U bent hier

Dit is een artikel uit het MagEzine-archief.

Werk aan je welzijn

Als je je goed voelt op je werk, ben je gezonder en productiever. Heel wat zaken kunnen daarbij helpen: een fijne werkruimte, leuke collega’s, flexibele werkuren... Helaas heb je die dingen niet altijd in de hand. Gelukkig kan je ook zelf heel wat ondernemen om je goed te voelen op het werk. Werkenaanwelzijn.be motiveert en inspireert!

Eva Degeyter en Sara De Hauw, twee onderzoekers van de Vlerick Business School, lanceerden vorig jaar de site Werken aan Welzijn. Hier vind je heel wat inspiratie over hoe je via kleine ingrepen je eigen welzijn op de werkvloer kan bevorderen.

Welzijnsbarometer

Om te weten hoe het met je welzijn gesteld is, vul je best eerst de welzijns-barometer op werkenaanwelzijn.be in. Dit is een korte test met 19 vragen. Na de test krijg je een inschatting van hoe het staat met je fysieke, mentale en sociale welzijn.

Wil je je welzijn graag verhogen? Surf dan verder naar de inspiratiebox. Daar vind je een reeks makkelijk uitvoerbare oefeningen die je welbevinden boosten.

Een greep uit het aanbod

We selecteerden vier leuke en eenvoudige opdrachten, die je vanop je bureau kunt doen. Probeer ze uit en ervaar het instant effect op je fysieke, mentale of sociale welzijn.

 • Even uitloggen op kantoor
  Vouw  je  handen  achter  je hoofd, ontspan je ellebogen en schouders, glimlach, adem diep in en uit en rek je ellebogen naar achteren. Laat de spanning langzaam wegvloeien. Herhaal deze oefening meerdere keren gedurende de dag.
   
 • Je best mogelijke zelf
  Beeld je een toekomst in waarin je de best mogelijke versie van jezelf bent: je hebt die promotie gekregen die je zo graag wilde, je bent de partner van je dromen tegen het lijf gelopen... Stel het je zo levendig mogelijk voor en schrijf het beeld zo gedetailleerd mogelijk neer. Beschrijf ook hoe je dit stadium hebt bereikt. Daardoor ga je je (onbewust) anders gedragen en verhoog je de  kans om het door jou gewenste toekomstbeeld ook echt te bereiken.
   
 • Leer je baas kennen
  Je werkt misschien dagelijks met hem samen, maar hoe goed ken je je baas eigenlijk? Neem eens bewust de tijd voor een informele babbel: praat over iets dat niets te maken heeft met het werk. Misschien hebben jullie gemeenschappelijke hobby’s, houden jullie van dezelfde muziek of hebben jullie dezelfde droomvakantie voor ogen? Wanneer je je leidinggevende op een meer persoonlijk niveau leert kennen, loopt de communicatie vlotter en wordt het makkelijker om samen te werken.
   
 • De balans-taart
  Teken op een blad papier een cirkel. Die staat voor 100% van jouw tijd. Verdeel de cirkel nu naargelang jouw ideale situatie: hoeveel procent van je tijd wil jij aan je werk besteden, hoeveel procent aan je gezin, hoeveel procent aan je hobby... Wanneer je de oefening gedaan hebt, teken dan nog een cirkel. Doe de oefening opnieuw, maar teken de situatie deze keer zoals ze echt is. Leg daarna beide cirkels naast elkaar. Is er een groot verschil? Onderzoek dan wat je kan doen om dit verschil te verkleinen, en onderneem actie.

 

Ingrid Van Wanzeele

Gepubliceerd in juni 2017

Reageer

Je e-mailadres wordt niet getoond op de website.