Loopbaan

Pensioenwijsheid

Tevreden terugblikken op je loopbaan. Hoe krijg je dat voor elkaar? We vroegen het aan drie collega’s die met pensioen gaan. Ze vertellen over hun beste en slechtste beslissingen, en geven tips voor het jong geweld op de arbeidsmarkt. “Durf ambitieus zijn. Het is niet omdat je de lat lager legt dat je hoger springt.”

pensioen
©Shutterstock

Abonneer je op de nieuwsbrief

Bert: “Maak het beste van elke taak die je krijgt”

Drie maanden. Zolang kon Bert via een vervangingscontract als instructeur Engels aan de slag bij VDAB. Het werden uiteindelijk 40 jaar. Na verschillende jobs schopte hij het tot directeur digitale dienstverlening.

  • Beste beslissing: 
    “Mijn voorstel om een callcenter uit de grond te stampen. Het was toen 1999, en die dienstverlening kwam overwaaien vanuit de Angelsaksische wereld. Het management gaf me de ruimte, de middelen en het vertrouwen. Ik was niet bang van de uitdaging, en beet me erin vast. En ik leverde resultaat. Vandaag werken er 250 mensen bij de Servicelijn en hebben we jaarlijks meer dan 700.000 contacten met klanten.”
  • Liever anders: 
    De fouten die ik heb gemaakt als leidinggevende. Bijna al mijn functies hadden een leidinggevend karakter, en daarin moet je groeien. Ik was in mijn beginperiode heel direct en open in mijn communicatie, en durfde harde maatregelen nemen. Ik blijf achter die aanpak staan, maar heb geleerd dat je ook met andere aspecten rekening moet houden. Ik kan mij levendig situaties voor de geest halen die ik vandaag totaal anders zou aanpakken. En ik betreur oprecht dat ik sommige collega’s gekwetst heb.
  • Loopbaantips: 
    Maak het beste van elke taak die je krijgt, ook al is ze niet 100% je ding. Dat is belangrijk, vooral voor jezelf. Je kan in elke job kwaliteit nastreven. Ik geloof er ook stellig in dat die houding zichzelf terugverdient in je verdere loopbaan.

    Durf kritisch zijn: doe voorstellen om dingen te verbeteren of veranderen. Ook al bots je op een ‘njet’, zo’n houding laat positieve sporen na bij de mensen die over je loopbaan beslissen. Dat kunnen bazen zijn, maar evengoed klanten of collega’s.

    Blijf integer, lees: blijf trouw aan je normen en waarden, want die bepalen in wezen wie je bent. Dat is wel niet altijd eenvoudig.

    En tot slot: wees nooit te beroerd om je fouten toe te geven. Fouten maken is menselijk. Het is geen schande. Maar onze trots staat ons vaak in de weg, nietwaar?
  • Wat nu?
    Ik heb nog geen concrete plannen, wel wat ideeën. Maar ik wil niet opnieuw een agenda hebben die mij beperkt. Ik ga eerst alles op mij laten afkomen en mijn dagelijkse ritme afbouwen. Het wordt wennen dat elke dag een ‘vrije’ dag is.

Christel: “Laat je niet in de hoek drummen”

Christel begon bij VDAB als bouwkundig tekenaar en kreeg de smaak van logistiek en facility te pakken. Ze werd teamleader facility.

  • Beste beslissing: 
    Mijn start bij VDAB. Ik heb er verschillende jobs gedaan die ik erg graag deed. Zeker mijn job als teamleader facility. Ik was verantwoordelijk voor de VDAB-gebouwen in Brussel. Ik coördineerde de inrichtingswerken en zorgde er samen met de werkmannen voor dat alles goed werkte: de verwarming, het sanitair… 
  • Liever anders: 
    Ik ben te goedgelovig geweest en heb te weinig op mijn strepen gestaan. Ik sprong vaak in en nam extra werk op om collega’s te helpen. Ik combineerde verschillende functies en deed volop overuren en weekendwerk. ‘k Hoopte dat ik hier ooit voor ging beloond worden, maar dat is niet gebeurd. Nochtans had mijn leidinggevende me dit beloofd. 
  • Loopbaantips: 
    Ga voor wat je echt graag doet en zet je er met hart en ziel voor in. Wees wel op je hoede: geloof niet alles wat je bazen je beloven. Probeer te achterhalen of de beloftes kloppen. Wees niet naïef en kom op voor jezelf. 
  • Wat nu?
    Heel eenvoudig: ik heb sinds kort een kleinkind, Thorin. Hij is mijn grootste ontspanning. Verder ben ik nogal handig en heb ik nog heel wat klusjes op mijn to-dolijst staan. 

Dominique: “Het leven is zoals autorijden”

Dominique studeerde af als leerkracht secundair onderwijs. Hij had diverse functies bij VDAB en groeide door naar een leidinggevende functie.

  • Beste beslissing: 
    Dat ik -na een paar omzwervingen in de privé en het onderwijs- bij VDAB ben komen werken. Ik heb er veel kansen gekregen en gegrepen. ‘k Deed mijn job zo graag dat ik mijn pensioen uitgesteld heb. Eigenlijk kon ik al stoppen op mijn 65ste, maar ik ben tot mijn 67ste blijven werken. 
  • Liever anders: 
    Ik heb nergens spijt van. Het leven is zoals autorijden: kijk vooral door de voorruit en minder in de achteruitkijkspiegel. 
  • Loopbaantips: 
    Plus est en vous, grijp kansen en sla je vleugels uit! Durf ook ambitieus te zijn: het is niet omdat je de lat lager legt dat je hoger springt.
  • Wat nu?
    Ik heb niet onmiddellijk onvervulde verlangens of concrete plannen. ‘k Was al actief in enkele socio-culturele verenigingen en blijf dit doen. Verder ga ik de eerste maanden de kat uit de boom kijken om te vermijden dat ik te snel nieuwe engagementen aanga. 

Ook interessant

Zo word je zichtbaar

Wil je dat jouw baas aan je denkt bij een promotie of salarisverhoging? Dan is het belangrijk om uit te pakken met je successen. Negen tips om zichtbaar te worden.

 

Kies voor de zorg

Zorg je graag voor anderen en wil je de overstap maken naar de zorgsector? Zeker doen!

Geen ambitie, mag het?

Zwoegen en zweten. Volledig vrijwillig en voor dat ene doel: de carrièreladder beklimmen. Maar wat als je niet per se hogerop wil? We vroegen 4 ‘ambitieloze’ werknemers wat hen drijft.