Columns

Tim: management mama

Toen ik onlangs met gezondheidsproblemen kampte, kreeg ik bij de warme chocomelk een fijn inzicht mee van mijn mama. "Zou je niet wat minder dingen doen? Minder sporten? Minder concerten bijwonen?" Met geen woord repte ze over minder hard werken.

mama
©Shutterstock

Abonneer je op de nieuwsbrief

De moderne manager bedient zich dezer dagen vlotjes van hulplijnen allerlei. Boeken, keynotes, podcasts... Allemaal boeiend, allemaal geweldig nuttig. Hoe deden die topmanagers dat eigenlijk zoveel jaren terug? 

Deze speciale tijden -met Covid, een ontploffende arbeidsmarkt en enorme inflatie- zijn niet eenvoudig voor ondernemers. Voor mij is mijn familie een belangrijke hulplijn.

Er is geen betere plaats om even de druk van de waan van de dag ter zijde te leggen aan de tafel bij de mama. Krant op tafel, eigengemaakte warme chocomelk en gesprekken die zomaar over tafel waaien.

Meer dan eens zet ze me -zonder verpinken en zonder het te beseffen- met de voetjes op de grond als ik weer eens enthousiaste grote plannen ontvouw.

"Wordt het allemaal niet teveel?" en "Zou je dat wel doen?" Het zijn twee eenvoudige vragen die me aan het denken zetten. Die lopende overname is voor mij echt belangrijk maar zij vraagt of ik de vuilnisbakken toch wel heb buitengezet.

Een half uur bij haar binnenspringen, letterlijk vertragen, en dan hop, weer aan de slag.

Toen ik onlangs met gezondheidsproblemen kampte, kreeg ik nog een fijn inzicht mee. "Zou je niet eens wat minder dingen doen? Minder sporten? Minder concerten bijwonen?" Met geen woord repte ze over minder hard werken (want werken zit ingebakken in de Kempense klei). 

Verrast nipte ik van mijn chocomelk.

Maar ze had een punt. We kunnen wel ons stinkende best doen om efficiënt te werken, met opleidingen, geblokkeerde mailservers, gezond fruit op kantoor, stoelmassages op het werk en zoveel meer.

Maar als we geen aandacht schenken aan onze privé-agenda klopt het totaalplaatje niet. Is 10 kilometer lopen in het weekend niet genoeg? Moet het een halve marathon zijn? Moet je vier concerten van dezelfde tour van je favoriete band zien?

Moeten je sociale media uitpuilen met beeldmateriaal van hippe brunchbars, uitstapjes en zonsondergangen?

Net zoals je als werkgever voor je mensen moet zorgen, moet elke medewerker ook over zichzelf waken. De juiste balans om letterlijk en figuurlijk scherp van geest en lichamelijk gezond te blijven.

Ongewild en onbedoeld, zorgt mijn management-mama voor inzichten. Ik heb me voorgenomen om een managementboek te schrijven over haar wijsheden.

Maar dat is voor later. Nu even mijn drukke agenda onder controle brengen. En ook even niets doen, door het raam kijken, wat mijmeren, die fitness-sessie skippen, nog een chocomelk maken en dan op de gepaste tijd weer energiek en scherp aan de slag.

Bedrijfsleider Tim

Wie is bedrijfsleider Tim?

Tim: "Profvoetballer was mijn eerste keuze, maar dat was een beetje te veel gedroomd. Uiteindelijk kwam ik onverwacht in de wondere wereld van de dienstencheques terecht. Een dienstenchequebedrijf leiden is de job van mijn leven. Een speeltuin waarin ik me kan uitleven."

Ook interessant

Tim: duivelse details

Mijn favoriete bassist Michel De Coster van De Mens heeft een boek geschreven over leiderschap. Hoofdstuk drie gaat over de stelling dat een goede leider zich niet bezighoudt met details.

Tim: tongtwisten

‘Jij hebt nogal een 'jobke': gaan lunchen, wat vergaderen en voor de rest moet iedereen naar jou luisteren!’ Dat zeggen mijn vrienden als ze de draak steken met m'n verantwoordelijkheden. 

Tim: levenslang

Ik wil graag Pipi Langkous citeren. "Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan!" Een goede raad die je zowel op het werk als in je privéleven kan gebruiken.