U bent hier

Doorbreek je isolement

Ben je al een poos op zoek naar werk? Dan weet je het als geen ander: solliciteren kan best eenzaam zijn. Want je doet het meestal in je eentje, van achter een computer bij je thuis. Voel je je stilaan geïsoleerd nu je zoektocht wat langer duurt? Vijf tips om de cirkel te doorbreken.

Tip 1: trek eropuit met je laptop, of gebruik een publieke computer

Ben je het beu om thuis in je eentje te zitten turen naar je computerscherm? Zoek dan de publieke ruimte op: gebruik een computer in de bibliotheek, of installeer je met je laptop of je tablet in een koffiebar met gratis wifi. De verandering van omgeving en de aanwezigheid van mensen zal je deugd doen.

Tip 2: bezoek jobbeurzen, jobdagen en jobdates

Solliciteren moet niet altijd in je eentje en van achter een computer gebeuren. Heel wat werkgevers organiseren regelmatig events om werkzoekenden uit de streek te ontmoeten. Een overzicht van deze jobbeurzen, jobdagen en jobdates vind je in onze agenda. Maak je keuze en ga op pad. Wie weet welke interessante contacten er uit de bus komen?

Tip 3: zoek een coach

Zeker als je al een tijdje solliciteert, kan je de nood voelen aan feedback van een professional. Weet je niet meteen waar je terechtkan? Chat of spreek online met onze sollicitatiecoaches. Ze zijn er om je bij te staan in elke fase van het sollicitatieproces.

Tip 4: ga naar een co-searching-bijeenkomst

Samen met andere werkzoekenden ervaringen en tips uitwisselen, en daardoor beter leren solliciteren. Lijkt dat jou wel wat? Dan is co-searching iets voor jou. Momenteel zijn er co-searching-workshops in Gent, Leuven en Antwerpen.

Tip 5: ga langs bij familie en vrienden

Wacht niet tot familie of vrienden je bellen om iets leuks te doen, omdat je ervan uitgaat dat ze door hun job geen tijd hebben. Blijf initiatief nemen ook al heb je meer zin om in de zetel onder een dekentje tv te kijken. Eens je de deur uit bent, zullen de buitenlucht en de contacten je energiepijl opkrikken.

 

Ingrid Van Wanzeele

Gepubliceerd in april 2017

Reageer

Je e-mailadres wordt niet getoond op de website.

Reacties

Ik heb lang gewerkt en nu plots zonder werk. Inderdaad niet evident. Heb veel aan de steun en tips van de sollicitatiecoach, zelfs videochat kan, fijn dat dit bestaat
Nog een extra tip om uit het isolement te geraken : in de Stuyverij in Kortrijk kan iedereen langskomen om als vrijwilliger mee te werken aan sociale projecten. Op deze manier leer je nieuwe mensen kennen, nieuwe talenten van je ontdekken en ben je eens met iets anders bezig om je zinnen te verzetten. Als je zelf een project wil starten, kan je er ook begeleiding vinde: www.destuyverij.be kom zeker eens langs op het co-werklab! (Elke maandag om de 2 weken)
Ik krijg constant de reactie dat ik niet in hun profiel pas en als ik feedback vraag wimpelen ze mij af. Moe word ik ervan.
Na meer dan 750 sollicitaties, lezen van tips, naar jobbeurzen gaan .... geloof ik niet veel meer van wat ze allemaal schrijven! De regering kan veel zeggen maar moesten ze in onze schoenen staan zouden ze anders piepen! Soms vraag ik me af of er euthanasie bestaat tegen je nutteloos voelen, zonder werk, enkel miserie kennen en telkens meer en meer te moeten betalen met minder en minder zonder uitzicht op hoop, werk of enige hulp.
Hey Anny, Natuurlijk ben je niet nutteloos ! Neem eens contact op met een loopbaancoach van Make me Fly (www.makemefly.be). Ik weet niet van welke regio je bent, maar hun coaches zijn intussen goed verspreid over het land; je kan dus meestal in eigen streek met hen aan de slag. Betalen kan je met loopbaancheques (van de VDAB). Zelf had ik een zeer goede ervaring met Els Deboutte in Leuven, maar ik durf je zonder twijfelen door te verwijzen naar al haar collega's. Richting en moed even kwijt? Zij helpen je graag terug op weg. Neem zo snel mogelijk contact op met zo'n dijk van een loopbaancoach; het zal je energie een boost geven. Lees intussen misschien even de boeken Goesting (Els Deboutte) of Hoera Ontslag (Rilla Lysens): je zal zien, erg inspirerend. Succes !
Hoi Anny, jou bericht klinkt me alsof ik mezelf hoor, heel herkenbaar, het is net alsof men tegen de muren praat en steeds krijgt men dezelfde standaard zinnen terug op een sollicitatie. Van iedereen krijg je te horen, volhouden, het gaat lukken, probeer ook eens iets leuks te doen ipv steeds op zoek te gaan naar een job. Dat is allemaal wel waar, maar gemakkelijker gezegd dan gedaan hé. Waarom nemen bedrijven niet eens te tijd om persoonlijk met werkzoekenden te praten ipv enkel af te gaan op een cv. Ze zullen snel ondervinden de er meer dan genoeg werkzoekenden zijn die erg gemotiveerd zijn in een totaal nieuwe job en zeer leergierig zijn. Want met een job hoor je weer bij de maatschappij (gek hé). Is misschien een kleine steun maar we zijn ook nog mensen en we staan er niet alleen voor.
Hoi Anny, ik heb er 'maar' zo'n 250 sollicitaties op zitten, ben bijna 60. Bijna alle reacties, die ik krijg, geven aan dat ik 'niet in HET PROFIEL pas'. Het is de kunst om opgewekt te blijven in dit alles. 'Ben ik pas iemand als ik werk? Hoe kan ik binnen m'n beperkingen toch voldoening vinden?' Ik kan jouw verhaal heel goed begrijpen. Gelukkig heb ik m'n hobby's, zoals schilderen, lezen, tennis. En kleinkinderen, waarvoor ik nu meer tijd heb. Ja, want 'tijd' hebben we wel. Voeg aan dat woordje 'creativi' toe, want in 'creativiteit' kun je voldoening vinden.