U bent hier

Dit is een artikel uit het MagEzine-archief.

Samen sterk

Je wil een probleem aankaarten bij je baas, maar je durft niet. Je bent bang voor een negatieve reactie, of je vreest dat je opmerking in dovemansoren zal vallen. Heb je er in zo’n situatie al eens aan gedacht om de hulp van je collega’s in te schakelen? Harvard Business Review legt uit hoe je dat doet.

De hulp van één collega inschakelen

Stel: je bent boekhouder en je merkt dat je regelmatig foute verkoopcijfers krijgt van de afdelingshoofden. Dat levert je telkens een hoop extra werk op. Je wil dit aankaarten bij je baas, maar jullie hebben geen goede relatie. Daardoor ben je bang dat hij niet zal luisteren en niet naar een oplossing zal zoeken.

Hoe kan je die angst omzeilen? Door aan een collega, die wel een goede relatie heeft met de baas, te vragen om de boodschap in jouw plaats te brengen. Zo pak je dat aan:

 • Spreek de juiste collega aan
  Benader een collega waar jij je prettig bij voelt, en die een fijne relatie heeft met de baas.
 • Leg je probleem uit
  Breng concreet onder woorden waar je mee zit. Bijvoorbeeld: “Eind februari kreeg ik van drie afdelingshoofden foute cijfers. Dat leverde me een halve dag extra werk op.”
 • Respecteer zijn reactie
  Let goed op de reactie van je collega. Vindt hij dat je overdrijft? Dan stopt je verhaal. Heeft hij begrip voor je probleem? Dan kan je verder gaan.
 • Schakel hem in
  Vraag aan je collega om je probleem aan te kaarten bij de baas. Leg ook uit waarom je dit vraagt: je wil gebruik maken van zijn goede connecties om de baas te overtuigen naar een oplossing te zoeken. Je collega kan het bijvoorbeeld als volgt formuleren: “Ik hoor van onze boekhouder dat de afdelingshoofden nonchalant omspringen met de cijfers die ze doorgeven. Dat bezorgt hem extra werk. Kan jij hen vragen om meer discipline aan de dag te leggen bij het doorgeven van de verkoopcijfers?”

Verschillende collega’s om hulp vragen

Stel: je draagt het milieu een warm hart toe. Dat jouw bedrijf volop plastic wegwerpbekers aanbiedt, is je een doorn in het oog. Je wil je baas vragen om overal en resoluut over te schakelen op glazen en kopjes, maar je vreest dat je baas je vraag niet ter harte zal nemen.

Hoe kan je aandacht vragen voor dit probleem, en vermijden dat je baas de vraag parkeert als onbelangrijk? Door de boodschap samen met je collega’s te brengen. Zo pak je dat aan:

 • Toets of jouw bezorgdheid leeft bij meerdere collega’s
  Spreek je collega’s aan en vraag of ze zich ook ergeren aan het gebruik van plastic wegwerpbekers.
 • Vraag aan de collega’s die je bezorgdheid delen of ze bereid zijn dit samen aan te kaarten bij de baas
  Stelt een collega zich terughoudend op? Oefen dan geen druk uit. Respecteer zijn keuze.
 • Spreek af wanneer en hoe je het probleem samen ter sprake brengt
  Dat kan tijdens een vergadering met de baas waarop jij en alle collega’s die je mening delen aanwezig zijn. Beslis wie zal spreken namens de groep. Kies een spreekbuis die duidelijk, beheerst en beleefd communiceert. Is het moeilijk om iedereen op een redelijke termijn bijeen te krijgen? Dan kan je apart -of in kleine groepjes- spreken met de baas. Gebruik steeds de wij-vorm. Zo maak je duidelijk dat meerdere collega’s bezorgd zijn, en dat jullie op dezelfde lijn zitten.

 

Bron: hbr.org/when-its-tough-to-speak-up-get-help-from-your-coworkers

 

Ingrid Van Wanzeele

Gepubliceerd in mei 2016

Reageer

Je e-mailadres wordt niet getoond op de website.

Reacties

Ik ben hier helemaal niet mee eens. Je kan beter tips geven aan de persoon die het moeilijk heeft om zijn/haar baas iets te melden. Zo zal die zelf sterker worden dat ook zijn/haar zelfvertrouwen ten goede komt. Zo kan je pas spreken van samen sterk te staan!