Collega's en bazen

Weg met de baas

Geen baas meer, maar gedeelde autoriteit. Voor de meesten onder ons een verre droom. Niet voor David. Hij werkt bij het Zweedse softwareconsultancybureau Crisp, dat al vier jaar geen CEO meer heeft. En daar is hij nog elke dag blij om. David: “Je creëert op die manier meer productiviteit, motivatie én teamgeest!”

Heb je echt iemand nodig die je zegt wat je moet doen? Vier jaar geleden besliste het Zweeds softwareconsultancybureau Crisp van niet. Het bedrijf, dat ongeveer 40 werknemers telt, had al ervaring met verschillende organisatiestructuren. In het begin hadden ze een traditionele CEO aan het hoofd. Nadien vervingen ze hem door een CEO die jaarlijks door het personeel werd verkozen. En uiteindelijk beslisten ze dat ze geen CEO nodig hadden.

David Barnholdt, agile enterprise coach bij Crisp, vertelt: “We vroegen ons af wat er zou gebeuren mochten we geen CEO meer hebben. We lijstten op waar de CEO verantwoordelijk voor was en kwamen tot de conclusie dat wel meer medewerkers in staat waren om die verantwoordelijkheden op te nemen. Dus besloten we vier jaar geleden om de positie van CEO af te schaffen. En we zijn nog altijd blij met die beslissing.”

Autonomie

Het personeel van Crisp komt vier keer per jaar bijeen. Tijdens deze vergaderingen nemen ze de meeste beslissingen, uiteraard volledig democratisch. Er is ook een directiecomité, dat is een wettelijke vereiste. Dat comité wordt ook tijdens deze bijeenkomsten verkozen.

David: “Geraken we ergens niet uit, dan kan het comité nog altijd de knoop doorhakken. Maar dat gebeurt niet vaak. We geloven in de autonomie van onze werknemers en in het feit dat elke werknemer een beslissing kan nemen.”

Voordelen

Werken zonder baas, allemaal goed en wel. Maar wat zijn nu eigenlijk de voordelen? David somt ze voor ons op.

  • Meer autonomie en beslissingsrecht leiden tot meer betrokkenheid en motivatie.
  • Kortere lijnen wil zeggen minder bureaucratie, minder beslissingsnemers die nee kunnen zeggen en korter op de bal spelen.
  • Een flexibelere manier van werken leidt tot voortdurend verbeteren en bijleren. Je kan ook sneller reageren op verschuivingen in de markt en nieuwe manieren van werken.

“Kort gezegd: de manier waarop we bij Crisp georganiseerd zijn weerspiegelt de snel evoluerende wereld waarin we vandaag leven. Een hiërarchische organisatie staat daar haaks op.”

Inspireren

Om bedrijven waarmee ze samenwerken te inspireren, organiseert Crisp regelmatig workshops. Tijdens zo’n workshop wordt de groep verdeeld in verschillende teams. Elk team krijgt een opdracht, bijvoorbeeld: papieren sneeuwvlokken maken. Die moeten ze nadien verkopen aan de groepsleider. Ze krijgen geen instructies over hoe ze de sneeuwvlokken moeten maken of de prijs bepalen. Dat moeten ze zelf zien te achterhalen.

David: “De belangrijkste les is dat je succes niet kan plannen. We proberen hen duidelijk te maken hoe je een product kan verbeteren door te experimenteren, en niet door te plannen. Het idee waar wij, met onze bedrijfscultuur en -structuur voor staan."

 

 

Ook interessant

Zo scoor je bij je baas

Als je carrière wil maken, is het belangrijk om op een goed blaadje te staan bij het management. Jeroen Busscher geeft in zijn boek ‘Onbeperkt houdbaar’ tips om te scoren.

Wat je baas haat aan jou

Het is onder collega's ‘bon ton’ om op de baas te kappen. Verdiend uiteraard, maar heb je er al eens bij stilgestaan dat je baas sommige van jouw gewoonten ook onuitstaanbaar vindt?

Toxisch leiderschap

Anna was dolgelukkig met haar eerste job, maar merkte snel dat er iets mis was. “Mijn baas vertelde vreselijke dingen over mijn collega’s, terwijl ze me net heel sympathiek leken.”