Andere job

Eerste weken in een nieuwe baan

Veranderen van job. Iets waar de ene reikhalzend naar uitkijkt en de ander angstig voor terugdeinst. Wat er ook van zij, een aanpassing is het zeker. We vonden drie moedige mensen die het afgelopen jaar de stap waagden. Liesje: “De eerste weken heb ik een paar keer gehuild ‘s avonds.”

Starten in een nieuwe job
©Shutterstock

Abonneer je op de nieuwsbrief

Starten in een nieuwe job is niet evident. Maar het helpt als je een warm onthaal krijgt. 

Liesje: “Ik werd heel goed opgevangen. Ze keken uit naar mijn komst en hielpen me op weg. Ik voelde me erg welkom en maakte snel contact. Toegegeven, ik ben nogal extravert, dat helpt in zulke situaties.” 

Ook Jens en Stijn blikken positief terug op de start. “Ik heb genoten van het warme onthaal in m’n nieuwe team”, vertelt Jens. “Iedereen was blij dat ik er was en ik kon met al m’n vragen bij hen terecht. Dat was een fijn gevoel.”

Stijn: “Ik ben gestart in volle coronatijd. M’n nieuwe collega’s zag ik elke ochtend op een digitale ‘stand-up’. Eén van hen was mijn coach. Zij maakte tijd voor me vrij. Verder plande ik ook virtuele kennismakingsmomenten in met elke collega apart. Op korte tijd kende ik de namen van alle kinderen en huisdieren in het team!” <lacht>

Bloed, zweet en tranen

Ondanks het warme welkom was het een pittige aanpassing.

Liesje: “Het is evident, maar toch: alles was nieuw! Mensen, omgeving, bedrijfscultuur… Ik kwam van een job waarin heel wat vragen bij mij terechtkwamen omdat ik veel wist. En ineens zat ik in een positie waarin ik niks meer wist. 

Dat slorpte immens veel energie op. Ook omdat ik meteen alles goed wilde doen. Ik beken: ik heb een paar keer gehuild thuis.”

Stijn knikt: “Ik vond de eerste weken ook heel spannend en zwaar. Ik was wat overdonderd. 

Bij mijn vorige werkgever draaide ik blindelings mee. Ik kende mijn job, de collega’s, de projecten… En nu zat ik plots in een onbekende organisatie. Andere manier van werken, andere software, veel nieuwe info, nieuwe gezichten… En dat allemaal via het scherm. 

De eerste dagen 'hopte' ik van de ene online meeting naar de andere. Ik was zo intens met dat scherm bezig dat ik op het einde van de dag rode ogen had.”

Jens: “Dat gevoel van overdondering had ik niet echt. Ja, ik heb op korte tijd veel mensen ontmoet en heel wat info moeten verwerken, maar daar hoopte ik op. Ik wilde een job waarin ik meer uitdaging vond. En dat was duidelijk het geval. Voor de rest dacht ik: ‘We zien wel hoe het loopt.’”

Geen spijt

En het liep goed. Na de eerste, pittige weken viel alles in zijn plooi.

“Plots merkte ik dat wat in het begin Chinees leek, ineens heel zinnig klonk,” aldus Liesje. “Ook de context was veel duidelijker. M’n zelfvertrouwen groeide en ik kreeg weer plezier in m’n werk.” 

Jens: “Ik genoot van de vrijheid en ruimte die ik kreeg om bij te leren. Zo slaagde ik er al op korte tijd in om mijn expertise verder te ontwikkelen. En dat is exact wat ik wou.” 

“Ik ken mezelf en weet dat ik tijd nodig heb om te wennen aan nieuwe situaties.” vertelt Stijn. “Maar al na een paar weken merkte ik een groot verschil. Ik slaagde erin m’n eigen werk vlot te organiseren en ik wist: het komt helemaal goed!”

Tips voor tijdens de eerste weken

Liesje, Stijn en Jens hebben nog enkele tips voor wie in een nieuwe baan start. 

  • Plan een kennismakingsmoment in met elke collega in je team.
  • Hou een lijstje bij met namen en functies van mensen die je ontmoet.
  • Plan een korte pauze na elke vergadering om de info te verwerken.
  • Wees mild voor jezelf. Je kan nog niet alles weten vanaf de eerste dag.
  • Stel vragen. Gebruik de kennis van mensen die al jaren in het bedrijf zitten. 
  • Doe je iets fout doet? Weet dat dat er bijhoort. Wees hier ook eerlijk en transparant over. 
  • Vraag om feedback. Zo weet je hoe je nieuwe collega’s je functioneren ervaren en of je ergens moet bijsturen.
  • Vind je het moeilijk om te wennen aan de nieuwe situatie? Vertel dit aan je collega’s. Door hier open over te zijn, ga je je al een stuk beter voelen.

 

Ook interessant

Namen onthouden

In een nieuwe job of op netwerkevenementen kom je veel mensen tegen. Gelukkig bestaan er trucs om namen te onthouden.

Een bijzondere start

Op 30 maart ging Job aan de slag bij VDAB als UX-designer. Hoe is het om te starten in een nieuwe job als je je huis niet uit mag?

Eerste werkdag

Na intensief solliciteren heb je eindelijk een job te pakken, proficiat! De volgende stap is een goede indruk maken op je nieuwe collega’s. Die opdracht begint meteen, op de eerste werkdag op je nieuwe werkplek. Waar kan je op letten? Acht tips om je eerste dag glansrijk door te komen.