U bent hier

Wonen en werken in Nieuw-Zeeland

Terwijl de winter hier z'n hoogtepunt bereikt, viert Valerie (25) Nieuwjaar in volle zomer. Haar avontuurlijke aard gecombineerd met haar passie voor landbouw en veeteelt bezorgen haar op dit moment de tijd van haar leven in het adembenemende Nieuw-Zeeland. Het land waar Kiwi's mensen zijn, en schapen talrijk.

"Tijdens mijn opleiding Veehouderij & diergezondheidszorg aan de Hogere Agrarische School in 's Hertogenbosch (Nl) kreeg ik de kans om in het buitenland stage te lopen. Ik mocht meewerken aan een onderzoek over schapen- en vleesveehouderij in Nieuw-Zeeland. Vier maanden heb ik er toen gewoond. Na die 4 maanden wist ik het zeker: hier kom ik terug. Het was een beetje als verliefd worden. De grootsheid van dit land hield me in de ban. Na m'n opleiding kon ik niet snel genoeg vertrekken. En dat is precies wat ik gedaan heb.

Intussen werk ik voor Canterbury Grasslands, een coöperatie die 4 veehouderijen verenigt, 2200 hectaren land met 2 melkveehouderijen, een stamboek schapenhouderij en een vleesvee- en schapenhouderij. Ik ben hier assistent-manager van de vleesveehouderij. Dit houdt in dat ik verantwoordelijk ben voor voeding, gezondheid, opfok van het vee en de algemene productie van het bedrijf. Nieuw-Zeeland biedt jonge ondernemende mensen kansen op het gebied van landbouw. Iets dat thuis niet meer zo vanzelfsprekend is. Ben je enthousiast, een harde werker en bereid een stapje terug te zetten op het vlak van vrije tijd en luxe, dan kan je het hier ver brengen.

Kiwi's

Nieuw-Zeelanders -ook wel Kiwi's genoemd- zijn een prachtig volk. Ze zijn praktisch ingesteld, vriendelijk, behulpzaam, en trots op hun land. Als je een beetje appreciatie kan opbrengen voor hun cultuur, is samenwerken geen enkel probleem. "No worries, mate!"

De grootste troef van Nieuw-Zeeland is de natuur. Die is in één woord: oogverblindend! Zo heb ik eens met enkele boeren schapen gehoed op een typische "farm". Een kudde moest van de ene heuvel naar de andere geleid worden. Na een zware klim van enkele uren, stonden we voor een adembenemend uitzicht over Lake Coleridge. Duizenden schapen liepen voor ons uit. Een moment dat ik nooit zal vergeten.

Opvallende verschillen? Je rijdt hier links op de weg en je viert Kerstmis in de zomer. Verder is Nieuw-Zeeland, of Aoteora in de Maori-taal, is een jong land met relatief weinig geschiedenis. Dat neemt niet weg dat er een sterke gemeenschappelijke basis is. Alle Nieuw-Zeelanders zijn gefascineerd door rugby, zijn verbonden met de sterk agrarische gemeenschap, kenmerken zich door een ongekende levenslust, en zijn actief in "the great outdoors"...

Steak

Door de pracht en praal van dit land, is de toeristische sector zeer duidelijk aanwezig. Werkelijk overal kom je toeristen tegen, van alle nationaliteiten. Behalve... Belgen. Zijn we zo honkvast?

Opmerkelijk hoe snel een mens zich aanpast aan een compleet nieuwe levensstijl. Al mis ik ook wel een en ander uit België. Familie en vrienden, een pint, chocolade, Limburgse fruitstroop, een Belgische witblauwe steak… Of ik hier blijf? Wie weet. Een ding staat vast: na anderhalf jaar Nieuw-Zeeland voel ik me eerlijk gezegd al een beetje Kiwi!"

 

E-mail Valerie: valerie_walpot@hotmail.com

 

Elke Duprez

    Gepubliceerd in