro).

In Vlaanderen verdien je als startende bediende meer dan als arbeider, terwijl dit in Brussel en Wallonië net omgekeerd is.

Hoe ouder je bent als starter, hoe meer je verdient. Dit is vooral bij bedienden het geval, omdat je dan meestal een hogere opleiding achter de rug hebt en in een functie terechtkomt waarvoor je een diepgaande expertise nodig hebt.

Als je onder de 21 jaar bent, verdien je als arbeider dan weer een stuk meer. Na een technische of beroepsopleiding ben je als 18-jarige al een geschoold arbeider die specifieke skills heeft om meteen mee aan de slag te gaan op de arbeidsmarkt. Iemand uit het ASO heeft vaak alleen nog maar een algemene vorming en moet die arbeidsmarktgerichte expertise nog opbouwen.

Extralegale voordelen

De onderzoekers van SD Worx gebruiken gemiddelde brutolonen, maar ook extralegale voordelen spelen uiteraard een belangrijke rol bij een loonvoorstel.

Krijg je maaltijdcheques, een hospitalisatieverzekering of zelfs een bedrijfswagen? Dan is dit zeker iets om rekening mee te houden, dus kijk niet enkel naar het brutoloon als je een voorstel krijgt.

Bruto ≠ netto

Heel wat schoolverlaters hebben onrealistische verwachtingen over hun eerste loon.

Ze schrikken omdat het verschil tussen bruto en netto een pak groter is dan bij een studentenjob (waarbij je veel minder belastingen moet betalen).

Hou er rekening mee dat er heel wat afgaat van je brutoloon. Op de de bruto-nettocalculator van Jobat kan je berekenen hoeveel er van je brutoloon overblijft. 

Als ongehuwde bediende hou je van je gemiddelde startersloon van 1.944 euro 1.651 euro over, terwijl je als ongehuwde arbeider van je 1.948 euro 1.637 euro op je rekening ziet verschijnen.

Ook interessant

Hoeveel wil je verdienen?

Steven: "Toen mijn toekomstige baas me vroeg hoeveel ik wou verdienen, antwoordde ik dat alles oké is. Dat was dom van me." Zo doe je het beter.

Eerste loon

Wat kan je verwachten van je eerste loon? Volgens ACERTA mag je rekenen op 2.195 euro bruto per maand. Hoe hoger je diploma, hoe hoger je loon. En als arbeider of man, krijg je meer dan als bediende of vrouw.

Loononderhandeling

‘Wat zijn je loonverwachtingen?’ Je wéét dat de vraag gaat komen, maar toch blijft het voor veel mensen een ongemakkelijk moment tijdens een sollicitatiegesprek. Enkele tips voor een geslaagde loononderhandeling.