U bent hier

Dit is een artikel uit het MagEzine-archief.

Hallo collega!

Kom je regelmatig collega’s tegen op je werk die je niet of nauwelijks kent? Zeg dan eens hallo en sla een vluchtig praatje, in plaats van zomaar voorbij te lopen. Waarom? Omdat je humeur er beter van wordt! Hoe dat komt, legt psychologe Elke Geraerts uit in haar boek ‘Het nieuwe mentaal.’

Onbenullige praatjes slaan met onbekenden. De meeste mensen houden er niet van. En dat is best jammer. Want regelmatig dag zeggen en een woordje wisselen met iemand die je niet kent, is de ideale booster voor je humeur. Elke Geraerts, auteur van het boek ‘Het nieuwe mentaal’, verklaart hoe dat komt.

Elke: “Omdat je een goede indruk wil maken op onbekenden, doe je je tijdens een gesprek met hen vrolijker voor dan je werkelijk bent: je lacht meer, en je stelt je optimistischer op. Door je zo te gedragen, voel je je vanzelf blijer. En dat heeft een positief effect op je humeur.”

Dus, praatjes maken met onbekenden is goed voor ons humeur. Maar toch houden we er niet van. Waarom vinden we het zo lastig om met vreemden te praten? Elke somt drie redenen op.

 • Je hebt het te druk
  Onze neiging om onbekenden te negeren, heeft vaak te maken met ons hectische leven. We hebben het dikwijls gewoon te druk om vluchtige praatjes te slaan. Terwijl we op onze koffie wachten aan de automaat, zitten we met ons hoofd bij de volgende vergadering of de deadline die we moeten halen. Een vluchtig praatje slaan met een andere wachtende collega is er dan teveel aan.
   
 • Je wil niet voor gek staan
  Een andere veel voorkomende reden om niets te zeggen, is onze angst om genegeerd te worden en ons belachelijk te maken. Stel je voor dat je vriendelijk dag zegt tegen een collega die je kruist op de gang, en hij zegt niets terug. Dan voel je je voor gek staan, en dat is niet fijn.
   
 • Je vreest een verkeerde interpretatie
  Een derde reden, is de vrees dat de ander onze toenadering gaat interpreteren als een uitnodiging om een uitgebreid gesprek aan te knopen. Of nog erger: elkaar beter te leren kennen. In praktijk blijkt deze vrees ongegrond. De meeste mensen beantwoorden een vriendelijke ‘hallo’ en je initiatief om iets te zeggen met een korte wedergroet of beknopt antwoord. Ook zij hebben het druk.

Wil je de zuurtegraad van je werkdagen omlaag halen? Overwin je drempels, praat af en toe eens met een onbekende collega en voel hoe je humeur er wel bij vaart!
 

Bron: 'Hé hallo! Hoe zo’n simpele groet ons gelukkig maakt', uit Psychologie Magazine (december 2016).

 

Ingrid Van Wanzeele

Gepubliceerd in februari 2017

Reageer

Je e-mailadres wordt niet getoond op de website.