U bent hier

Je zenuwen de baas

Niets zo stresserend als een sollicitatiegesprek. Terwijl je knieën knikken en handen trillen, breekt het koud zweet je uit. Je mond voelt kurkdroog, en je herkent je eigen stem nauwelijks. Het goede nieuws? Met onze tips heb je je zenuwen binnen de kortste keren onder controle.

Voor het interview

Het eerste dat je moet doen, is jezelf een schouderklopje geven. Je hebt toch maar mooi een sollicitatiegesprek bemachtigd. Goed gedaan! Voelt fijn om eruit gepikt te worden, niet? Daarna is het tijd om je voor te bereiden. Enkele tips.

 • Doe een rollenspel
  Er is een groot verschil tussen een sollicitatie schriftelijk voorbereiden en ze mondeling inoefenen. Je mag je op papier perfect voorbereiden, maar zolang je de vragen en antwoorden niet uitspreekt, blijft het een beetje behelpen op het moment zelf. Daarom is een rollenspel een prima voorbereiding. Tijdens een rollenspel kan je werken aan je antwoorden en ze bijstellen waar nodig. Het helpt je om te ontdekken wat je moeilijke vragen vindt en waar je vastloopt. Het is ook belangrijk dat je dit doet met iemand die je goed kent. Stel dat je plots niet meer weet waar je goed in bent of een belangrijke kwaliteit vergeet, dan kan hij je daaraan herinneren. Verder kan iemand die je goed kent inschatten of je jezelf blijft of een gekunstelde rol speelt.
   
 • Visualiseer een succesvolle afloop
  Het visualiseren van succes geeft focus, rust en zelfvertrouwen. Hoe je dit doet? Stel je voor dat je een telefoontje krijgt van de rekruteerder die je vertelt dat je de job hebt. Betrek al je zintuigen erbij. Beeld je in hoe je telefoon weegt in je hand, en waar je naar kijkt terwijl je het bericht krijgt. Voel de vreugde en opluchting. Doe de visualisatie meerdere keren. Hoe vaker je dit doet, hoe makkelijker je hersenen het zullen accepteren als een realiteit.

Tijdens het interview

Het is zover: tijd voor het interview! Ondanks je grondige voorbereiding, gieren de zenuwen door je lijf. Waar je dan zeker op moet letten.

 • Blijf staan tijdens het wachten
  Ben je wat te vroeg? Dan krijg je meestal een stoel aangeboden. Ga niet zitten, maar blijf staan. Als je blijft staan, ontmoet je elkaar als gelijken.
 • Spreek niet te snel
  Door de zenuwen ga je soms sneller spreken. Dat kan je voorkomen door net voor je binnengaat een ademhalingsoefening te doen. Adem gedurende drie seconden langzaam in door je neus. Adem vervolgens drie tellen uit door je neus. Herhaal dit drie keer. Je hartslag verlaagt en je gaat langzamer praten.
   
 • Luister
  Als je je angstig voelt, dan is luisteren moeilijk. Toch is het heel belangrijk. Misschien vertelt de rekruteerder wel dingen over de job, die je niet kon opmaken uit de jobadvertentie. Bovendien hoef je zelf dan even niks te zeggen, en kan je van die gelegenheid gebruikmaken om even op adem te komen.
   
 • Voorkom dat je handen trillen
  Trillende handen? Span de spieren in je billen of dijen op. Het is fysiek haast onmogelijk om trillende handen te hebben als je je bil- of dijspieren dichtknijpt. Het resultaat? Je voelt je kalmer en sterker.
   
 • Wees jezelf
  Gebruik geen jargon, maar je eigen woorden en zinnen. Praat niet te luid of te stil. Spreek alsof je praat met een groep vrienden. Wees jezelf, met andere woorden. Merk je dat je, ondanks deze tips, zenuwachtig blijft? Geeft dit dan toe. Het maakt je menselijk en toont dat het gesprek je nauw aan het hart ligt.

 

Veel succes!

 

theguardian.com/10-quirky-tips-beating-interview-nerves-job

vdab.be/magezine/rollenspel

hbr.org/how-to-handle-stress-during-a-job-interview

theinterviewguys.com/job-interview-nerves

 

Elke Duprez

Gepubliceerd in