U bent hier

Dit is een artikel uit het MagEzine-archief.

Over vijf jaar...

Waar wil je staan over vijf jaar? De kans is groot dat je deze vraag op je bord krijgt tijdens een jobinterview. Hoe antwoord je er best op? Moet je tonen dat je een vat vol ambitie bent, of net niet? En wat als je helemaal geen idee hebt waar je binnen vijf jaar wil staan? We geven tekst en uitleg.

Als je tijdens je sollicitatiegesprek de vraag krijgt “waar wil je staan over vijf jaar?” mag je zeker tonen dat je ambitie hebt. Want ambitie wordt doorgaans als een positieve eigenschap beschouwd door rekruteerders.

Het is echter wel belangrijk dat je je verlangens afstemt op wat het bedrijf je kan aanbieden.

 • Solliciteer je bij een groot bedrijf met veel doorgroeimogelijkheden?
  • Dan mag je best toegeven dat je binnen vijf jaar wil doorgroeien naar een andere job binnen het bedrijf. Je kan eventueel zelfs vermelden welke job je graag wil doen.
  • Bijvoorbeeld: “Op jullie bedrijfswebsite zag ik dat jullie ook vacatures hebben voor teamleiders. Ik hoop over vijf jaar over voldoende ervaring en competenties te beschikken om de rol van teamleider op te nemen.”
  • Zorg er wel voor dat je een job vermeldt die echt bestaat binnen het bedrijf, die je interesseert en die niet te hoog gegrepen is. Bestudeer daarom vooraf de bedrijfswebsite of check de bedrijfspagina op LinkedIn.
 • Solliciteer je bij een kmo of bedrijf met weinig doorgroeimogelijkheden?
  • Dan begin je beter niet over het feit dat je binnen vijf jaar een andere job wil doen, want de kans is groot dat je werkgever je geen andere job gaat kunnen aanbieden. Beter is om te laten zien dat je wil doorgroeien in je eigen job. Op die manier toon je dat je ambitieus bent, zonder dat je werkgever bang hoeft te zijn om je te verliezen.
  • Bijvoorbeeld: “Ik werk graag in teamverband en ben gelukkig als ik een prominente rol kan opnemen in de groep. Ik hoop over vijf jaar genoeg expertise te hebben zodat iedereen bij mij terechtkan voor vragen over mijn vakgebied.”

Geen idee

Wat als je helemaal geen idee hebt waar je binnen vijf jaar wil staan? Of als je eigenlijk liefst gewoon je job blijft doen zonder dat er al te veel verandert?

Geef dit eerlijk toe en leg uit dat de job waarnaar je solliciteert genoeg uitdagingen biedt voor je. Zeg bijvoorbeeld: “Waar ik over vijf jaar zal staan, weet ik nog niet. Maar ik weet wel dat deze job in dit bedrijf me voldoende uitdaging biedt om me de komende jaren in vast te bijten.”

Enkele jaren trouw

In elk geval is het altijd goed om in je antwoord te laten doorschemeren dat je minstens een paar jaar gaat blijven, voor welke functie en in welk bedrijf je ook solliciteert. Werkgevers willen gerustgesteld worden dat je niet onmiddellijk weer gaat vertrekken. Eeuwige trouw zweren is niet nodig -ook werkgevers geloven vandaag niet meer in jobs voor het leven- maar enkele jaren loyaliteit is wel een must. Zo weten ze dat hun investering in jou zal lonen.

 

Ingrid Van Wanzeele

 

Gepubliceerd in