Loopbaan

Online netwerken

Een goed netwerk kan deuren openen voor je carrière. De dag van vandaag hoef je daarvoor geen netwerkavonden en recepties meer af te schuimen. Het kan gewoon online. 

online netwerken
©Shutterstock

Abonneer je op de nieuwsbrief

Wat is online netwerken? 

Traditioneel ontstaat een netwerk wanneer je mensen ontmoet op beurzen, seminaries, recepties, thema-avonden... Maar dit kan evengoed online. Door een virtueel netwerk op te bouwen en te onderhouden via sociale media. 

Je kan dit netwerk gebruiken om een nieuwe job te vinden, je vacatures in te vullen, potentiële klanten aan te trekken, informatie in te winnen over een bepaald topic, inspiratie op te doen...  Met andere woorden: je netwerk is een professionele tool die altijd van pas komt.

Wat zijn de voordelen van online netwerken?

1. Laagdrempelig 

Niet iedereen heeft tijd om overal te lande (of zelfs in het buitenland) urenlang naar netwerkevenementen te gaan. Online netwerken kan je doen op het moment dat het je best uitkomt, bijvoorbeeld bij een tasje koffie ‘s ochtends voor je je werkdag start.

Ook niet iedereen voelt zich als een vis in het water op grote events met onbekenden. Veel mensen huiveren van het klassieke 'netwerken'. Online is de stap kleiner om een netwerk op te bouwen.

2. Goedkoop

Online netwerken is gratis, fysieke netwerkevents zijn dat vaak niet. Daar komt nog bij dat je je moet verplaatsen. Je steekt er dus tijd en geld in.

Als je dan niets uit zo’n fysiek evenement haalt, wordt het een kostelijke onderneming.

3. Gericht

Bij een fysiek evenement moet je geluk hebben dat je precies met die personen in de zaal aan de praat raakt die voor jou interessant zijn.

Online is het makkelijker om gericht te netwerken. Je kan op zoek gaan naar de juiste profielen en laat niet zomaar alles over aan het lot. Ook internationale connecties leg je sneller via het internet.

Wat zijn de beperkingen?

In het laagdrempelige karakter van het internet schuilt ook een risico. Het is moeilijk om tussen alle berichtjes en reacties een echte connectie op te bouwen met iemand. 

Sommige mensen negeren je connectieverzoeken of berichten, dus er kruipt best wel wat tijd in om online iets op te bouwen. Bovendien weet je nooit helemaal zeker met wie je op het internet aan het communiceren bent, sommigen geven zich voor iemand anders uit.

Online netwerken is dan ook geen volwaardige vervanger van fysieke ontmoetingen. Face-to-face contacten na een eerste online connectie helpen je om je band verder uit te diepen.

Tips om zelf aan de slag te gaan

1. Zoek het juiste kanaal

Voor de meeste mensen is LinkedIn het kanaal bij uitstek om professionele connecties te maken. Je kan er deelnemen aan ernstige discussies over topics binnen je vakgebied, vindt er makkelijk andere experts uit jouw sector en kan er vacatures zoeken of kandidaten vinden.

Maar ook Twitter, Instagram of TikTok kunnen het ideale platform zijn om op professioneel vlak te netwerken. Het hangt ervan af op welk platform de meeste experts of potentiële klanten aanwezig zijn. 

Je kiest best voor één kanaal waarop je echt actief bent dan voor meerdere kanalen waarop je oppervlakkig aanwezig bent.

2. Verzorg je eigen merk

Gebruik je een sociaal netwerk zoals LinkedIn? Besef dan dat je met je online profiel jezelf aan het verkopen bent.

Denk zorgvuldig na over hoe je jezelf presenteert op dat profiel. Welke foto gebruik je? Welke beschrijving geef je over jezelf?

Toon jezelf van je beste kant, maar lieg niet. Wees eerlijk over wie je bent, want onwaarheden komen meestal aan het licht en dan is de schade voor je online reputatie onherstelbaar.

3. Zorg voor meerwaarde

Hou het niet bij zomaar wat likes uitdelen op sociale media, maar probeer iets inhoudelijks toe te voegen aan een discussie op het platform waar je actief bent. 

Zo toon je aan andere mensen je visie over een bepaald onderwerp en maak je duidelijk dat je geïnteresseerd bent.

Online netwerken draait vooral over informatie en meningen uitwisselen en ontwikkelingen bespreken binnen je sector. Net als bij fysiek netwerken bouw je maar een band op door wederzijds te geven en nemen. Jezelf al te opzichtig verkopen of hengelen naar jobs, werkt niet.

Pas als mensen zien dat je waardevol bent, kunnen er interessante opportuniteiten jouw kant uitkomen.

4. Denk goed na voor je iets post

Fysiek netwerken gebeurt meestal in een losse sfeer. Als je er na een paar glazen wijn iets grappigs uitflapt, kan dat meestal geen kwaad.

Online pas je daar beter mee op. Je post of reactie kan nog tot jaren erna gevonden worden op het internet. 

Reageer dus niet te impulsief, en denk altijd goed na over hoe je opmerking kan overkomen op anderen, zoals bijvoorbeeld klanten of werkgevers. 

Ook interessant

Namen onthouden

In een nieuwe job of op netwerkevenementen kom je veel mensen tegen. Gelukkig bestaan er trucs om namen te onthouden.

Netwerken

Netwerken is een must. Dat weten we allemaal. Alleen is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe netwerk je op een efficiënte manier?

Socializen voor beginners

Vind je het lastig om een gesprek aan te knopen met onbekenden? Je bent niet alleen! Gelukkig bestaan er technieken om te socializen.