Welzijn

Zeg eens iets

Vond je het als kind verschrikkelijk om een spreekbeurt te geven? En klapte je dicht als de juf je onverwacht een vraag stelde? Dan is de kans groot dat je introvert bent. Ervaringsexpert Jessica De Waele: “Dit is helemaal niet erg, want jij hebt heel wat andere kwaliteiten.” Bovendien bevind je je in goed gezelschap: ook Bill Gates, Alexander De Croo en Fatma Taspinar zijn het.

introvert
©Shutterstock

Abonneer je op de nieuwsbrief

Jessica De Waele begeleidt introverte mensen om steviger in hun schoenen te staan. Ze legt uit: “We leven in een wereld waarin extraversie de norm is. Het begint al op school. Ik werd als kind voor de klas gezet en moest een gedicht opzeggen. Doordat ik daar schrik voor had en er niet goed in was, kreeg ik het signaal dat ik tekortschoot en dat ik anders was. 

Vaak kreeg ik ook opmerkingen te horen als: ‘Waarom ben je zo stil? Niemand weet dat jij ook in de klas zit.’ of ‘Wees niet zo bescheiden.' Doordat je als kind druk ervaart om je extravert te gedragen, kan je aan jezelf beginnen twijfelen en faalangst krijgen.”

Eerst nadenken, dan spreken

Wat houdt introversie precies in? “Ik wil eerst en vooral beklemtonen dat er niet zoiets bestaat als een zuiver introvert of extravert persoon. Het gaat over een schaal waarop je je bevindt. We schatten dat 30% van de bevolking zich links situeert aan de introverte kant en 30% rechts aan de extraverte kant. De overige 40% zit er tussenin.

Introversie is een persoonlijkheidskenmerk en heeft met drie dingen te maken. 

  • Hoe reageer je op prikkels?  
    Als je introvert bent, kost het meer energie om prikkels zoals geluid, warmte, koude, lichaamstaal… te verwerken en komen ze ook harder binnen. Hierdoor raak je sneller overprikkeld. Zit je bijvoorbeeld in een vergadering, dan merk je elke frons op, het gegeeuw, het geschuifel van de stoelen, het gebabbel... En als iedereen je dan ook nog aankijkt als je iets zegt, kan dat genoeg zijn om dicht te klappen. 
  • Waar krijg je energie van?  
    Als introvert krijg je energie door alleen te zijn en je te focussen op je innerlijke wereld: je gedachten en gevoelens. 
  • Hoe verloopt je denkproces?>  
    Uit onderzoek blijkt dat er een verschil is tussen introverte en extraverte hersenen. Als je introvert bent, legt de informatie een langere en ingewikkeldere weg af in je hersenen. Daarom heb je schrik voor onverwachte vragen: je denkt liever eerst na en weegt alles af voor je antwoordt. Denken en spreken zijn twee aparte activiteiten. Extraverten daarentegen spreken al terwijl ze nog nadenken.
Getuigenis

"Introverte en extraverte mensen zijn complementair. Ze vullen elkaar mooi aan. Het ene is niet beter dan het andere. Het komt erop aan om elkaar te leren kennen en te waarderen."

Jessica
© Lieze Photos

Niet hetzelfde als verlegen

Vaak worden introverte mensen als verlegen beschouwd, maar dat is een misverstand. Jessica: “Verlegen mensen zijn stil en terughoudend uit angst om afgewezen te worden of fouten te maken. Bij introversie ligt dit eerder aan het denkproces dat grondiger verloopt.

Extraverte mensen kunnen evengoed verlegen zijn. En je hebt ook introverte mensen die vaak in the picture staan. Bekende voorbeelden zijn Elon Musk, Bill Gates en Meryl Streep. En in ons land: Alexander De Croo en Fatma Taspinar.”

Later als ik groot bent

Volgens Jessica wordt het makkelijker om met je introversie om te gaan als je ouder wordt. “Doordat je meer ervaring en zelfvertrouwen hebt, speelt het je minder parten. De scherpe kantjes gaan ervan af. Als volwassenen bevind je je doorgaans meer in het midden van de schaal dan als kind.”

Kan je toch hulp gebruiken? Jessica geeft vijf tips.  
 

Ontdek je sterktes

Ga na waar je goed in bent en focus op je sterktes. Dat geeft je meer zelfvertrouwen op de werkvloer.

Bijvoorbeeld:

  • Je hebt het geduld om je te verdiepen in materie en bouwt zo expertise op.
  • Je bent goed in het ordenen en structureren van info. 
  • Je kan goed luisteren op een niet-opdringerige manier. Hierdoor doen anderen gemakkelijk hun verhaal bij je en voelen ze zich op hun gemak. 
  • Je bent goed in het observeren van lichaamstaal. Zo verzamel je info waar extraverten vaak niet toe komen.
  • Je bent heel goed in 1-op-1 gesprekken of gesprekken in kleinere groepen. De gesprekken blijven niet op de oppervlakte en je komt gemakkelijk tot de essentie.

Achterhaal wat voor jou werkt

Probeer na te gaan bij welke manier van werken je je goed voelt. Lijst ook eens op in welke situaties je blokkeert. Wat zorgt er voor dat de spanning zo hoog oploopt? En kan je dit vermijden door je sterktes uit te spelen?

Stel dat je het moeilijk vindt om een groep te overtuigen van jouw idee. Spreek een-op-een af met enkele collega’s (daar ben je sterk in!) en licht je idee toe. Misschien krijg je interessante feedback en helpen ze als je het voorlegt aan de groep.

Wees open over je manier van werken

Communiceer met je omgeving over wat voor jou wel en niet werkt.

Ben je bijvoorbeeld uitgenodigd voor een vergadering? Vraag op voorhand de agenda aan de organisator. Vertel dat je er graag op voorhand eens over nadenkt zodat je je goed kan voorbereiden. Zo toon je ook je betrokkenheid en inzet.

Een ander voorbeeld. Ben je bezig met een project? Licht je collega’s hierover in en kom er niet pas mee naar buiten als je klaar bent. Anders ontstaan er misverstanden. Zeg bijvoorbeeld: “Ik ben die twee opties aan het analyseren, maar weet nog niet wat er gaat uitkomen. Ik hoop dat ik volgende week klaar ben en breng jullie dan op de hoogte.”

Gun jezelf voldoende pauze

Neem regelmatig kleine pauzes: wandel naar het koffieapparaat, neem de trap naar een ander verdiep, kijk enkele minuten door het raam…

Door te pauzeren geef je je brein de tijd om orde op zaken te stellen en de info die je kreeg te verwerken. Op die manier vermijd je dat je overprikkeld raakt en dichtklapt. Bovendien ga je je op het einde van de dag minder leeg voelen.

Blijf jezelf ontwikkelen

Gebruik introversie niet als een excuus om je op de achtergrond te houden. Ga op zoek naar kleine stappen die je durft te zetten zodat je zelfvertrouwen kan opbouwen. Neem je bijvoorbeeld voor om tijdens elke vergadering één iets te zeggen en bereid je hierop voor.

 

Meer info:


 

Ook interessant

Luieren loont

Dagdromen, een warm bad nemen, naar Nonkels kijken… Volgens neuropsychiater Theo Compernolle is het belangrijk om je denkend brein geregeld rust te gunnen. 

Adem!

Ademen is hip. Op internet struikel je over de ademhalingsoefeningen en apps. Meditatiebegeleidster Lien: "Mijn moeder van 86 vond het onzin. Nu is zelfs zij overtuigd.”

Help, paniekaanval!

Je moet een presentatie geven en plots voel je het. Paniek. Je hebt het benauwd, begint te zweten en het wordt zwart voor je ogen. Je wil vluchten, maar kan niet weg.