Loopbaan

Tijd voor een nieuwe job

Uit onderzoek blijkt dat we weinig van werk veranderen. Ook al hebben we twijfels of voelen we ons niet goed, toch vinden we altijd wel een reden om te blijven. Nochtans mag je negatieve signalen niet zomaar negeren. Ilias getuigt: “Ik voelde me als een robot die instructies opvolgde. Ik werd er ongelukkig van.”

van job veranderen
©Shutterstock

Abonneer je op de nieuwsbrief

7 op de 10 Belgen wil liever niet van job veranderen. België is daarmee koploper in Europa. We zijn honkvast omdat we onnodige risico’s zoals ontslag liever vermijden. En als we na een baaldag twijfel, trekken we ons op aan positieve dingen zoals het loon, de fijne collega’s, de flexibele uren…

4 signalen dat je beter van job verandert

Zit je met twijfels over je job, en weet je niet of je de stap zou zetten? Overloop dan onderstaande signalen. Als je er 1 of meerdere herkent, is het wellicht tijd voor iets anders.

1. Je bent het grootste gedeelte van de dag ongelukkig

Bijvoorbeeld: je verveelt je en telt elke dag de uren af, je kreunt onder de hoge werkdruk, je haat je baas of voelt geen klik met je collega’s...

Zonder werkplezier word je ongelukkig. Niet alleen in je job maar ook in je privéleven. Als je geen oplossing zoekt, riskeer je na een tijdje lichamelijke klachten of een burn-out. Grijp op tijd in en zoek een job waarin je weer gelukkig wordt.

2. Je voelt je gefrustreerd

Bijvoorbeeld: je wil meer verdienen, je bent de files of het pendelen beu, je krijgt het op je heupen van wereldvreemde beslissingen van hogerop...

Niet alleen je jobinhoud, maar ook de werkomstandigheden bepalen hoe tevreden je bent op het werk. Slechte arbeidsvoorwaarden of vervelende regels zorgen na verloop van tijd voor frustraties. Klaag je veel of zie je alles negatief? Ga dan op zoek naar iets anders.

3. Je weet dat je meer kan

Bijvoorbeeld: je kan je vaardigheden en sterktes niet kwijt in je job, je krijgt amper autonomie en verantwoordelijkheid, je kan niet doorgroeien...

Je motivatie verdwijnt als je niet kan tonen wat er in je zit of als je geen kansen krijgt om te groeien. Je voelt je minder betrokken en na een tijdje word je gelaten. Laat je niet meeslepen in die negatieve spiraal en zoek een nieuwe uitdaging.

4. Je staat niet achter je werk

Bijvoorbeeld: je vindt je werk onethisch, je ziet de betekenis er niet van in, je hebt het gevoel dat je werk er niet toe doet, je kan je niet vinden in de maatschappelijke doelen van je organisatie...

Geld verdienen is 1 ding, maar haal je ook voldoening uit je werk? Als je vindt dat je werk nutteloos, onethisch of ronduit slecht is voor de samenleving, zal het aan je knagen. Wees trouw aan jezelf en zoek zinvol werk.
 

“In het begin was ik ongelukkig, op het einde bijna depressief ”

Ilias luisterde te laat naar zijn signalen. Na lang twijfelen nam hij eind vorig jaar ontslag omdat het niet meer ging. 

Hij vertelt: “Ik werkte voor een grootwarenhuis in België en Nederland. Ik regelde de communicatie tussen het hoofdkantoor en de winkels en organiseerde trainingen voor het winkelpersoneel.

Ik had al snel mijn bedenkingen. Tijdens mijn opstart liep ik verloren omdat ik weinig uitleg kreeg. Mijn voorganger was weg en mijn baas had geen tijd. Maar ik trok mijn plan! 

De samenwerking met mijn baas was de grootste uitdaging. Hij was afstandelijk en wuifde mijn ideeën weg. Het klikte gewoon niet. Na een paar maanden werd het erger. Hij bepaalde steeds meer mijn dagplanning en overlaadde me met werk. Hij gaf opdrachten en ik moest ze gewoon uitvoeren. Over mijn vakantiedagen deed hij ook moeilijk. Ik werd er echt ongelukkig van. Maar ik deed door.

Na 2 jaar kon ik niet meer. Ik voelde me als een robot die instructies opvolgde. Elke ochtend moest ik mezelf oppeppen om naar het werk te gaan. Uiteindelijk kreeg ik zelfs paniekaanvallen. Na een korte ziekteperiode hakte ik de knoop door. Ik nam ontslag, wat ik al veel eerder had moeten doen.

Na enkele maanden rust en aandacht voor mezelf, begin ik binnenkort aan een nieuwe baan. Ik ben positief maar ga voortaan sneller ingrijpen als het niet goed zit. Vanaf nu waak ik over mezelf.” 

 

Ook interessant

Kies voor de zorg

Zorg je graag voor anderen en wil je de overstap maken naar de zorgsector? Zeker doen!

Je droomjob

Reageer je op zoveel mogelijk vacatures? Niet doen. Je solliciteert beter enkel voor jobs die bij je passen. Hoe weet je welke dat zijn? Negen tips.

Jobwissel in crisistijd?  

Haal je geen plezier meer uit je job en wil je graag van werk veranderen? Sta even stil bij de oorzaak van je twijfels én de rol die corona hierin speelt.