U bent hier

Dit is een artikel uit het MagEzine-archief.

Licht uit

Hoe zorg je ervoor dat we in de winter niet met een stroomtekort zitten? Door extra zuinig om te springen met elektriciteit. Thuis, maar ook op het werk.

Onlangs lanceerde de overheid de offon-campagne. Daarin verspreidt ze info over de energieproblematiek, en tips om energie te besparen. We zetten de voornaamste suggesties voor een energiezuinige werkvloer op een rij.

Liever natuurlijk

Werk je in een ruimte met chique dieprode wanden, of trendy donkerkaki muren? Spoed je naar de verfwinkel, steek je handen uit de mouwen en geef je kantoormuren een frisse, lichte tint. Lichte kleuren weerkaatsen beter natuurlijk binnenvallend licht, waardoor lampen langer kunnen uitblijven.

Licht uit

Doof elke keer de lichten als je je bureau of een vergaderzaal verlaat. In tegenstelling tot wat wordt gezegd, kost het aan- en uitschakelen van lampen geen extra energie. Ook niet bij spaarlampen! Bovendien vermijd je zo dat lokalen hele dagen of nachten nutteloos verlicht blijven.

Sobere gevel

Werk je in een bedrijf met reclameverlichting aan de gevel? Overtuig je werkgever om die deze winter uit te laten. Dat bespaart heel wat stroom, zeker tijdens de piekuren.

Weg met gloei- en halogeenlampen

Zijn er in jouw organisatie nog gloei- en halogeenlampen aanwezig? Spoor je baas aan om die energievreters te vervangen door zuinige spaar- of LED-lampen. Vervang eerst de lampen op die plekken waar het licht het meest brandt.

By by oude koelkast

Die retro koelkast uit de jaren '90 werkt nog altijd om je ontbijt en lunch koel te houden, maar zo'n oud toestel vreet wel veel energie. Investeer samen met je collega's in een nieuwe, zuinige koelkast. Of beter: vraag er een als nieuwjaarsgeschenk aan je baas!

Wist je trouwens dat de ideale temperatuur van een koelkast tussen de 4 en de 6°C ligt? Als je handschoenen nodig hebt om er iets uit te halen, staat ze veel te koud en verspil je energie.

Vergeet stand-by

Gedaan met je computer op stand-by te zetten als je 's avonds de deur achter je toetrekt. Sluit je computer op het einde van de dag altijd helemaal af. En verzeker je ervan dat er verder geen enkel waaklichtje op kantoor blijft branden: denk aan de koffiezet, het kopieerapparaat… Al die flikkerende lichtjes hebben een impact op je energieverbruik.

Trek opladers uit het stopcontact

Je hoopt misschien dat de batterij van je laptop tot 150 procent oplaadt door de lader dag en nacht in het stopcontact te laten zitten. Maar eens je toestel volledig is opgeladen, heeft dit echt geen zin. Bovendien blijven opladers energie verbruiken, ook al is de batterij van het toestel vol.

Zeg 'ja' tegen de trap

Door de lift in je bedrijf vrijaf te geven, bespaar je energie én zorg je voor je conditie.

 

offon.be/op-het-werk

 

Ingrid Van Wanzeele

Gepubliceerd in