Welzijn

Werk en kanker

Als een werknemer je vertelt dat hij kanker heeft, wil je daar als werkgever zo goed mogelijk op reageren. Maar hoe doe je dat? Wat kan je zeggen? Hoe kan je helpen? Wat wordt er van jou verwacht? We geven 5 tips.

Tip 1: blijf contact houden

Een medewerker die kanker heeft, is vaak lang afwezig. Door bewust contact te houden met hem zorg je voor sociaal contact, geef je uiting aan je bezorgdheid en leg je een basis om later over zijn terugkeer te praten.

Sommige mensen zijn tijdens hun ziekte erg gesteld op hun privacy. Tast daarom af hoe vaak en op welke manier je werknemer contact wenst.

  • Wil hij geen contact? Stuur af en toe een kaartje om te tonen dat je aan hem denkt.
  • Communiceert hij graag schriftelijk? Mail, sms of whatsapp af en toe.
  • Houdt hij het liefst telefonisch contact? Spreek af hoe vaak je mag bellen, en wanneer dit het beste past.
  • Stelt je werknemer het contact erg op prijs? Nodig hem uit voor het personeelsfeest of een teambuilding.
  • Ga op bezoek, als je merkt dat je medewerker hiervoor openstaat.

Tip 2: stel de juiste openingsvraag

Vaak starten we een gesprek met de vraag 'Hoe gaat het?'. Maar door de ziekte van je werknemer, kan die vraag plots ongepast klinken.

Als je opent met 'Hoe gaat het vandaag?' of 'Hoe gaat het, gezien de omstandigheden?' ontmijn je dit ongemak. Die vragen houden namelijk meer rekening met de moeilijke omstandigheden.

Tip 3: blijf jezelf en praat niet alleen over kanker

Overdreven hartelijk, opbeurend of plechtig zijn, hoeft niet. Praat met je medewerker zoals je dat deed voor hij ziek werd, en praat niet alleen over zijn ziekte.

Vertel ook over luchtige zaken die zich voordoen op het werk. Zo blijft hij zich betrokken voelen, en vermijd je dat hij zich gereduceerd voelt tot 'patiënt'.

Tip 4: maak de terugkeer naar het werk bespreekbaar

Het is goed om na verloop van tijd de terugkeer van je collega ter sprake te brengen. Want werken biedt afleiding en geeft energie, en dat kan zijn herstel bevorderen.

Opnieuw aan de slag gaan is echter niet gemakkelijk. Je medewerker kan zich sneller moe voelen, meer moeite hebben om zich te concentreren en kan bepaalde taken misschien helemaal niet meer uitvoeren.

Praat daarover, en stel eventueel een gedeeltelijke terugkeer met progressieve opbouw voor. Zo kan hij zijn ziekte-uitkering met zijn loon combineren.

Tip 5: informeer de collega's

Om misverstanden of geruchten over de zieke medewerker te voorkomen, is het belangrijk dat jij als werkgever goed communiceert met de collega's.

Hou hierbij rekening met de privacywetgeving: je hebt toestemming nodig van je werknemer om informatie over zijn gezondheid te delen met de collega's. Vraag wat je mag delen, en wat niet.

Als de zieke werknemer niets willen delen, bedenk dan samen wat je de collega's vertelt om roddels te voorkomen.

Wil je nog meer tips? Neem een kijkje op kankerenwerken.be en allesoverkanker.be.

Ook interessant

Aan de slag na ziekte

Was je lang ziek en wil je weer aan het werk? We helpen je om terug te keren naar je werkgever of een nieuwe job te vinden.

Werken met kanker

Loopbaancentrum Arabel lanceerde onlangs een gratis e-book met getuigenissen van mensen die na kanker terug aan de slag gaan. Bedoeling: kracht en inspiratie bieden.

Fabels en feiten over griep

Je bent snotterig, je spieren doen pijn, en een paar uur later heb je koorts. Grote kans dat je getroffen bent door het griepvirus.