U bent hier

Dit is een artikel uit het MagEzine-archief.

Verbeter je geheugen

Tijdens de solden ontdek je de perfecte trui. Je haalt je bankkaart boven maar…  je kent je pincode niet meer. Even later wil je op de nieuwjaarsreceptie een ex-collega aanspreken, maar je bent zijn naam kwijt. Ben je het beu om zoveel te vergeten? Geheugenonderzoeker en 'kampioen onthouden' Boris Konrad weet raad.

Ons geheugen is evolutionair gezien niet gemaakt om veel gegevens op te slaan. Het verschilt eigenlijk weinig van het geheugen dat we hadden als jagers-verzamelaars duizenden jaren geleden. Wat ons geheugen wel goed kan, is onthouden wat we hebben gezien en meegemaakt. Daarom onthouden we het beste, als we leren denken in beelden.

Dat stelt geheugenonderzoeker Boris Konrad in zijn boek 'Geheimen van ons geheugen, over herinneren en vergeten'. En hij kan het weten: hij won in 2014 het wereldrecord onthouden van namen en geboortedata, en in 2016 het wereldrecord onthouden van cijfers en hoofdsteden.

Wil jij in de toekomst ook beter leren onthouden? Train je geheugen dan met de technieken van Boris.

Pincodes onthouden

Om pincodes te onthouden, raadt hij de techniek van 'het verbeelden' van cijfers aan. Bedoeling is dat je voor elk cijfer een beeld zoekt dat je kan onthouden. Bijvoorbeeld:

 • 1 lijkt op een kaars
 • 2 op een zwaan
 • 3 op een drietand
 • 4 is net een neus
 • 5 een hand
 • 6 een dobbelsteen
 • 7 een zeis
 • 8 een sneeuwman
 • 9 een bloem
 • 0 een wiel

Is de pincode van je bankkaart 3168? Dan stel je je voor hoe je je bankkaart op een drietand prikt (3), boven een kaars (1) laat smelten, en er een dobbelsteen (6) van maakt die je aan een sneeuwman (8) geeft.

Hoewel het op het eerste zicht lijkt alsof je zo veel meer moet onthouden, zal de code toch langer in je geheugen blijven hangen.

Namen onthouden

Om namen van mensen te onthouden, kan je de verhalenmethode van Boris proberen. Deze techniek bestaat uit vijf stappen:

 1. Zorg dat je de naam die je wil onthouden goed gehoord hebt én spreek de naam al eens bewust uit. Bijvoorbeeld: 'Goedemiddag meneer Verbeke.'
   
 2. 'Verbeeld' de naam: zoek een beeld bij de naam volgens het sleutelwoordprincipe. Sleutelwoorden zijn woorden die ongeveer hetzelfde klinken als de naam die je wil onthouden, maar waar je je een beeld bij kan vormen. In het geval van meneer Verbeke, denk je bijvoorbeeld aan een frisse, kabbelende beek. Want 'beek' doet je denken aan het tweede deel van zijn naam : 'beke'.
   
 3. 'Verbeeld' de persoon door hem in gedachten iets te laten doen -liefst iets grappig en creatief- dat met je sleutelwoord te maken heeft. Bijvoorbeeld: je ziet meneer Verbeke een aanloop nemen om 'ver' te kunnen springen over een beek. Toch belandt hij alsnog met een plons in het water.
   
 4. Speel het beeld -van meneer Verbeke die een aanloop neemt om 'ver' over een 'beek' te springen, maar er alsnog in valt- nog een paar keer af in je hoofd.

Nu je dit gedaan hebt, is de kans groot dat je de volgende keer dat je meneer Verbeke tegenkomt, nog steeds weet hoe hij heet.

Ook interessant

Heb je moeite met het onthouden van je paswoorden voor online toepassingen? Probeer deze tips eens uit.

Tip 1: creëer paswoorden op basis van een zin

Kies een zin die jij makkelijk kan onthouden, maar voor anderen moeilijk te raden is. Dit kan een gezegde zijn, een quote, een zin uit een lied of… een lukrake zin. Bijvoorbeeld: Lisegebruikt1zinalspaswoord.

Deze zin kan je in zijn geheel als paswoord gebruiken. Maar je kan de eerste letter van elk woord gebruiken (LG1ZAP), of de eerste twee letters van elk woord (LIGE1ZIALPA)... Vervolgens kan je variaties op je zin bedenken. Bijvoorbeeld: Lise1gebruikt2zinnenalspaswoord. Zo heb je de basis voor weer een nieuwe reeks paswoorden.

Tip 2: bedenk een vaste structuur voor je paswoorden

Ook met een vaste structuur heb je een reeks sterke en wisselende wachtwoorden ter beschikking die je makkelijk kan onthouden. Zo'n structuur kan er als volgt uitzien:

 • Start je paswoorden altijd met je huwelijksdatum. Bijvoorbeeld: 31 01 18

 • Daaraan plak je telkens de naam van de website waarvoor je een paswoord aanmaakt. Bijvoorbeeld: Gmail of KbcMobile

 • Vervolgens neem je de postcode van je werkplaats. Bijvoorbeeld: 1082

 • En je eindigt je paswoorden telkens met hetzelfde leesteken. Bijvoorbeeld: ?

Het paswoord voor je Gmail-account ziet er dan als volgt uit: 31012019Gmail1080? Het paswoord voor je bankapp wordt dan: 31012019KbcMobile1080?

 

psychologiemagazine.nl - nummer 11 - 2018

veiliginternetten.nl/ik-kan-mijn-wachtwoord-niet-onthouden

seniorweb.nl/tip-maak-een-sterk-wachtwoord

 

Ingrid Van Wanzeele

 

Gepubliceerd in