Solliciteren

“Ik help 100 werkzoekenden”

"Ik moet solliciteren om in orde te zijn met VDAB." Dat hoor je wel eens. Maar solliciteren doe je voor jezelf. En liefst voor een job die je graag doet en die bij je past. Een bemiddelaar van VDAB helpt je in die zoektocht. Met veel kennis, enthousiasme en empathie. Maar ook streng als het moet.

Een bemiddelaar helpt werkzoekenden

Als je je inschrijft als werkzoekende bij VDAB, bijvoorbeeld na ontslag of na je studies, krijg je hulp van een bemiddelaar. Die begeleidt je en bekijkt samen met jou welke stappen je best zet om werk te vinden.

Leen Willemsen (44 jaar) is zo'n bemiddelaar in de sector business & retail. Dat betekent dat ze elke dag werkzoekenden begeleidt die willen werken als verkoper, boekhouder, onthaalmedewerker…

Leen: "Ik studeerde maatschappelijk werk en koos twintig jaar geleden voor VDAB. Ik vind mijn werk echt leuk. Momenteel begeleid ik zo'n 100 werkzoekenden. Dat is soms intens, maar ik hou van de persoonlijke contacten in mijn job. Na twintig jaar als bemiddelaar, waarvan een 6-tal in deze sector, ben ik goed op de hoogte van de meeste functies, weet ik welke competenties belangrijk zijn en welke opleidingen er zijn."

"Onderschat solliciteren niet. Het vraagt veel energie en doorzettingsvermogen. Ik steun de mensen daarbij."

Leen

Aanpak op maat

Leen: "Als je je ingeschreven hebt bij VDAB, bellen we je op binnen de maand. We overlopen samen je cv en bekijken wat je wil doen:

  • Heb je een job voor ogen?
  • Is die job realistisch voor jou?
  • Heb je de nodige competenties, relevante achtergrond, het juiste diploma?
  • Heb je al gedacht aan de praktische kant zoals: weekendwerk, verplaatsingen, combinatie met kinderen...?

Zo bepalen we samen welke stappen nodig zijn om geschikt werk te vinden. Dat is vaak sollicitatiehulp maar het kan ook een opleiding of oriëntatiecursus zijn. Voor die stappen schakelen we collega's of partners van VDAB in."

Vriend of vijand?

Na je inschrijving bij VDAB start dus een begeleidingstraject. Volgens Leen wordt die begeleiding niet altijd even enthousiast onthaald. "Dat vind ik jammer. Probeer het zo te bekijken. VDAB geeft je gratis professionele hulp. Afhankelijk van jouw situatie en noden zijn we je persoonlijke coach, supporter, informatieverstrekker, vertaler, sparring partner, buddy...

Ondanks alle regeltjes, voorwaarden en termijnen proberen we op een menselijke en constructieve manier te zoeken naar oplossingen.

We verwachten natuurlijk wel dat je je best doet en afspraken nakomt. Neem zelf initiatief. We stimuleren dat ook met concrete opdrachten zoals: 'doe een spontane sollicitatie', 'bel naar de HR-verantwoordelijke', 'zoek een goede oriëntatiecoach' of, als het nodig is, 'zoek de busregeling uit in je omgeving'.

Tegenover onze begeleiding op maat staan er dus ook plichten. We zijn streng als dat moet."

Digitaal als het kan

Leen en haar collega's werken meer digitaal dan vroeger: "Ik werk elke week 4 dagen thuis, waar ik mijn dagindeling zelf kan bepalen en begeleiding bied via videogesprekken. De andere dag kom ik naar de VDAB-locatie in Turnhout of Geel. Daar plan ik tot 8-10 gesprekken per dag in voor profielen die digitaal minder vaardig zijn."

 

Goed om te weten

  • Kom je net van school? Of wil je een werkloosheids- of inschakelingsuitkering aanvragen? Schrijf je in als werkzoekende bij VDAB. Je krijgt dan begeleiding door een bemiddelaar zoals Leen.
  • Heb je werk maar wil je je loopbaan in eigen handen nemen? Maak een account op vdab.be. Je krijgt dan gratis toegang tot online opleidingen, jobsuggesties en oriëntatietools van VDAB.