Solliciteren

Oefen je sollicitatiegesprek online

Wil je een goede beurt maken tijdens je volgend sollicitatiegesprek? Oefen je gesprek dan op voorhand online in met een sollicitatiecoach. Sollicitatiecoach Kim: 'Je ontdekt of je voldoende voorbereid bent, leert hoe je overkomt in een stressvolle situatie en krijgt tips om het in het echt nog beter te doen.'

Een sollicitatiegesprek staat of valt met de voorbereiding ervan. Daarover geven we op onze site heel wat tips. Een van die tips is: oefen je gesprek via een online videogesprek met een sollicitatiecoach. Hoe gaat dat in zijn werk? Sollicitatiecoach Kim legt uit.

Kim: 'Als je je sollicitatiegesprek op voorhand wil oefenen, maak je eerst een afspraak met een sollicitatiecoach via onze website. Nadat je een datum en tijdstip koos, krijg je een bevestigingsmail.

In deze bevestigingsmail vraagt je coach om je sollicitatiebrief, cv en de vacature door te sturen. Zo kan hij het gesprek voorbereiden.'

Het videogesprek verloopt via Google Hangouts. Je coach stuurt je op voorhand een mail met een link. Door te klikken op die link, start het videogesprek. Zorg ervoor dat je een computer gebruikt met webcam, en check of je geluid aan staat.

Het gesprek

Hoe verloopt het videogesprek? Kim: 'Ik stel mezelf eerst even voor, en pols dan of je specifieke vragen of onzekerheden hebt rond het sollicitatiegesprek. Bijvoorbeeld of je best ter sprake brengt dat je een poos niet gewerkt hebt door een depressie. Zo kan ik alvast tips geven, voor ik de rol van werkgever aanneem en start met het oefengesprek.'

Aan welke sollicitatievragen mag je je verwachten? Kim: 'Meestal bereid ik een tiental vragen voor. Daar zitten standaardvragen bij zoals 'Vertel eens iets over jezelf?' of 'Wat zijn je mindere punten?'.

Andere vragen gaan over situaties eigen aan de job. Aan een zorgkundige vraag ik bijvoorbeeld: 'Je doet je ronde in het ziekenhuis, en een van de patiënten stelt heel veel vragen aan je collega. Je merkt dat je collega niet vriendelijk is en kortaf reageert. Hoe reageer je hierop?'.

Ten slotte stel ik ook vragen over het bedrijf waar je gaat solliciteren.'

Ongezouten feedback

Na het gesprek weet je of je inhoudelijk voldoende bent voorbereid, of dat je best nog een tandje bijsteekt om een goede indruk te maken. Bovendien krijg je feedback over de manier waarop je antwoordt, en over je non-verbale gedrag. Dat maakt de videogesprekken zeer waardevol.

Kim: 'Als coach kan ik tijdens zo'n oefengesprek heel eerlijk feedback geven over hoe je overkomt. De info die je zo over jezelf krijgt, zal je zelden zo ongezouten van een werkgever krijgen. Wij kunnen zo de vinger op de wonde leggen en tips geven om een betere indruk te maken.

Zo oefende ik onlangs een gesprek met een vrouw die telkens als ze het antwoord niet wist nerveus begon te lachen, en in vraagvorm begon te gissen naar het antwoord.

Op deze manier maakte ze geen goede indruk. Dankzij ons videogesprek kwam ze dat te weten, en kon ik advies geven om dit te vermijden.'

Ontvang tips en verhalen over solliciteren en werk

Ook interessant

  • Met de trein op gesprek

    Heb je een sollicitatiegesprek? Neem de trein in plaats van de auto. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Je kan bij ons een gratis treinticket bestellen. Ontdek wie, wat en hoe.

  • Gat in je cv

    Zes maanden door Australië getrokken? Een tijd zonder werk gezeten? Of een jaar vrijaf genomen om voor je kinderen te zorgen? Het is belangrijk dat je op de juiste manier omgaat met een gat in je cv. Vijf tips.

  • Ging mijn sollicitatie goed?

    “En? Hoe is het gegaan?” Dat is meestal de eerste vraag die je krijgt na een sollicitatiegesprek. Niet eenvoudig om daarop te antwoorden. Hoe langer je erover nadenkt, hoe meer je begint te twijfelen. Wij helpen je om die onzekerheid weg te nemen in afwachting van je resultaat.